Hamarosan 13 érkezik

2022.04.01. 18:16

Győrben lesz a 2. legtöbb e-busz az országban

Aláírták a szerződést: hamarosan hatvan elektromos autóbusz érkezik hat nagyvárosba

kisalföld.hu

Hamarosan 13 darab elektromos busz érkezik Győrbe.

Forrás: Volánbusz Zrt.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter jelenlétében 60 darab elektromos autóbusz vásárlásáról írt alá szerződést a zalaegerszegi ZalaZONE Járműipari Tesztpályán a közbeszerzési eljárások nyerteseivel a Volánbusz Zrt vezetése. A BYD Europe B.V. komáromi gyártású járművei Egerben, Győrben, Szegeden, Szolnokon és Zalaegerszegen, az Electrobus Europe Zrt. Székesfehérváron gyártott autóbuszai pedig ott helyben, Székesfehérváron állnak majd forgalomba idén ősztől kezdve.

 

60 darab elektromos autóbusz vásárlásáról írt alá szerződést a zalaegerszegi ZalaZONE Járműipari Tesztpályán a közbeszerzési eljárások nyerteseivel a Volánbusz Zrt vezetése.
Forrás: Volánbusz Zrt.

 

A járműveket a zalaegerszegi ZalaZONE Járműipari Tesztpályán is bemutatták a meghívottaknak. A szóló kivitelű, alacsony padlós, kéttengelyes, elektromos meghajtású autóbuszok üléselrendezéstől függően körülbelül 30 ülő és 45 álló utas egyidejű szállítására alkalmasak, egy feltöltéssel – az időjárási körülményektől, útviszonyoktól függően – akár közel 300 kilométert is képesek megtenni. A légkondicionált járművek kerekesszék, illetve babakocsi elhelyezésére kialakított hellyel, felszállást segítő rámpával, elektronikus utastájékoztató rendszerrel, fedélzeti és vezetéssegítő kamerarendszerrel, valamint USB-töltővel biztosítják az utasok színvonalas és biztonságos kiszolgálását. A beszerzés összértéke 8,59 milliárd forint, melyből a Zöld Busz Program keretében elnyert támogatás összege összesen 6,52 milliárd forint. Ennek köszönhetően a 60 járműből 12 Székesfehérváron, 13 Győrben, 11 Zalaegerszegen, 10 Szolnokon, 8 Szegeden és 6 Egerben állhat forgalomba.

 

A BYD Europe B.V. BYD K9UD típusú, valamint a magyar tulajdonú Electrobus Europe Zrt. ELECTROBUS 120.EL típusú elektromos járműveinek zajterhelése jóval alacsonyabb hagyományos, dízelüzemű társainál, károsanyag-kibocsátásuk pedig lokálisan zéró. A fejlesztés a hat megyeszékhely több mint félmillió lakója számára biztosít magasabb színvonalú személyszállítási szolgáltatást, tisztább levegőt és élhetőbb környezetet: az érintett térségekben évente csaknem 3500 tonnával csökkenhet a szén-dioxid-kibocsátás. Ez csaknem 2000 autó éves szén-dioxid-kibocsátásának felel meg, tehát ha a közlekedők autó helyett inkább buszra szállnak, akkor ennyivel kevesebb szén-dioxid terheli környezetünket.

 

Dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter beszédében kiemelte: A kormány a Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv több intézkedésével cselekszik a közlekedés zöldítéséért. Magyarország az elmúlt évtizedben régiós bajnokká nőtte ki magát a szektorban használt megújuló energiaforrások részarányában. A hazai a hatodik legkedvezőbb adat a kontinensen, Közép-Európában pedig a legmagasabb. A Zöld Busz Programot a vidéki városok helyi járműparkjának minőségi cseréje érdekében indítottuk útjára, eredetileg 36 milliárd forintos keretösszeggel. A kezdeményezést a 25 ezer főnél kisebb lélekszámú településekre is kiterjesztve hamarosan újabb 350 elektromos busz beszerzésére írunk ki pályázatot.”

 

Dr. Pafféri Zoltán, a Volánbusz Zrt. elnök-vezérigazgatója kijelentette: „Az országban Budapest után Győrben lesz a második legtöbb e-busz, viszont a városi/elővárosi autóbuszok futásteljesítményéből az elektromos járművek részaránya Zalaegerszegen lesz a legmagasabb (40 százalék). A zalai megyeszékhely 33 darabból álló autóbusz-állományának több mint egyharmadát elektromos buszok fogják kitenni. A járművek tervezett éves futása a vidéki nagyvárosok közül Győrben és Székesfehérváron lesz legmagasabb: egy évben ez akár 700 ezer kilométer körül alakulhat majd”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában