Szauna és konditerem is lesz benne

2022.09.02. 07:24

Bejártuk az épülő győri mentőállomást – 10 mentőegység, 90 munkatárs új otthona lesz jövő ősztől - fotók

Látványosan épül az új győri mentőállomás a Szauter utca melletti egyhektáros területen. A nyugat-dunántúli régió mentőközpontja jövő ősztől működik. Bejártuk az építkezést.

Gyurina Zsolt

Fotó: Rákóczy Ádám

– A győri mentőállomás a kivonuló gépjárműpark mellett az irányítócsoport és a megyeszékhelyi adminisztratív állomány munkahelye – kezdte a bemutatást lapunknak Rosta Máté, az Országos Mentőszolgálat nyugat-dunántúli vezetője. Az összesen kilencven főből hatvanöten tartoznak a kivonulókhoz, húszan az irányítócsoporthoz, a többiek irodai dolgozók, a gazdasági és operatív vezetés munkatársai.

Rosta Máté elmondta, hogy a mentők a Szauter utca felé közlekednek majd, az új lehajtó- és kifordulósáv október közepére készülhet el, a személyzet pedig a Vasvári Pál utca irányából érkezik a munkahelyére. A beruházás értéke 3 milliárd 345 millió forint, méghozzá teljes egészében hazai forrásból, a kivitelező az Euro Generál zrt. A mentők jövő ősztől vehetik véglegesen birtokba új otthonukat.

Kara Ákos országgyűlési képviselő lapunknak kiemelte, hogy a kórház vezetése és a mentődolgozók kérték, hogy a Tarcsay utcai rossz állapotú, nem erre a funkcióra készült, helyett épüljön új állomás az intézmény közelében. - Országgyűlési képviselőként felkaroltam a kezdeményezést, a kormány pedig a Modern Városok Program keretében támogatta ezt, a forrást is biztosította.

– Tíz mentőegység állomásozik majd az épületben, ebből négy orvossal, mentőtiszttel felszerelt, hat alapszintű. Öt ad huszonnégy órás szolgálatot, a többiek csak nappal vonulnak. A tízből kettő mentőorvosi autó, az egyik az Audi Hungaria által felajánlott Audi, a másik gyermekmentő – tájékoztatott Rosta Máté. A tíz jármű nagy része sárga Mercedes, akad néhány Volkswagen Crafter, illetve egy, a tömeges balesetekhez vonuló, például felfújható sátorból kialakítható ambulanciá­val felszerelt fehér színű.

Az ingatlan Szauter utcai és kórház felé néző oldalain helyezik el az öt-öt garázst és a járműmosót. Az U alakú épület egyik szárnyában egy 35×20 méteres, nyolc tartalék és egyéb, speciá­lis járművet befogadni képes hatalmas tároló, javítóműhely, raktár helyezkedik el. A műhely felett az első emeleten konditerem és szauna segíti majd a 24 órás szolgálatot adó munkatársak feltöltődését. Mellette, a csak „Sóhajok hídjának” nevezett átkötőben egy nagy oktatótermet helyeztek el, például az új kollégák betanítására.

Mint Rosta Máté elmondta, régióinkban nem jelentős a fluktuáció, teljes az állomány.

Az újabb oktatóterem után, már a másik szárnyban irodák következnek, az állomásvezető, a főápoló és a garázsmester szobái. A Szauter utcai szárny első emeletén adminisztratív helyiségeket találunk, öt orvosi szobát az ügyeletet ellátóknak, de hasonló szobákat eggyel lejjebb, a földszinten is kialakítottak, méghozzá hét darab kétágyasat.

– A megyében naponta százötven-százhetven mentésünk van, a feladatokat harminckét egység látja el. A leginkább terhelt Győr a napi ötven-hatvan esettel, ezen belül a város déli részéről kapjuk a legtöbb hívást. Az állomáson dolgozók Győrben és környékén teljesítenek szolgálatot. A győri a nyugat-dunántúli régió legnagyobb és az ország legmodernebb állomása lesz, utána a Tarcsay Vilmos utcai ingatlant visszaadjuk a vagyonkezelőnek – fejezte be a mentőszolgálat régiós vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában