Fontos ügyek

2023.02.23. 19:00

Megszavazták Sopron 2023-as költségvetését, közel 25 milliárd forintot - fotók

A Soproni Múzeum intézményvezetői pályázatának kiírásáról döntött a soproni közgyűlés. A képviselő-testület csütörtöki rendes ülését két rendkívüli is követte, ezen vitatták meg a város 2023-as költségvetését. A parázs vitát a teremben érzett füstszag miatt szünettel szakították meg, de nagyobb baj szerencsére nem történt, egy szünetmentes tápegység okozta a riadalmat. A költségvetést két nem és egy tartózkodással a közgyűlés többsége megszavazta.

kisalfold.hu

Fotó: Szalay Károly

A soproni közgyűlés kezdetén egyperces néma felállással a napokban elhunyt dr. Czike Albertről, a város egykori alpolgármesteréről emlékeztek meg. Ezt követően a Soproni Múzeum intézményvezetői pályázatának kiírásáról döntöttek. A pályázatot azért kell kiírni, mert a jelenlegi igazgató, dr. Tóth Imre megbízatása idén júniusban lejár, a munkáltatói jogkört pedig az önkormányzat gyakorolja az intézmény fölött. A megbízatás öt évre szól.

Növelhetik az óvodai csoportok létszámát

Az óvodai felvételekkel kapcsolatos aktuális kérdések is a képviselők elé kerültek. Sopronban sok a kisgyermekes család, egyes tagóvodák magas gyermeklétszámmal működnek. Az önkormányzat, mint fenntartó ezért az idei évben is engedélyezi, hogy az óvodai csoportok optimális létszámát legfeljebb húsz százalékkal átlépjék ott, ahol azt a magasabb jelentkezésszám indokolttá teszi.

Tájékoztatták a közgyűlést a bizottságok és a polgármester tavalyi, átruházott hatáskörben meghozott döntéseiről, a közgyűlési határozatok végrehajtásáról, valamint technikai okokból módosították a Polgármesteri Hivatal alapító okiratát. A tavalyi közbeszerzésekről készített tájékoztatót és az idei év előzetes közbeszerzési tervét szintén elfogadták, ahogyan a Kőszegi úti aluljáró tulajdonviszonyainak rendezését is.

Megszavazták, hogy csatlakozik a város a Polgármesterek Klíma- és Energiaügyi Szövetségéhez, és azt is, hogy március 31-i hatállyal megszüntetik a Soproni Vízmű Zrt.-vel fennálló csapadékcsatorna üzemeltetési-vállalkozási szerződést. Ez utóbbit azért, mert az önkormányzat korábban kinyilvánította, hogy az ellátás biztonsága érdekében ingyenesen átadná a víziközmű-szolgáltatási rendszerét az államnak. Simon Zoltán (DK) kérdésére, hogy ki fogja karbantartani a jövőben a csatornarendszert, Simon István alpolgármester elmondta, a későbbiekben erről külön szerződés megkötésével gondoskodnak.

Eredménytelen a pályázat

A január 13-i határidőig nem érkezett érvényes pályázat a Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. ügyvezetői állására, ezért a pályázatot eredménytelennek nyilvánították és új kiírásáról határoztak.

A képviselők döntöttek ingatlanok kiemelt fejlesztési területté nyilvánításáról a Délkeleti városrészben és az Apácakertben, hogy a tulajdonosok által tervezett beruházások, fejlesztések megvalósulhassanak. Módosították a 2022-es költségvetést és szavaztak a polgármester ez évi szabadságának ütemezéséről.

Rendkívüli közgyűlés a költségvetés tervezetéről

Az idei költségvetés tervezetét rendkívüli közgyűlés keretében tárgyalták. Farkas Ciprián polgármester bevezetőjében a büdzsé fontosságát hangsúlyozta. Mint mondta, ebben határozzák meg az egész éves gazdálkodást és azokat a határokat, ameddig nyújtózkodhat a város. Többször kijelentette, megvédik a soproni polgárokat a hátrányos brüsszeli szankcióktól. Az idei év legfontosabb fejlesztései között említette az M85-ös gyorsforgalmi út építésének folytatását, a Lenkey utcai rendelőintézet megkezdett modernizálását, a piac felújításának megkezdését, a délkeleti ipari parkban az inkubátorház építését, a Paprét, a Washington és a Szélmalom park felújítását, a Hillebrand bölcsőde építésének befejezését és a várkerületi Hűségpark építését. Hangsúlyozta, hogy takarékosságra esküdtek fel, és hogy a város költségvetésének egyensúlyát biztosítani fogják.

A költségvetés bevételi főösszege 24,8 milliárd forint, és ennek megfelelően a kiadási főösszeg is ugyanennyi.

Füst miatt megszakították a vitát

A vita kezdetén a közvilágítással kapcsolatos takarékosság volt a téma. Ezt követően a város gazdasági helyzete mellett a háborúról és annak következményeiről, valamint a szankciókról alkotott eltérő politikai véleményeiket is ütköztették az ellenzéki és kormánypárti képviselők. A kialakult parázs vitát a teremben érzett füstszag miatt szünettel szakították meg. Baj szerencsére nem történt, a vita folytatódott. A költségvetést két nem és egy tartózkodással a közgyűlés többsége megszavazta.

Még egy rendkívüli a Pro Kultúráról

Zárt üléssel kezdődött a csütörtöki második rendkívüli közgyűlés. Ezen arról döntöttek, hogy Gálné Kapás Mártának a soproni rászoruló családokért végzett munkáját Sopronért emlékéremmel ismerik el. Elfogadták a Pro Kultúra Sopron Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társasággal kapcsolatos tulajdonosi döntésekről szóló előterjesztést. Ebben a 2023. évi üzleti tervet, a közszolgáltatási szerződést, a fenntartói megállapodás módosítását rögzítették.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában