holdcsillag

2021.10.08. 08:03

Hétszázan angyalbőrben az akciódús harcászati bemutatón – Megyei tartalékos katonák is bizonyították tudásukat a Bakonyban – galéria

A Magyar Honvédség „eldugott” újdörögdi kiképzési központjában nagy volt a sürgés-forgás. Szerte az egész országból, 700 tartalékos katona adott számot rátermettségéről a „Holdcsillag 2021” fedőnevű harcászati bemutatón. Ilyen volumenű összevont kiképzési foglalkozást még nem vezényeltek önkéntes tartalékosoknak hazánkban. Mind a tizenkilenc megyéből és a fővárosból is érkeztek tartalékosok a tett helyszínére.

Szeghalmi Balázs

Újdörögd 2021.10.07. Moonstar 2021 hadgyakorlat önkéntes tartalékos állománya honvédségnek bemutatót tartott Képen: Fotó: Török János TJ DM délmagyar

Szerte az országból

A Holdcsillag nevű kiképzési foglalkozás jelentőségéről sokat mond, hogy nem csupán az eldördülő fegyverek, a levegőt elszínező füstbombák, de még katonai helikopter is komoly szerepet játszott az MH Bakony Harckiképző Központban.

Polyák András ezredes, a Magyar Honvédség (MH) 2. Vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred parancsnoka a bemutató előtt hangsúlyozta: a gyakorlaton az ezredük mellett a Magyar Honvédség 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezrede is részt vesz. Vagyis az egész országból szép számmal érkeztek önkéntes tartalékosok a Bakonyba.

 

Összetett feladatok

A közel egy órán át tartó, feladatokban és akciókban egyaránt dúskáló harcászati bemutatóra hetek óta készültek a tartalékosok. Mind a hétszázan már szerda reggel megérkeztek Újdörögdre, hogy többek közt területvédelemből, lövészetből, rádiós kommunikációból tovább csiszolják eddig szerzett ismereteiket. A harcászati bemutatón a támadáselhárítást, a sérültek evakuálását és ellátását, valamint a tűzharcot is gyakorolták.

Utóbbi során természetesen nem éleslőszereket vetettek be, mint ahogy szerencsére a forgatókönyvet sem az élet, hanem a kiképzés írta. A fő cél az volt, hogy ellenőrizzék az önkéntes területvédelmi tartalékos állomány képzettségi szintjét, valamint azt is figyelték, hogy a hazánk különböző szegleteit képviselő egységek mennyire képesek együttműködni összetett feladatok végrehajtása során.

Csiszolták lövészetből, rádiós kommunikációból eddig megszerzett ismereteiket a tartalékos katonák.

Útbiztosítás

Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyéből is többtucatnyi tartalékos katona képviselte szűkebb pátriánkat. Közülük a mosonmagyaróvári Markó Csabával és a hédervári Hartai Zoltánnal beszélgettünk a harcászati bemutató után.

„Útszakaszt kellett zárnunk és biztosítanunk, majd amikor értesültünk az alakulatunkat ért támadásról, nekünk is vissza kellett térni a képzeletbeli városba. Hamarosan feletteseinkkel és a győri csapat többi tagjával közösen értékeljük a történteket. Úgy érzem, megálltuk a helyünket és megoldottuk a ránk bízott teendőket” – hallottuk Hartai Zoltántól.

Fotók: Török János

Nyári kiképzés az USA-ban

Mi a vonzó az önkéntes tartalékos katonaságban? – kérdeztük Markó Csabát. „Gyerekkorom óta vonz a honvédelem, de nem úgy alakult a sorsom, hogy szerződéses katona lehessek. Amikor két éve bevezették az önkéntes tartalékos rendszert, azonnal jelentkeztem. A járvány idején sok fertőtlenítési feladatban vettem részt, emellett bajtársakkal őriztem a nyugati és a déli határt” – mondta a mosonmagyaróvári férfi.

Majd hozzátette: tartalékos katonaként még az Egyesült Államokba is eljutott idén nyáron, közel egy hónapig vehetett részt olyan tengerentúli kiképzésen, amely több alkalommal 40–45 fokos forróságban zajlott.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában