Pluszpénz a kint dolgozóknak

2023.01.11. 09:23

Kompenzációt kapnak a magas üzemanyagárak miatt az Ausztriába ingázók az osztrák kormánytól

A megnövekedett üzemanyagköltségek miatt a 2022 május és 2023 december közötti időszakra havi plusz 0,5 eurós kompenzációt kapnak az ingázók a korábbi kilométerenkénti két eurón felül, valamint emelkedik az ingázói átalány összege is. Az összeg első felét a márciusi adóbevallásban igényelhetik vissza az ingázók.

kisalfold.hu

Az ingázóeuró esetben az adóalap csökken, míg a Pendlereuro esetében tényleges visszatérítést kap az ingázó.

Forrás: MW arcív

A 2022 május és 2023 június közötti időszakra magasabb összegű adó-visszatérítés vehető igénybe az Ausztriában dolgozóknak. Az átmeneti emelés érinti az ingázóátalány (Pendlerpauschale) és az ingázóeuró (Pendlereuro) összegét is - írta meg a vaol.hu
A lap megkeresésére, Dallos Bertold, a Vida Burgenland szakszervezet munkatársa elmondta, a lépést a megemelkedett üzemanyagárak indokolják. A szabályozás csak az említett időszakra vonatkozik, így 2023 második felétől újra a korábban érvényes összegek lesznek csak elszámolhatók. Jelenleg nincsen tervben hosszabbítás, de ki sem zárható – tette hozzá. 

A 2022 május és 2023 június közötti időszakban az ingázóátalány igényelhető összegei 50 százalékkal nőnek, az ingázóeuró összegét pedig havi 0,5 euróval emelték kilométerenként.

– Az úgynevezett „Pendlereuro” korábban két euró volt kilométerenként egy évre. Tehát hogy ha valaki egész évben ingázott, akkor a lakóhely és a munkahely közti távolságon minden egyes megtett kilométer után kapott két eurót. Ennek az összegét emelték meg az említett időszakban – magyarázta a szakember. 

Dallos Bertold szemléltetésképp egy példát is hozott: amennyiben egy magyar munkavállaló 30 kilométert ingázik a lakóhelye és az ausztriai munkahelye között (a lakóhely és a munkahely közötti távolság 30 kilométer, tömegközlekedést nincsen módja igénybe venni), abban az esetben az ingázóátalánya 2022 január és április között 4×123 = 492 euró, májustól pedig havi 184,5 euró. Összesen tehát 1968 euróval fog csökkenni az adóalapja. 

Az ingázóeuró esetében pedig az éves összeg 30 kilométer esetén 60 euró. Ehhez jön még az emelt összeg különbözete májustól, ami 120 euró. Összesen tehát 180 euró igényelhető ebben az esetben vissza. Az előbbi esetben az adóalap csökken, míg a Pendlereuro esetében tényleges visszatérítést kap az ingázó. A szakértő kiemelte: az összeget a márciusban leadandó adóbevallásban igényelhetik vissza az ingázók, így ezzel a 2022. (és majd a 2023.) évi adóbevallások számítása bonyolódik, mert különböző összegeket kell figyelembe venni a 2022 január–április, illetve május–december közötti időszakokban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában