Közélet

2022.09.22. 22:07

Szakmai konferencia a százéves Botanikus Kertről - Áder János videoüzenetet küldött

Ma tartották a Soproni Egyetem Botanikus Kertje százéves ünnepségsorozatának szakmai konferenciáját, ahol az előadók a kert XXI. századi szerepét és funkcióit járják körbe.

Tama István

Fotó: Szalay Károly

Az eseményt dr. Heil Bálint, Soproni Egyetem Erdőmérnöki Karának dékánja, és Kulcsárné Roth Matthaea, Fertő-Hanság Nemzeti Park igazgatója nyitotta meg. Mindketten felidézték személyes élményeiket, Dr. Heil Bálint például a zöld küllő madár gyönyörű énekét, Kulcsárné Roth Matthaea pedig amikor hallgatóként herbáriumot készített a kertben. 

A konferencia fővédnöke, dr. Áder János korábbi köztársasági elnök, aki videóüzenetben szólt a szakmai tanácskozás résztvevőihez. Ebben leszögezte, hogy a Soproni Egyetem Botanikus Kertjének a legnehezebb időben is előrelátó, okos gazdái voltak. Olyanok, akik a gyűjtemény folyamatos fejlesztésével szolgálták, gazdagították. Elmondta, hogy egy botanikus kert olyan hely, ahol tudatosan hozzák létre azt, ami a természetben van, vagy lennie kellene. Kis területen, sokfélét, egyedi szempontok szerint. Minden ilyen kert egy múzeum, de mennyivel mozgalmasabb, mint a tárgyakkal dolgozó társai, egyszerre állandók és sokszor változók.

Szakmai konferencia a százéves Botanikus Kertről - Áder János videoüzenetet küldött
Fotó: Szalay Károly
 

- A botanikus kert ugyan mesterségesen jön létre, az ember azonban itt nem felülkerekedni kíván a természeten, leigázva annak elemeit, hanem együtt akar működni vele. Akaratát pedig csak addig érvényesíti, ameddig az belül van a természet törvényein - hangsúlyozta üzenetében Áder János. 

A konferencia témái között szerepel többek között a selmeci botanikus kertek 110 éves története, az egyetem törekvései a karbonsemlegesség tekintetében, valamint az aborétumok, gyűjteményes kertek szerepe a fenntartható vízgazdálkodásban.

Címkék#Sopron

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában