Győr 750

2021.06.20. 12:17

Isten éltessen Győr!

750 év méltóságának az ereje egy keresztben magasodva már nemcsak egy legenda, hanem történelmi valóság.

Werner Krisztina

20210617 Győr A Győr kereszt és a Győr emlékérem kapcsán interjú a szobrásszal Képen: Lebó Ferenc szobrász Fotó: Nagy Gábor NG Kisalföld

Forrás: Kisalföld

Fotó: Nagy Gábor

Győr városi rangra emelkedésének 750. évfordulóján megengedhető a pátosz, hogy újrafogalmazzuk identitásunkat, a történelemben elfoglalt helyünket. Mától egy kereszt hirdeti a városháza előtt, hogy a kukorékoló vaskakas legendája nemcsak egy bájos történet, hanem Európa krónikájának meghatározó fejezete. A gyerekmesén túl most jött el az idő, hogy pontosítsuk és tudatosítsuk elődeink hősiességét és újrarajzoljuk Győr történelmi jelentőségét a térképen.

Európa a békéjét és a kereszténység védelmező hitét kapta vissza hős elődeinktől.

Miután 1598-ban a várost eleink visszafoglalták a törököktől, II. Rudolf császár rendelete alapján Győr-kereszteket állítottak Magyarországon, Ausztriában és Németországban. Négyévi török megszállás után Pálffy Miklós és Adolf von Schwarzenberg hadainak cseles rajtaütéssel sikerült visszafoglalniuk a győri várat, amivel megvédték Bécset és egész Európát. Kontinensszerte ünnepelték hálaadó istentiszteletekkel, körmenetekkel, hogy a győri vár visszavételével a keresztény imák is a várfalakon belülre kerültek.

Szent István király óta az erős hitűek városa Győr, értékrendjét soha nem kezdték ki viszályok, szellemisége a világ gyarapodását szolgálta.

A várost az itt élő polgárok jó szándéka, dolgossága, tisztessége, bátorsága és tudása emelte az ország élére. Az ünnephez érve büszkén és hálával tekinthetünk a jövőbe, hiszen olyan múlt áll a város mögött, amellyel Európa a békéjét és a kereszténység védelmező hitét kapta vissza hős elődeinktől.

Voltunk, vagyunk, leszünk – béke velünk!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában