Aggódnak a munkavállalók

2021.02.08. 07:37

Nehezebb lesz az ingázás

Február 8-tól érvényesek azon intézkedések, miszerint Ausztria kötelezővé teszi a koronavírustesztet és regisztrációs kötelezettséget ír elő az ingázók számára. A bejelentés több tízezer magyar munkavállalót érint.

kisalfold.hu

A határon eltöltött várakozási idő megnövekedése miatt sokan aggódnak.

Forrás: Kisalföld

Fotó: Szalay Károly

Ausztria kötelezővé teszi a koronavírustesztet és regisztrációs kötelezettséget ír elő az ingázók számára. A bejelentés munkavállalók tízezreit érinti. A napi és heti ingázóknak kötelező az antigén- vagy a PCR-teszt, amelynek az eredménye 7 napig érvényes. Az intézkedés ellen magyar politikusok is szót emeltek.

A Mosonmagyaróvár, Ostermayer utcai osztrák ügyintéző irodánál dolgozó Kőné Hérics Eszter és Mogyorósiné Vida Szabina lapunknak elmondták, a napi és heti ingázóknak kötelező az antigénteszt vagy az úgynevezett PCR-teszt, amelynek az eredménye 7 napig érvényes. Koronavírustesztet Ausztriában mindenki ingyenesen végeztethet, aki kint dolgozik.

Szerdától kötelező

– Bizonyos tesztpontokon nem szükséges az előregisztráció, de a legtöbb helyszínen kérik. Lényeges kiemelni, hogy ez a regisztráció a teszthez szükséges, nem az ingázáshoz. Emellett az ingázóknak hetente egy alkalommal kell regisztráltatniuk magukat, melyet a www.formularservice.gv.at internetes oldalon tehetnek meg, a nyilvántartásba vétel február 10-től lesz kötelező – tudtuk meg az ügyintéző iroda munkatársaitól.

Azon ingázóknak, akik heti egy alkalomnál ritkábban járnak az országban, a beutazás előtt szintén regisztráltatniuk kell magukat, és három napnál nem régebbi negatív teszteredményt kell felmutatniuk, illetve ezt az országba érkezve 24 órán belül pótolhatják.

Az ütemezés kérdéses

A legtöbb munkavállalót a határ­átkelőknél való várakozási idő emelkedése és a heti rendszerességű teszt elvégzésének ütemezése aggasztja.

A Csornán élő Aller Viktória az autópálya menti benzinkúton dolgozik: – Személyesen regisztráltam a munkahelyemnek megfelelő tartományban a tesztelésre, amin már túl is estem szerdán. A niederösterreichi tesztelőhelyet időpontfoglalás nélkül felkereshettem, viszont mindenkinek ki kell várnia a sorát, ami úgy nagyjából másfél óra volt. A vizsgálat gyorsan zajlott, kaptam egy papírt, rajta a weboldallal és kóddal, amivel lekérhető az eredmény.

Virág Máté a szezonmunkában dolgozik. Arra számít, hogy húsvétra csúszik a vendéglátás szezonjának kezdete, addig itthon ételkiszállítóként vállal munkát.
Fotó: Kustor Réka / Kisalföld

Több lesz a várakozás

A győri Lukácsné Ádám Adrienn december 24-én dolgozott utoljára, a héten áll ismét munkába.

– Parndorfban korábban volt tesztpont, bízom benne, hogy ezt ismét megnyitják. Nem csak a tesztelés intézése időigényes, de tartunk attól, hogy a határon is jelentősen megnövekszik a várakozási idő.

Az ingázók száma ismét emelkedni fog, amint egyre többen térnek vissza a szezonmunkákra. Köztük van a Farádon élő Virág Máté is, aki a vendéglátásban dolgozik: – Normál esetben márciustól októberig tart a szezon, de úgy tűnik, idén is csúszik a nyitás, várhatóan húsvétra. Az átmeneti időben itthon dolgozom, egyébként pincérként, de jelen helyzetben az ételkiszállításban veszek részt. A kezdésig folyamatosan nyomon követem a híreket.

Szijjártó egyeztet

Többek mellett megyénk két határ menti térsége, Sopron és Mosonmagyaróvár országgyűlési képviselője, valamint Sopron polgármestere is aggodalmát fejezte ki a rendelkezéssel kapcsolatban.

Az Ausztriába ingázó magyar munkavállalók ügyében írt levelet Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter osztrák kollégájának, akivel telefonon is egyeztetett. A közösségi oldalán arról számolt be Szijjártó Péter, hogy a héten összegyűjtik az új szabályozás következményeit, azokat továbbítja Alexander Schallenbergnek, kérve tőle, hogy vegye ezeket figyelembe a szabályozás jövője szempontjából – írta a külügyminiszter, aki térségünk országgyűlési képviselőivel és polgármestereivel is egyeztet a témában.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában