Városi gyásznap

2022.10.26. 19:51

A mosonmagyaróvári sortűzre emlékeztek, több helyszínen tisztelegtek a hősök emléke előtt - fotók

Koszorút helyezett el a Gyász-téren lévő mementónál Novák Katalin, Magyarország köztársasági elnöke is.

Mészely Réka

Fotó: Rákóczy Ádám

Hazádnak rendületlenül. Ez az egyik üzenete az itt történt eseményeknek – emelte ki az 1956-os mosonmagyaróvári sortűzre való megemlékező beszédében Nagy István agrárminiszter, hangsúlyozva, nem volt hiábavaló az áldozat: megmutattuk a világnak, hogy milyen nagy dolog a szabadság. 

A Lajta-parti városban szerdán több helyszínen tisztelegtek a hősök emléke előtt, és koszorút helyezett el a Gyász-téren lévő mementónál Novák Katalin, Magyarország köztársasági elnöke Gábor Józsefnével, a Mosonmagyaróvári '56-os Egyesület elnökével. Mosonmagyaróvár huszadik századi történetének egyik legtragikusabb napjára emlékeztek: 1956. október 26-án gyilkos sortűz fogadta a határőrlaktanyánál a forradalmi tömeget. Máig nem ismert, hány áldozata volt a golyózápornak. 

A városi gyásznap keretében a hagyományokhoz híven Mosonmagyaróvár több pontján mondtak emlékező beszédeket és koszorúztak, zárásként a tragédia helyszínén, a határőr laktanyánál.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában