Bűnügy

2021.11.29. 18:44

Hamis ajánlásokkal indult képviselőnek – Választási csalást tárgyaltak Győrben

Forrás: Ügyészség

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A Győri Fellebbviteli Főügyészség a 2018. évi országgyűlési választáson csaló férfi büntetésének a megváltoztatására tett indítványt. A Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség vádirata alapján a Tatabányai Törvényszék járt el az ügyben.

Az elsőfokú ítélet szerint a férfi országgyűlési képviselőjelöltként szeretett volna indulni a választáson.

A nyilvántartásba vételhez szükséges számú ajánlást azonban nem tudta összegyűjteni, ezért több száz hamis ajánlást szerzett meg.

Azokat a kérelmével együtt benyújtotta a választási bizottsághoz. A férfit egyéni országgyűlési képviselőjelöltként nyilvántartásba vették. A nyilvántartásba vétel után járó összegről a pártja javára lemondott, amit a Magyar Államkincstár folyósított a pártnak. A párt végelszámolás alatt áll.

A férfi ugyanebben a választási időszakban egy ismerősének is segített választási csalást elkövetni.

A férfi megkért két nőt, hogy egy másik párt érdekében gyűjtött ajánlóívekről személyes adatokat másoljanak át, az ismerőse által képviselt párt részére kiadott ajánlóívekre. A férfi ismerőse a hamis ajánlásokat használta fel, hogy egyéni képviselőjelöltként nyilvántartásba vegyék. A nyilvántartásba vétel után járó összeget a Magyar Államkincstár folyósította ennek a pártnak is. A párt felszámolás alatt áll.

A Tatabányai Törvényszék a férfit választás rendje elleni bűntett, költségvetési csalás bűntett, bűnsegédként elkövetett hamis magánokirat felhasználásának vétsége és 43 rendbeli felbujtóként elkövetett személyes adattal visszaélés vétség miatt 10 hónap börtönbüntetésre és pénzbüntetésre ítélte.

A szabadságvesztés végrehajtását 3 év próbaidőre felfüggesztette, a pénzbüntetés megfizetésére 20 havi részletfizetést engedélyezett.

Az ítélet ellen az ügyész a részletfizetés törvénysértő megállapítása, a férfi és védője felmentés érdekében fellebbeztek.

A Győri Fellebbviteli Főügyészség álláspontja szerint a pénzbüntetés részletfizetésének a törvényben írt feltétele nem állapítható meg, ezért annak mellőzését indítványozta.

A többszörösen büntetett előéletű férfi büntetése – a nagyszámú bűncselekményre figyelemmel – arányos és szükséges.

Másodfokon az ügyben a Győri Ítélőtábla dönt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában