menekültek

2021.09.03. 06:29

Ötven afgán család él a táborban Vámosszabadiban – fotók

Négy autóbusz érkezett csütörtökön a vámosszabadi menekülttáborhoz. Azt a mintegy ötven családot szállították a befogadóállomásra, akiket a magyar állam Afganisztánból kimenekített.

kisalfold.hu

Kormányzati információk alapján Magyarország a tálib hatalomátvételt követően elrendelte az Afganisztánban állomásozó magyar kontingensek és segélyszervezetek alkalmazásában állt vagy azokkal együttműködő, fenyegetett, az országukat elhagyni szándékozó afgánok és közeli hozzátartozóik kimenekítését.

 

Az önálló magyar mentési akció­ról a honvédelmi miniszter augusztus 26-án elmondta, a „Sámán” fedőnevű művelet augusztus 17-én kezdődött és 25-én fejeződött be. Összesen 540 főt menekítettek ki, közöttük 57 afgán családot, 180 gyermeket. A kimenekítettek közül az afgán állampolgárokat az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság röszkei és tompai objektumaiban helyezték egészségügyi hatósági karanténba. Mára orvosok megvizsgálták őket, elvégezték a PCR-tesztet, új koronavírus elleni védőoltást kínáltak fel nekik. Az egészségügyi elkülönítést követően a tartózkodás feltételeinek megfelelő, kimutathatóan nem fertőzött érintettek legalább egy hónapra az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság befogadó intézményeibe kerülnek. Humanitárius célból kiállított egyéb célú tartózkodási engedélyükben a hatóság jelöli ki tartózkodási helyüket. A Belügyminisztérium augusztus 19-én előzetes tájékoztatást adott az ideiglenes elhelyezéssel érintett településeknek arról, hogy a hatóság tartózkodási helyként a Vámosszabadi Befogadó Állomást vagy a Balassagyarmat Közösségi Szállást fogja kijelölni számukra.

A röszkei és a tompai objektumokból szeptember 1-jétől folyamatosan helyezik el az afgán állampolgárokat elsődlegesen Vámosszabadiban, majd Balassagyarmaton. Vámosszabadiban, Győr-Bácsán a rendőrség minden napszakban öt gépkocsizó járőrpárral megerősíti a közterületi járőrszolgálatot.

– Tudtunk a menekültek érkezéséről – mondta Ambrus Gellért, Vámosszabadi polgármestere. – A menekülttábor lakóinak ellátásában településünk nem vesz részt. Az útlevéllel rendelkező afgánok az EU területén szabadon mozoghatnak, az útlevéllel nem rendelkezők ugyanezt csak Magyarország területén tehetik meg. A befogadóállomáson 30 napig tartózkodhatnak, reméljük, településünk életére nem lesz különösebb hatással.

Lapunknak nyilatkozott egy kabuli férfi, aki öt gyermekével érkezett a táborba. Elmondta, hogy magyar segélyszervezet munkatársa volt Afganisztánban, és Vámosszabadin jelenleg ötven család várakozik. A tábort állítása szerint holnap hagyhatják el, és családjával reményei szerint az Egyesült Államokban lelhetnek új otthonra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában