Az itt élők ma már büszkék a különleges értékekre

2021.09.18. 21:02

Öntésmajorban ünnepelték a Fertő-Hanság Nemzeti Park megalakulásának harmincadik évfordulóját

A szombati programra meghívott Nagy István agrárminiszter a legnagyobb eredménynek azt tartja, hogy a nemzeti park és az itt élők sikeresen együttműködnek. Megvan az egyensúly az ember és a természet között.

kisalfold.hu

20210918. 30 éves a Fertő-Hanság Nemzeti Park. Fényképek: Szalay Károly SZK Kisalföld Sopron

Fotó: Szalay Károly

Elsőként Hámori György, Kapuvár polgármestere köszöntötte az ünneplőket. Hangsúlyozta, hogy jó a kapcsolat a település és a nemzeti park között, ami az olyan nagyszerű munkatársaknak is köszönhető, akiknek nem egyszerűen hivatásuk, hanem szívügyük a természetvédelem.

Nagy István agrárminiszter szintén elismerőleg szólt. – Hazánk tájai élő, lélegző, önálló teremtmények. A Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóságnál harminc éve vallják e nézetet és Győr-Moson-Sopron megye országos jelentőségű természetvédelmi területeinek gondos gazdájaként dolgoznak. Munkájukat számos siker, eredmény, kitüntetés kíséri – mondta. Hozzátette, természetvédelmi, ökoturisztikai és környezeti nevelési programjaikhoz több tízmillió eurónyi uniós forrást használtak fel, amit a magyar kormány további mintegy tízmilliárd forinttal támogatott. – Az ökoturizmus kulcsszerepet tölt be ezen a vidéken. Nem túlzás azt mondani, hogy ezen a tájon mindenki megtalálja a számára izgalmas programot. A vízi sportok kedvelői, a túrázók, a hobbi- és profi fotósok egyaránt élményekben gazdag napokat tölthetnek el itt – sorolta a miniszter, kiemelve, hogy az ökoturizmus fokmérője országunk fejlődésének és nemzetközi megítélésének.

Nagy István végezetül a nemzeti park munkatársaira hívta fel a figyelmet. – Csodásak az eredmények, de nagyon fontos, hogy becsüljük meg azokat az embereket, akik ezt létrehozták. Akik nap mint nap azért dolgoznak, hogy a táj és az itt élők között az egyensúly, a harmónia fennmaradjon. Nevelik a táborokba érkező gyermekeket, akik az itt eltöltött napok után biztosan jobb, a környezet iránt fogékonyabb emberként távoznak és azzal a személettel, hogy a természet érték, amit meg kell védeni.

-A Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság az elmúlt 30 évben azért dolgozott és dolgozik, hogy a Fertő és a Hanság vidékének biológiai sokfélesége gyarapodjon, egyúttal e különleges természeti örökség, mint Európa egyik csodája, a helyben élők boldogulását segítse és az érdeklődő látogatók sokaságának számára bejárható és megtekinthető legyen – fogalmazta meg mintegy hitvallásként céljaikat a nemzeti park igazgatója, Kulcsárné Roth Matthaea. A jubileumi rendezvényen vetítettképes előadásában emlékezetes pillanatokat villantott fel a nemzeti park életéből a kezdetektől egészen napjainkig. Sok kollégája mellett megemlékezett az idén elhunyt dr. Kárpáti László alapító igazgatóról, valamint Nagy Lászlóról, a Hanság elkötelezett védelmezőjéről, akinek tiszteletére emléktáblát avattak a táj élővilágát bemutató múzeum falán.

A Fertő-Hanság Nemzeti Park területe 23 731 hektár, jelentős része az egykori „Vasfüggöny” mögötti érintetlen táj. A Fertő-táj ma már világörökségi terület, az UNESCO nemzetközi Bioszféra Rezervátum Hálózatához tartozik. A Nyirkai-Hany része a világ legjelentősebb vizes élőhelyeinek nemzetközi védelmet nyújtó Ramsari Egyezménynek. A Fertő-Hanság Nemzeti Parkot ausztriai partnerével, a Nationalpark Neusiedler See-Seewinkellel együtt a legjobb és legeredményesebb határon átnyúló nemzeti parkok egyikének tartják. A helyben élők ma már büszkék az itteni különleges értékekre, a természetvédelem a korlátozások helyett a lehetőségeket kínálja számukra.

Szakmai eredmények

Eredményes élőhelyvédelmi és fajvédelmi programok tucatjainak révén az elmúlt 30 évben többek között megháromszorozódott a Fertő nádasaiban fészkelő fokozottan védett nagy kócsag állománya és újra fészkel a területen a veszélyeztetett státuszú parlagi sas. A kipusztulással veszélyeztetett rákosi vipera egyik álllománya is stabilizálódott. Ezzel párhuzamosan zajlottak és zajlanak az élőhelyfejlesztések. Közel 600 hektárnyi szikes tavi élőhely-rekonstrukció eredményes befejezése után az ide köthető élővilág újra otthont talál. A nagyszabású vizes-élőhely fejlesztési munka révén a korábbi évtizedekben lecsapolt Hanság újra éledezik. A védett gyepeket ma már ismét régi magyar háziállatok, mint a szürkemarha, a bivaly és a rackajuh százai legelik, biztosítva a fertői puszta és a hansági rétek értékeinek hosszú távú fennmaradását.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában