Az első tíz év

2023.03.20. 11:58

A Gerecse Natúrparkot ünnepelték

Az Által-ér Vízgyűjtő Helyreállítási és Fejlesztési Szövetség szervezésében rendeztek konferenciát „A Gerecse Natúrpark első 10 éve” címmel az Új Kajakház Ökoturisztikai Központban a közelmúltban.

Kiss T. József

Idén már 10 éve annak, hogy 30 önkormányzat és 17 további szervezet közös szándékának köszönhetően létrejött a Gerecse Natúrpark. A mögöttünk álló egy évtized során sok minden történt, tanösvények, kilátópontok, túraútvonalak létesültek, megjelent egy fotóalbum, és folyamatos a natúrparkhoz kapcsolódó oktatási tevékenység is. A konferencia célja az volt, hogy számot adjanak az eddigi eredményekről és előkészítsék a Gerecse Natúrpark következő 10 évének terveit. 

Az eseményen kitüntetéseket is átadtak. Az Által-ér Völgy Természeti és Kulturális Örökségéért díjban részesült Czumpf Attila, a Gerecsei Tájvédelmi Körzet egykori vezetője, Horváth Zoltán, a megyei természetjáró-­szövetség egykori elnöke és Molnár András, az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Tatai Szakaszmérnökségének vezetője.

 

A natúrpark létesítésének célja az volt, hogy a Gerecse hegység- ben és az ahhoz csatlakozó perem- területeken elősegítse a fenntartható és értékőrző tájhasználatot, egységes arculatot és marketing- támogatást nyújtson a tájra jellemző helyi termékek és szolgáltatások népszerűsítéséhez, valamint a környezeti nevelés, oktatás eszközeivel is hozzájáruljon a természeti és kulturális értékek, hagyományok megőrzéséhez. 

Michl József tatai polgármester beszédében elmondta: a natúrpark gondolatában a legfontosabb a közösségépítés, az együttműködés, amellyel úgy alakíthatjuk a saját környezetünket, hogy abban a következő generációk is jól érezhessék magukat. A natúrparkok négy alappillérre épülnek, ezek a turisztika, a vidékfejlesztés, a természeti és épített örökség megőrzése, illetve a környezeti nevelés. Ezek mentén minden területen terveznek fejlesztéseket a következő évtized során. 

A programon dr. Musicz László, az Által-ér Szövetség szakmai igazgatója a kötet szerkesztőjeként bemutatta a Gerecse Natúrpark Fotóalbumot. Ebből megtudhatjuk, hogy Magyarország 7. natúrparkja a Gerecse, amely a legnépesebb, 162 ezren élnek a területén, mely közel 80 ezer hektár. 
 

Az Által-ér Völgy Természeti és Kulturális Örökségéért díjat kapott Molnár András mérnök, Czumpf Attila környezetmérnök és Horváth Zoltán, a megyei természetjáró-szövetség nyugalmazott elnöke. Fotó: K. t. J.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában