Modern, korszerű és akadálymentesített épület születik

2021.11.13. 07:00

Csak a falak maradnak a régiek a győri Generációk Művelődési Házában – Videó, fotók

A pincétől a padlásig megújul a Generációk Művelődési Háza. A munkákat várhatóan jövő nyárra fejezik be, és szeptembertől veheti újra birtokba az épületet az intézmény. Lapunkat Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő kalauzolta körbe, és számolt be a felújítás jelenlegi állapotáról.

Sperling Krisztina

Forrás: Kisalföld

Fotó: Cseh Róbert

A Generációk zöld belvárosa elnevezésű projekt keretében, tisztán TOP-os pályázati forrásból újul meg ez a Győr számára nagyon fontos épület – kezdte Simon Róbert Balázs, aki országgyűlési képviselőként támogatta a projekt létrejöttét. A 671.000.000 forint összértékű beruházás része az Eötvös park megújítása is. A Generációk Házának felújítására 371.000.000 forintot fordítanak.

Az épületben utoljára 2015-ben végeztek nagyobb korszerűsítést, amikor a Vaskakas Bábszínház – aminek átmenetileg adott otthont a ház – 18 év után saját épületet kapott. Akkor kicserélték a teljes villamos hálózatot és néhány fal lebontásával új tereket alakítottak ki. Ekkor jöttek létre azok az üde, világos helyszínek, amelyek az elmúlt években meghatározták az intézmény arculatát. A megújulás és a bővülés a névváltoztatásban is megjelent. Gyermekek Háza helyett Generációk Háza lett az intézmény új neve, ami azt fejezi ki, hogy a kicsiktől az idősekig minden korosztály számára nyújtanak programokat.

– Jelen pillanatban a tervezett munkák mintegy 25–35 százaléka valósult meg. Jó ütemben haladnak a bontási munkálatok, amik mellett már az építéseknek is van látható eredménye. Elkészült a pince, amelyet víztelenítés után szárító vakolattal láttak el. Kicserélték a homlokzati nyílászárókat és az utolsó simításokat végzik a tető felújításán is – sorolta Simon Róbert Balázs.

Az épület energetikai megújítását szolgálják a már említett nyílászárócserék és az utólagos külső hőszigetelés is, ami a falak mellett a tetőre is kiterjed. Nagy hangsúlyt fektettek a tervezéskor arra, hogy – legalább részben – megtörténjen az akadálymentesítés is. Ennek leglátványosabb eleme minden bizonnyal az a látványlift lesz, amit a jelenlegi lépcső által körülölelt területen helyeznek el. Emellett három automata ajtót építenek be és akadálymentesített vizesblokkot is kialakítanak. Az épület megújításával együtt új tereket is kialakítanak: az udvar állandó lefedése mellett a padlásteret is beépítik.

 

– A munkák várhatóan a jövő év nyarára fejeződnek be. Egy teljesen modern, megújult, korszerű, akadálymentesített tér fogadja majd itt őket. Addig is a kedves győriek és a Generációk Háza látogatóinak türelmét szeretnénk kérni – mondta Simon Róbert Balázs.

Kérdésünkre, hogy várható-e még az idén nyárihoz hasonló, hosszabb idejű útlezárás az Árpád úton, a képviselő elmondta, hogy két hónaposra már nem, de várhatóan néhány alkalommal még kell számítani lezárásra. Ezekről időben tájékoztatást fognak adni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában