1848-49-es forradalom

2023.03.10. 10:38

Komárom és környéke ünnepi programjai a forradalom és szabadságharc tiszteletére

Komáromban, Ácson és Bábolnán is megemlékezéseket tartanak az 1848-49-es szabadságharc és forradalom tiszteletére.

kisalfold.hu

Komáromban pénteken kezdődnek az 1848/49-es forradalom és szabadságharc kitörésére emlékező ünnepségek a városban. A Monostori Erődben szombaton indul a Tavaszi zsongás Petőfi nyomában, erődtúrával, A költő visszatér rockoperával, valamint fegyver- és ágyúmustrával. A programot vasárnap megismétlik. Bővebb információ a Monostori Erőd honlapján. 

Március 13-án, hétfőn 10 órától a Szőnyi Lovas Sportegyesület tart lovaskarüsszel-bemutatót a Kemencés Ház pályáján. 

Kedden az önkormányzat és a Komáromi Városgazda Kft. az Alapy parkba várja a város óvodásait közös ünneplésre. 16.45-től koszorúzás lesz a szőnyi Hősök terén, majd a Petőfi Sándor Művelődési Házban a Bozsik-iskola diákjai adnak műsort. 18 órától a Magyar Lovas Színházban nemzeti ünnepi gálaműsort tartanak. Erről bővebb információ a Magyar Lovas Színház elérhetőségein kérhető. Ugyancsak kedden tartja zenés irodalmi estjét az Egressy Béni Akapfokú Művészeti Iskola. A Petőfi 200 című műsor 18.30-kor kezdődik. 

Március 15-én a városi megemlékezés 11 órakor kezdődik a Kopjafás emlékparkban, ahol ünnepi beszédet mond dr. Juhász György, az észak-komáromi Selye János Egyetem rektora. Közreműködik Gál László Latinovits-díjas versmondó, Mészáros Tamás előadóművész, Szabó Viktor színművész, a Garabonciás néptáncegyüttes, Komárom ökumenikus kórusa, Korpás Réka és a Bellő zenekar. Délután fél 1-kor kezdődik a Nagy Kokárdanap a Monostori Erődben. A költő visszatér rock- opera, valamint a fegyver- és ágyúmustra után koncertet ad a Kormorán zenekar. A rendezvény belépődíjas. 

Ácson március 15-én 13 órakor kerékpáros emléktúra indul a művelődési háztól a Bakancsos klub vezetésével, majd az emlékhelyek megkoszorúzásával folytatódnak a programok. A gyülekezési pont a Korotnoki-sírnál lesz 15 órakor. Az ünnepi műsor 16 órától lesz a Gárdonyi-iskola aulájában, köszöntőt mond Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő, kormánybiztos. 18 órakor a Sméja Galériában nyílik meg Buktáné Fikner Piroska művész-tanár jubileumi kiállítása. 

Bábolnán március 14-én 16 órától tartják a megemlékezést a régi temetőben lévő emlékműnél. Beszédet mond Józsy Judit megbízott intézményvezető, dr. Horváth Klára polgármester. Az ünnepség koszorúzással zárul. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában