Csillapítják az energiaéhséget

2021.07.01. 11:03

Öttevényen üzemelték be a jövő okoshálózatának első korszerű mikroállomását

Körülbelül 50 milliárd forintból újul meg az előttünk álló öt évben Észak-Dunántúl villamosenergia-hálózata. A fejlesztés Danube InGrid néven, magyar– szlovák együttműködésben kezdődött. Az első korszerű mikroállomást Öttevényen üzemelték be.

Szeghalmi Balázs

Az óriási büdzséjű beruházás révén kiépül a jövő okoshálózata, amely lehetővé teszi a megújuló energiaforrások, köztük az egyre növekvő számú napelemek hálózati csatlakozását, valamint megoldást ad a folyamatosan növekvő áramfogyasztás villamos hálózati kihívásaira.

„Ahhoz, hogy kis- és közepes méretű vállalkozások Öttevényen leljenek új otthonra, komoly gátat szabott a régi hálózat az elmúlt években. Utóbbi nem tudta biztosítani azt az energiaigényt, amire szükség lett volna a folyamatos termeléshez. A napokban átadott mikroállomással hosszú távon oldódnak meg ezek problémák” – közölte Bider Zsolt. Öttevény polgármestere hozzátette: a helyi családok növekvő energiaszükségletét is garantálja a fejlesztés.

„2021 végére az öttevényi középfeszültségű hálózat működtetését teljes mértékben az új állomáshoz igazítva fogjuk végezni. Ez az ügyfelek számára jól érzékelhető előnyökkel jár majd” – tudtuk meg Varga Ivett-től, az E.ON kommunikációs szakértőjétől.

Az öttevényi mikroállomást több okoseszközzel szerelték fel. Így az esetleges hibákat a szakemberek akár úgy is képesek lesznek orvosolni, hogy nem kell a helyszínre menniük. Az öttevényi fejlesztéssel a környező települések is jól járnak majd Kunsziget, Abda, Győrladamér, Győrzámoly és Győrújfalu térségében.

Kérdésünkre Varga Ivett elmondta: Győr-Moson-Sopron megyében az öttevényihez hasonló új mikroállomást Mosonmagyaróvárra is terveznek telepíteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában