Elutasított ajánlat

2022.09.15. 08:21

50 helyett 794 millió - Mosonmagyaróváron nem kérnek a 17-szeresére drágult gázból

A mosonmagyaróvári képviselő-testület rendkívüli ülésen utasította el azt az ajánlatot, mely szerint tizenhétszeresére drágult volna az önkormányzat által beszerzendő gáz ára október elsejétől. Új megoldást keresnek, melyben az energiaárat havonta indexálják.

Mészely Réka

Illusztráció Fotó: MTI archív / Varga György

Rendkívüli ülésen égető és húsba vágó kérdést tárgyalt Mosonmagyaróvár képviselő-testülete. Amint azt Árvay István mosonmagyaróvári polgármester kiemelte, október elsejével lejár a 2020. szeptember 23-án kötött szerződés a nagyfogyasztók vonatkozásában, melyben a molekula- és a rendszerhasználati díj nettó 95 forint köbméterenként. 

Tavasszal az önkormányzat a 20 köbméter feletti mérőórával rendelkező ingatlanaira földgázközbeszerzést kezdeményezett, tekintettel a jelenleg hatályos szerződés lejáratára. A Siófok gesztorsága alatti első eljárást, melyben a legkedvezőbb nettó árajánlati ár 710,78 forint lett volna köbméterenként, eredménytelennek nyilvánította a gesztor. 

A második megindított eljárásban 28 partner gesztoraként Mosonmagyaróvár szerepel. Amint azt a városvezető kifejtette, egy ajánlat érkezett az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. részéről, amelyben nettó 1610,58 forintos árat adtak meg a gáz köbméteréért. Ez a jelenlegi ár közel tizenhétszerese. 

A polgármester mindezt konkrét számokban is kifejezte: 

a város éves 50 milliós gázszámlája ezzel az új árral 794 millió forintra emelkedne. 

Megjegyezte a döntés előtt előzetesen: ezt az ajánlatot már két település elutasította a huszonnyolcból

Az árra a mosonmagyaróvári képviselő-testület is nemet mondott keddi ülésén. 
A polgármester további megoldásokat is felvázolt: az egyik szerint az energiaárat havonta indexálják, így a szerződés alapján fizetendő díj folyamatosan, azaz havonta követi a piaci változásokat. A másik lehetőség, hogy a mosonmagyaróvári önkormányzat gyorsított eljárással, a többi településtől függetlenül kér ajánlatot és köt szerződést. 

Végül az előbbi mellett tették le voksukat a képviselők. 
Szabó Miklós és Vida István, a Mosonmagyaróvári Polgári Kerekasztal képviselői nehezményezték, hogy bizottsági állásfoglalás és érdemi párbeszéd nélkül kell dönteniük. Ábrahám Tivadar (DK) kiemelte: márpedig a gázra október elsejétől is szükség van, és azt a legolcsóbban szerezzék be. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában