Közélet

2021.02.06. 17:48

Átadták az új plébániát Kópházán – fotók

Ünnepélyes keretek között adták át Kópházán szombat délelőtt az új plébániát, ami egyházmegyei forrásból és a magyar kormány támogatásával valósult meg. A későbbiekben a régi plébánia épülete adhat majd otthont az időseknek.

Papp Fanni

Fotó: Máthé Daniella

Fotó: Mathe Daniella

Átadták az újonnan felépült plébániát Kópházán, ami közel 42 millió forint egyházmegyei forrásból épülhetett fel, valamint a Magyar Falu Program további 10 millió forinttal támogatta. Az eseményen többek között beszédet mondott dr. Mladen Andrlić, a Horvát Köztársaság magyarországi nagykövete, Božidar Blažević atya a kismartoni püspök delegáltja, Barcza Attila országgyűlés képviselője és Grubits Ferenc Kópháza polgármestere. Az átadó alkalmával dr. Veres András a győri megyéspüspök felszentelte az új épületet, valamint az is elhangzott, hogy a régi plébánia épületében a későbbiekben egy idősek otthonát fognak kialakítani.

A új épület négy hónap alatt készült el, amiért a helyi polgármester köszönetet mondott a kivitelezőnek.

– Amennyi összegben eladtuk az egykori plébániát, annyiból sikerült kivitelezni az építkezést – fűzte hozzá Grubits Ferenc.

A győri megyéspüspök, dr. Veres András beszámolt arról, hogy külön öröm számára, hogy a plébánia a kegytemplom közelében kapott helyet, ami egyébként egy zarándokútvonalon fekszik. Reméli, hogy egy olyan bázisként is szolgálhat a hívőknek, ahol egy biztonságot nyújtó zarándokházat találhatnak.

 

– Minden község életében a pap jelenléte és maga a templom egy meghatározó tényező. Tapasztalataim szerint, ahol nem lakik a helyben a plébános ott a hívők közösségi élete is elszegényedik vagy meggyengül az intenzitása. Azt gondolom az új épület elkészülésével a lakosság számít rá, hogy Kópházán mindig is lesz pap – részletezte a győri megyéspüspök.

Az eseményen Barcza Attila országgyűlési képviselő elmondta, a település számára kiemelten fontos helyen szerepel az újonnan felépült plébánia, ami Grubits Mátyás ötlete alapján jött létre.

– A község minden lakójának része van a projektben, hiszen összefogás nélkül nem valósulhatott volna meg a beruházás. Az átadó egy állomás és bízom benne, hogy ilyen lendülettel tud majd tovább haladni Kópháza – mondta Barcza Attila. A beszédében hozzátette, egy jó hírt oszthat meg a helyiekkel, miszerint biztosan megkezdődhet az iskola felújítása is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában