Mozgalmas évet kezdenek a pedagógusok

2021.09.16. 17:56

Évadnyitót tartott a Pedagógusok Soproni Művelődési Háza

Megtartotta hagyományos évindítóját a Pedagógusok Soproni Művelődési Háza szerda délután. Az eseményen ismertették az idei év programjait, emellett debütáltak T. Horváth József új szerzeményei.

Etzl Edgár

20210916. Megtartották a Pedagógusok Soproni Művelődési Házának hagyományos évnyitó rendezvényét. Orbán Júlia Rajnai Károly Farkas Ciprián T. Horváth József Fényképek: Szalay Károly SZK Kisalföld Sopron

Forrás: Kisalföld

Fotó: Szalay Károly

A rendezvényt az idén 70 éves Liszt Ferenc Pedagógus Énekkar nyitotta Szokolay Sándor Miatyánk feldolgozásával és Bárdos Lajos Dana-Dana című alkotásával, ami után köszöntő beszédet mondott Orbán Júlia, a ház vezetője, Farkas Ciprián polgármester és Rajnai Károly nyugalmazott igazgató, a Pedagógusok Soproni Művelődési Házáért Alapítvány új elnöke.

Ezen kívül két személyi változás történt a szervezetben, a Fáklya Egyesület vezetését dr. Bende Attila egyetemi tanársegéd vette át, emellett bejelentették, hogy Orbán Júlia munkáját a továbbiakban Grubitsné Cziráki Anett rendezvényszervező és óvodapedagógus segíti.

Gratuláltak a művelődési ház elmúlt évben kitüntetett tagjainak: Kovácsné Pócza Ágnes szakkörvezető Magyar Ezüst Érdemkeresztet, Rajnai Károly pedig Sopronért Emlékérmet kapott. Ezután megemlékeztek a közelmúltban elhuny pedagógusokról.

Az eseményen ismertették a művelődési ház idei programjait. Az első félév rendezvényei a centenáriumi emlékévhez kapcsolódnak. A művelődési ház következő programja, a „Pedagógusok zenélnek”, szeptember 18-án, 10-től 20 óráig tart, melynek során a Petőfi téren felállított színpadon 100 zeneszám hangzik el, több mint hatvan pedagógus előadásában. A félév során 100 helyi pedagógus térítésmentesen látogathatja meg az országházat, emellett megnézik a Nemzeti Színház Rómeó és Júlia előadását. A művelődési ház idei legnagyobb vállalása a 100 év 100 történet rendezvénysorozat, melynek során száz pedagógus vall a városhoz való kötődéséről. Történeteiket 2022-ben könyv formájában is megjelentetik.

A második félévben a ház alapításának 70. évfordulója alkalmából 70 fát fognak elültetni, valamint meghívják a város összes nyugdíjas klubját egy találkozóra. A Liszt Központban nagyszabású kiállítást rendeznek a nagy múltú Népi Hímzők Alkotókörének és Gyapjúszövők Alkotókörének munkáiból.

Az eseményen debütált T. Horváth József a centenáriumi emlékévvel kapcsolatos két új dala. Az első, Ágfalvi ballada című dal a II. ágfalvi csata három hősi halottjának állít emléket, a másik, 7107 című dal pedig a népszavazás utáni örömöt dolgozza fel, hiszen ennyi szótöbbséggel maradt Sopron Magyarország része.

Az eseményen Orbán Júlia köszönetet mondott Barcza Attila országgyűlési képviselőnek, aki a művelődési ház összes nagyobb programjának védnöke. – Soha annyi állami és önkormányzati támogatást nem kapott még szervezetünk, mint az idén – mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában