vallás

2021.11.20. 16:52

Papnövendékek öltötték magukra a reverendát Győrben – fotók

Szombaton öltöztek be a másodéves szeminaristák, a harmadéveseket lektorrá, a negyedéveseket akolitussá avatta Veres András megyéspüspök.

kisalfold.hu

Fotó: Nagy Gábor

Fotó: NAGYGABOR

Az ötödévesek megerősítették elkötelezettségüket, és befogadást nyertek a szent rendet felvevő jelöltek közé.

Felöltötték a reverendát: avatások és beöltözés a Nagyboldogasszony-székesegyházban

Minden kispap életében eljönnek azok a lépcsőfokok a szemináriumi évek alatt, amik szellemi, lelki, elköteleződésbeli növekedésüket bizonyítják. Elöljárók, hívek, szülők, hozzátartozók, barátok körében ünnepi szentmisén öltötték először magukra szombaton a reverendát a győri székesegyházban a Hittudományi Főiskola és Papnevelő Intézet másodéves hallgatói, és avatták a harmadéveseket lektorrá, a negyedéveseket akolitussá, az ötödévesek pedig befogadást nyertek a szent rendet felvevő jelöltek közé. A szentmisén Veres András megyéspüspök Jézus szavait idézte, amiket az utolsó vacsorán apostolainak bátorításként mondott el.

„Nem kiválasztottatok engem, hanem én választottalak titeket.” Minden keresztény hivatást kap, ahogy Pál apostol fogalmaz: az egyház testében minden tagnak megvan a maga feladata. Az egyházon belül egészen sajátos hivatás a papi szolgálat – szólt Veres András megyéspüspök a kispapokhoz, emlékeztetve őket arra ezen a számukra fontos napon, hogy „Ő választott ki benneteket!”.

– Istennek célja van a kiválasztással. A hívást nem önmagunkért kapjuk. A papi szolgálatban is sokféle tevékenység, feladat akad. Akkor fog bennünket ez a szolgálat boldoggá tenni, ha pazarlóan tudjuk ezeket az ajándékokat osztogatni. Aki meg akarja menteni az életét, mondta Jézus, elveszíti azt. Ellenben aki kész odaadni teljesen, az megtalálja az életet, megtalálja az élet boldogságát – szólt a fiatalokhoz Veres András.

A szentmisén Bősze Gábor (Győri Egyházmegye), Brunczvik Mátyás (Kaposvári Egyházmegye), Grafl Ákos (Győri Egyházmegye) és Kovács Gábor (Győri Egyházmegye) harmadéves szeminaristákat felolvasói (lektori) szolgálatra avatták fel. Ézsöl Krisztián (Győri Egyházmegye), Horváth Csaba (Győri Egyházmegye), Járfás Ádám (Szombathelyi Egyházmegye), Pohnert Dávid (Kaposvári Egyházmegye) és Rákos József (Szombathelyi Egyházmegye) negyedéves kispapokat pedig akolitussá avatták. Az ötödévesek közül Gulyás Vilmos, Hencz Márton és Palatinus Kristóf a Győri Egyházmegyébe, míg Bodorkós Áron, Kirchknopf Gergely, Szántó Adrián és Vigh Balázs Zsolt a Szombathelyi Egyházmegyébe nyertek admissziót. Először öltötte magára a reverendát Fábián András (Szombathelyi Egyházmegye), Kordoss Richárd (Győri Egyházmegye) és Woditsch Péter (Győri Egyházmegye). A soproni származású Woditsch Péter érettségi után az ELTE-re jelentkezett, történelem alapszakon szerzett diplomát. Ezt követően érkezett a hittudományi főiskolára.

A szentmise után kérdeztük, mit jelent számára a beöltözés.

– Örömteli esemény volt. Nagy lehetőség, hogy a papi hivatásra készülhetek, aminek látványos mérföldkövéhez érkeztem. Ez az öltözet lehetőség és felelősség is, ami befelé és kifelé is irányul. Szeretnék ezzel példát mutatni a fiataloknak, hogy ők is elindulhatnak ezen az úton, de ez egyben felelősség is, hogy mindig méltón öltsem fel.

– Nagyon örülünk, mert azt látjuk, hogy a fiunk helyén van és boldog. Megtalálta azt, amit mindig is szeretett volna csinálni –mondta Woditsch Anita, Péter édesanyja. – Azért ünnepeljük a hívek közösségében, hogy minél többen lássák, tudják, hogy ezek a fiatalok készülnek a papságra, az ő későbbi lelki szolgálatukra és imádkozzanak értük. Hiszem, hogy az egyház egysége jelenik meg minden ilyen ünneplés alkalmával, hiszen egymásért, egymással imádkozunk. Örülök, hogy ennyien vannak, bár még többen lennének, mert szükségünk lenne többre!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában