Idősen is biztonságban

2022.10.03. 20:30

Egy unokázós csalást is eljátszottak az időseknek a győri rendőrkapitányság szakmai napján - fotók

Barki Andrea

Fotó: Rákóczy Ádám

– Az idősek mindig jó célközönsége a csalóknak, akik hiszékenységüket, védtelenségüket, gyengeségüket igyekeznek kihasználni, így könnyen válhatnak megtévesztés, csalás, betörés áldozatává. Nagyon fontos, hogy ne higgyenek el mindent, vigyázzanak magukra és értékeikre. Sajnos nincs száz százalékos biztonság, de ha picit jobban odafigyelnek és nem hisznek el mindent, akkor többet tesznek a saját biztonságuk érdekében – mondta dr. Nagy Ágnes ezredes, bűnügyi rendőrfőkapitány helyettes a győri rendőrkapitányság idősek napja alkalmából tartott egész napos szakmai konferenciáján tegnap az iparkamara székházában.

A szakmai nap résztvevői saját szemükkel és fülükkel tapasztalhatták meg, hogyan is történik egy „unokázós csalás”. Ifjú színészjelöltek egy rövid jelenetben bemutatták, hogy húznak le egy nagymamát rövid idő alatt hétszázezer forinttal. Az eset azért is volt teljesen aktuális, mert a hét végén egy nagyszülőtől 2,5 millió forintot csaltak ki el ezzel a módszerrel, szerencsére a gyors rendőri felderítésnek köszönhetően nem jutott rossz helyre a pénz.

– Ha valaki telefonon az unokának adja ki magát jelezve, hogy bajba került, sokszor elfelejtik leellenőrizni. Nem hívják fel az unokájukat, a gyereküket, hogy tényleg történt-e valami velük, odaadják a pénzüket, s most már az ékszereiket is. Arra hívnám fel a figyelmet, hogy semmilyen rendőri eljárásban nem kérnek pénzt! Bármilyen történetet találnak ki, ennek már gyanúsnak kell lennie. Mit tegyünk, ha rájövünk hogy csalás áldozatai lettünk? Azonnal hívjuk a rendőrséget! Ne késlekedjünk, ne várjunk, mert a késlekedés nehezíti a forró nyomon való elindulást, az elkövetők személyének felderítését.– tanácsolta dr. Nagy Ágnes ezredes, bűnügyi rendőrfőkapitány helyettes.

Mint mondta, bármennyiszer is hívják fel a figyelmet, hogy létezik ez a jelenség, mégis mindig új és újabb történeteket találnak ki az elkövetők és szereznek pénzt áldozataiktól.

Az ezredes arról is beszélt, hogy annak sem szabad bedőlni, ha szolgáltatónak adják ki magukat csalók. A szolgáltatók mindig küldenek előre értesítést, ha valamilyen munkát végeznek s munkatársaik igazolvánnyal rendelkeznek. A folyamatban lévő népszámlálás kapcsán azt tanácsolta, hogy lehetőleg az internetes kitöltés lehetőségét használják ki a családtagok segítségével október 16-ig.

A szakmai napon különböző szolgáltatók, a posta, a katasztrófavédelem, a kormányhivatal is tartott előadást, de a demenciával élők és hozzátartozóik is tájékoztatót kaptak arról, milyen lehetőségeik vannak. A Győri Rendőrkapitányság megelőző vagyonvédelmi kiállítási anyagát a rendezvény ideje alatt az előtérben állították ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában