akik szervezik a közösségi programokat

2021.11.27. 19:54

Győri értékelés – Lezárult a közművelődési foglalkoztatási program

Véget ért a közművelődési foglalkoztatási és képzési program. A Győri Nemzeti Színházban zárták az egyéves munkát.

Barki Andrea

A képzésről Tóthné Boda Éva megyei igazgató számolt be a program záróeseményén. Fotók: Csapó Balázs

Fotó: CSAPO BALAZS

Közel kétezer közösségi programokat szervező munkatárs alkalmazására nyílt lehetőség 2020. december 1. és 2021. november 30. között az országban. A Nemzeti Művelődési Intézet az Emberi Erőforrások Minisztériumának anyagi támogatásával közművelődési foglalkoztatási és képzési programot szervezett, amelynek segítségével a települési önkormányzatok eleget tudtak tenni egy törvényi előírásnak.

A községekben ugyanis közösségi színteret kell működtetni, ahol a közművelődési alapszolgáltatások zavartalan biztosítása érdekében legalább egy középfokú közművelődési szakképzettséggel rendelkező szakembert kell foglalkoztatni. A közművelődési intézményt működtető önkormányzatoknál az intézményben felsőfokú közművelődési szakképesítéssel rendelkező szakember foglalkoztatása kötelező.

– Győr-Moson-Sopron megye 183 településén 2020 novemberében 96 helyen nem volt közművelődési szakember. Megyei szinten ebben a programban 63 településsel és 13 egyéb szervezettel kötött együttműködési megállapodást a Nemzeti Művelődési Intézet. A programnak köszönhetően 56 közművelődési asszisztenst foglalkoztathatnak az önkormányzatok, egyéb szervezetek 12 főt, a rehabilitációs ellátásban részesülők közül pedig még öt embert – számolt be a program zárásán Tóthné Boda Éva megyei igazgató, aki azt is elmondta, hogy OKJ-s képzéseket is szerveztek, amelyeken a megyéből 59-en vettek részt.

Ebből középfokú képzésben 39, felsőfokú képzésben 20 fő sajátította el a közművelődési szakma alapjait és módszertanát, szereztek gyakorlati tapasztalatokat a települési közösség­építés és eseményszervezés területén. A képzéseket három helyszínen, Enesén, Nyalkán és Téten tartották. A résztvevőket a színházban házigazdaként Bakos-Kiss Gábor igazgató köszöntötte. Az eseményen a résztvevőknek bemutatták Yasmina Reza Az öldöklés istene című darabját. A képzéseket három helyszínen, Enesén, Nyalkán és Téten tartották.

A képzésről Tóthné Boda Éva megyei igazgató számolt be a program záróeseményén. Fotók: Csapó Balázs

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában