Mutatjuk a határozatokat

2022.11.25. 14:48

Közgyűlés Sopronban - megszavazták a vészhelyzeti közvilágítást és döntöttek az ez évi kitüntetésekről

A soproni önkormányzat csütörtökön tartotta meg novemberi közgyűlését. Egyebek között módosították a temetők és temetkezési helyekről, valamint az idegenforgalmi adóról szóló rendeletet. Szó volt az energiaköltségekhez nyújtott támogatásról is, ami a Lőver Uszodát illeti meg.

Papp Fanni

Fotók: Máthé Daniella

  • A soproni képviselő-testület öt napirendi pontról döntött a novemberi rendes ülésén.
  • A közgyűlés zárt ülésen szavazott az év városi kitüntetettjeiről.
  • Az év díszpolgára Fodor Tamás korábbi polgármester lett.

A Pro Urbe díjat dr. Kárpáti György háziorvos kapja. Civitas Fidelissima egyéni díjazott dr. Bartha Dénes, a közösségi kategóriában pedig a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút Zrt. vezérigazgatója Kövesdi Szilárd.

Wälder József díjban részesül Kovács Tibor. A Sopron Kultúrájáért kitüntetést Nemes András kapja. Ifj. Flandroffer Ignác díjat kap Bausz Gyula Lajos. Dukkoné Horvát Márta és Páderné Bokor Éva lett Sopron Kiváló Pedagógusa. Humanitas díjban részesül Horváthné dr. Sütő Terézia. Dr. Freyler Erzsébet Dr. Király Jenő díjat kap. Sopron Sportjáért díjban részesül Úr Csaba. Idén Sopron Ifjú Tehetsége Moser Barnabás lett. Sopron Szolgálatáért díjat kap Péter Csaba rendőr alezredes.

Sopronért Emlékérem elismerésben részesül dr. ifj. Vránich István, Szőcs Géza, dr. Hofman Erzsébet, Zách Zoltán Ferenc, Tóth László, Marton Ferenc, Sopron Szociális Intézmény Ikva Idősek Otthona vezetője Bodáné Gyűrű Vanda, dr. Baráz Sándor Tivadar, Tímár Béla, dr. Gerencsér Kinga, Bók Mihály, Sütő Ildikó, Molnár Balázs és dr. Bakody Gyula.

A közgyűlés elfogadta a Halász utca 46. szám alatt található tagóvoda ez évi beszámolóját. Erre az állammal 2010. novemberében kötött szerződés miatt volt szükség, ugyanis akkor az említett ingatlan térítésmentesen az önkormányzat tulajdonába került, azzal a feltétellel, hogy legalább 15 évig közoktatási feladatokra használja.

Módosították a temetőkről és a temetkezés helyi szabályairól szóló önkormányzati rendelet több pontját. Koporsós rátemetésnél egyes sírhelyek esetében az üzemeltető engedélyével legfeljebb további egy elhunyt temethető. A sírbolt építésénél a munkák várható időpontját az üzemeltetőnek be kell jelenteni, illetve szilárd talajra kell építeni a síremléket, ami nem foglalhat el nagyobb területet a sírhelynél.

Változik az idegenforgalmi adóról szóló rendelet is, ami január 1-én lép hatályba. A szálláshely-szolgáltatók kötelesek olyan szoftvert használni, ami a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ számára adatok továbbítására alkalmas. Ebbe beleértendők azok is, akik adómentesek. Az adómentességre jogosultak tartózkodást tételesen igazolni kell, ennek hiányában az idegenforgalmi adót meg kell fizetni.

A rendes ülést ezúttal is rendkívüli követte, ahol a döntéshozók tíz napirendről tárgyaltak. A közgyűlés úgy határozott, hogy december 22-től január 6-ig igazgatási szünetet rendel el a polgármesteri hivatalban, amelyre a kormány adott felhatalmazást. Mindez azt jelenti, hogy ügyfélfogadás sem lesz. A képviselő-testület támogatta a pályázat kiírását a Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. ügyvezetői posztjára, amit a korábbi ügyvezető, Ragány Misa azonnali lemondása indokolt. A beérkezett pályázatok elbírálásához felállítottak egy szakmai bizottságot, amelynek Sass László és Tóth Éva önkormányzati képviselők lesznek a tagjai. A Honvédelmi Minisztérium Sportért Felelős Államtitkársága felmérte az uszoda-létesítmények fogyasztási adatait és az elhibázott szankciós politika következtében kialakult energiaválság miatti többletköltségeit. A beérkező adatok feldolgozását követően az állam mintegy 60 millió forintos vissza nem fizetendő támogatást ad a Lőver Uszoda közüzemi költségeihez. Így felhatalmazták a polgármestert, hogy kösse meg az együttműködési megállapodást a Soproni Vízmű Zrt.-vel.

Elfogadta a képviselő-testület a vészhelyzeti közvilágítás racionalizációját, miszerint városi szinten a berendezések legfeljebb 50 százalékát üzemen kívül helyezik. Az intézkedés nem vonatkozik a gyalogátkelők megvilágítására.

Az önkormányzat kiemelt figyelmet fordít a rászorulók megsegítésére, a városban működő civil szervezetek pedig évek óta partnerek ezen tevékenységben. Ennek érdekében az önkormányzat egyenként százezer forinttal támogatja az Alternatívák-, az Árvácska-, a Határok Nélkül Soproni Művészeti és Kulturális-, Idősek Európai Háza-, "Segítség a mosolyodért" Közhasznú- és a Szeretet Háza Alapítványt. Továbbá támogatásban részesül a Hit Gyülekezete Szeretetszolgálata, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület Soproni Csoportja, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet (soproni Szociális és Fejlesztő Központ), a Magyar Vöröskereszt Győr-Moson-Sopron Megyei Szervezete, a Soproni Evangéliumi Gyülekezet, a Sopron Segít Közalapítvány és a Soproni Baptista Gyülekezet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában