küzdelem a szárazság ellen

2021.03.20. 20:46

A Mosoni-Dunából pótolnák a hiányzó vizet a Fertő-tóban és a Fertőzugban az osztrákok

A burgenlandi tartományi kormány tíz hónapja létrehozott munkacsoportja arra a következtetésre jutott, hogy már nem elég megakadályozni a helyben keletkezett víz elfolyását, kívülről kell vizet szállítani a térséget sújtó szárazság leküzdésére.

mti

Mint az a kismartoni sajtótájékoztatón elmondták, erre jó alkalmat kínál, hogy Magyarországon éppen meghosszabbítják a Mosoni-Duna csatornáját. Burgenland 3 millió euróval járul hozzá ehhez és a csatornát az osztrák határig meghosszabbítják.

Heinrich Dorner tartományi tanácsos szerint másodpercenként 1-4,5 köbméter vízhez juthatnának ily módon, a Fertő-tó szintjének egy centiméterrel való megemeléséhez három millió köbméter vízre lenne szükség. De nem csak a Fertő-tó vízszintjéről van szó, a Fertőzug egész térségének pótlólagos vízre van szüksége a mezőgazdasági tevékenység fenntartásához – mondta a tanácsos.

Szakértői tanulmány szerint a Mosoni-Dunából nyerhető víz egyaránt alkalmas a Fertő-tó vízének feltöltésére és a talajvíz szintjének megemelésére a Fertőzugban, a talajvízszint emelése jót tenne a fertőzugi szikes tavaknak is.

A munkacsoport vezetője, Christian Sailer azt mondta, hogy egyeztetni fognak a projektről a magyar hatóságokkal, szavai szerint Magyarországon „éppen folyamatban van a pályázat a Mosoni-Duna vízelvezetőjének meghosszabbítására”.

A Zöldek tartományi szervezete a lehető legnagyobb óvatosságra intett a mesterséges vízpótlás tervével kapcsolatban. Mint írták, „folyamatos és átlátható monitorozásra van szükség, mert nagyon érzékeny a Fertő-tó vízének összetétele”.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában