Jövő év elejére készül el

2021.06.14. 18:23

Felújítják a dunakiliti duzzasztóművet

A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében valósul meg a „Nagyműtárgyak fejlesztése és rekonstrukciója” tárgyú árvízvédelmi beruházás Dunakilitin. A 13,171 milliárd forint összköltségű projekt fő célja az érintett vízépítési nagyműtárgyak átfogó fejlesztése és rekonstrukciója.

Kovács Viktor

A projekt keretében felújítják a duzzasztómű vasbeton és acélszerkezeteit, az elektromos, az irányítástechnikai, a hidraulikus és a gépészeti berendezéseket.

A megvalósuló projekt hét műtárgyat érint, ebből az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság területén két nagylétesítmény rekonstrukcióját végzik, az egyik a dunakiliti duzzasztómű és fenékküszöb, a másik pedig a hajózsilip, melyek támogatási összege 2,985 milliárd forint. Ezek a létesítmények a szigetközi hullámtéri és mentett oldali vízpótló rendszer kulcsműtárgyai, emellett árapasztó és jégleeresztő szerepük is van.

– Funkciójuk azért kiemelt jelentőségű, mert segítségükkel szabályozható módon felduzzasztható a Duna vize, melyből így a három töltőbukón keresztül, gravitációs kivezetésekkel elegendő víz vezethető a hullámtéri mellékágrendszerekbe. A projekt keretében felújítják a duzzasztómű vasbeton és acélszerkezeteit, az elektromos, az irányítástechnikai, a hidraulikus és a gépészeti berendezéseket – beszélt a részletekről Kertész József, az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság projektmenedzsere.

A projekt keretében felújítják a duzzasztómű vasbeton és acélszerkezeteit, az elektromos, az irányítástechnikai, a hidraulikus és a gépészeti berendezéseket.

Szintén tavaly ősszel kezdődött meg a dunakiliti hajózsilip felújítása. Azóta megtörtént a zsilip kamraterének víztelenítése és az úszó kikötőbakok kiemelése is.

– A projekt egyik leglátványosabb részeként idén április 7-én megtörtént az alsó támcsapágy cseréje, valamint a felújított támkapu beemelése és visszaépítése, de folyamatban van az olajhidraulikus és elektromos berendezések komplex felújítása is – közölte lapunkkal Kertész József, majd hozzátette:

– Befejeződött a Mosoni-­Duna felső vízpótlását biztosító Rajkai 1. számú vízkivételi zsilip rekonstrukciója, és a végéhez közeledik a Rajkai 2. számú, valamint a 6-os zsilip felújítása. Továbbá folyamatban van a 3-as, a 4-es és az 5-ös számú vízszintszabályozó műtárgyak felújítása.

A közel hárommilliárd forintos beruházással jövő év elején végeznek.

A munkálatok keretében a Dunakiliti és Rajka között húzódó szivárgócsatornán lévő hat vízszintszabályozó zsilip rekonstrukciója is megtörténik, amivel biztonságosabbá válik a Mosoni-Duna és a mentett oldali vízpótló rendszer felső vízpótlása is.

A zajló és hátralévő munkák érintik még többek között Dunakiliti jéglevezetésének javítását, amihez felvízi oldali kotrás is szükséges. Felújítják a dunakiliti létesítmény vezénylőépületét, melynek 1. emeletén egy látogatóközpontot alakít ki az igazgatóság, hogy az megnyissa majd kapuit az érdeklődők előtt. Jelenleg az épület és a terem műszaki átalakítása zajlik.

– A rekonstrukció eredményeként a műtárgy képes lesz ellátni térségi szerepét az árvízvédelem, a szigetközi hullámtéri és mentett oldali vízpótló rendszerek, valamint a Mosoni-Duna felső gravitációs vízpótlásában – hívta fel rá a figyelmet a projektmenedzser.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában