Nevet kapott a helyi sportcsarnok

2022.06.10. 18:47

Fák ültetése, sportcsarnok és iskolafelújítás Darnózselin

Közel ötszáz millió forintból újították fel és építették át a darnózseli Szigetközi Körzeti Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Intézményt. A pénteki átadó keretében a helyi sportcsarnokot a falu híres szülöttéről, Sillai Lászlóról nevezték el és ballagási fákat ültettek.

Mészely Réka

A helyi iskola energetika korszerűsítésére 108 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a darnózseli önkormányzat, amit 44 millióval egészítettek ki. Fazekas Zoltán darnózseli polgármester tájékoztatása szerint ebből az iskola épületek homlokzati hőszigetelése, a nyílászárók részleges cseréje és a fűtés korszerűsítése készült el, továbbá akadálymentes mosdót alakítottak ki.  
Nagy Edit iskolaigazgató szerint az önkormányzat a fenntartóváltás óta is szívén viseli az iskola sorsát. A tankerület szintén nyert pályázatot a helyi iskola fejlesztésére, így összességében közel félmilliárdot fordítottak az intézmény korszerűsítésére, bővítésére, mely többek közt egy új aula kialakítását is jelentette.

– A fák ültetése, a sportcsarnok, az iskolafelújítás befektetés a jövőbe – emelte ki az átadó ünnepség keretében Nagy István agrárminiszter.

Darnózseli büszke azokra, akik innét származtak el. Így a falu szülöttéről, Sillai Lászlóról nevezték el a helyi sportcsarnokot. Az erről szóló emléktáblát Fazekas Zoltán leplezte le, aki emlékeztett: Sillai László sportpályafutása során kiemelkedő eredményeket ért el a Győri Dózsa SE színeiben. Több magyar bajnoki címet szerzett, tizenöt évig a magyar birkózó-válogatott tagja volt. Éveken keresztül minden világversenyen pontszerző helyen végzett, 1967-ben kötöttfogású világbajnokságot nyert. Részt vett az 1968-as olimpián.

Az esemény keretében elültették a ballagók fáit az Ady Endre utcában, immár hagyományként. Az akcióhoz csatlakozott a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége megyei szervezete, mely új „zöld irányvonalat” hirdetett, ezzel ösztönözve tagvállalkozásait a tudatos termelésre és a hosszútávon fenntartható működésre. Dr. Kovács Péter, a VOSZ megyei elnöke, Nagy István és Pető Péter, a megyei közgyűlés alelnöke a faültetés környezetvédelmi jelentőségét emelték ki.

A faültetés hagyománya tavaly kezdődött Darnózselin, amikor a helyi általános iskola ballagó nyolcadikosai 22 sorfát ültettek el a faluban az őket búcsúztató hetedik osztályosok segítségével. Idén ismét 22, egyenként háromméteres gömbjuhar verhet gyökeret.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában