Széchenyi István Egyetem

2021.01.21. 13:10

Dinamikusan fejlődik a Széchenyi István Egyetem Művészeti Kara

Meghatározó szerepet játszik a hazai zenei felsőoktatásban a győri Széchenyi István Egyetem Művészeti Kara, amelynek képzési területe kiegészül a szeptembertől induló design- és kreatívipari szakokkal. A dékáni tisztséget a következő négy évben betöltő dr. Hontvári Csaba büszke az elmúlt évek folyamatos fejlődésére, amely szerinte magas színvonalú szakmai munkával és hatékony felvételi stratégiával a jövőben is folytatható.

Széchenyi István Egyetem

Fotó: Dr. Hontvári Csaba dékán (fotó: Májer Csaba József)

„Tradíció és innováció: ez karunk mottója. A tradíció, hiszen modernizálva, a jelen kor követelményeinek megfelelően továbbra is követjük a kodályi zenepedagógia elveit, az innováció pedig nemcsak a zeneművészeti oktatásunkat jellemzi, hanem arra is igaz, hogy képzési területünk kiegészül a szeptembertől induló design- és kreatívipari alap- és mesterszakokkal. Bízunk abban, hogy ezek megtalálják helyüket a régió gazdasági környezetében, és vonzóak lesznek a fiatalok körében” – nyilatkozta kérdésünkre dr. Hontvári Csaba, miután átvette 2024 végéig szóló dékáni megbízatását dr. Földesi Péter rektortól. A trombitanár, egyetemi docens 2019 decembere óta áll a Széchenyi István Egyetem Művészeti Karának élén, amelynek vezetői feladatait eddig megbízottként látta el.

A dékán úgy látja, hogy az utóbbi két évtizedet dinamikus fejlődés jellemezte, amiben nagy szerepe volt elődeinek, Gábor Józsefnek és Ruppert Istvánnak. Ezt segítette, hogy az egyetemen az universitasjelleg erősítése mindig fontos cél volt, ezért a Művészeti Kart az ott folyó munkát és az annak nyomán létrejövő értékeket elismerve kezelte a mindenkori vezetés. A felvételi statisztikák alapján a kar több hangszer vonatkozásában meghatározó szerepet játszik a hazai zenei felsőoktatásban. A fejlődést a jövőben a modellváltás is segíti – az egyetem tavaly augusztusban a Széchenyi István Egyetemért Alapítvány fenntartásába került –, ez ugyanis lehetővé teszi az államháztartási kötöttségektől mentes, rugalmasabb, szabadabb működést, és hozzájárul a stabil anyagi háttér megteremtéséhez.

„Hallgatói és oktatói létszámunk is folyamatosan emelkedett az elmúlt években. A fejlődés ékes bizonyítékát jelentik a tavalyi felvételi adatok: huszonöt százalékkal több hallgatót tudtunk felvenni, mint egy évvel korábban úgy, hogy minőségi elvárásainkból nem engedtünk. Ez minden idők legjobb eredményének számít. Ennél is fontosabb, hogy a növekmény nem egy-két divatszak népszerűségének köszönhető. Éppen ellenkezőleg, nagyon szerencsés az eloszlás, a hiányszakoknak számító mélyhegedű, oboa, fagott, tuba, gordon tanszakokra is tudtunk hallgatókat felvenni, s a többi hangszer kapcsán sincs okunk panaszra. Nagy együtteseink – a Győr Symphonic Band és a Győri Egyetemi Zenekar – működése így hosszú távon biztosított. Hatékony felvételi stratégiát és alázatos, magas színvonalú szakmai munkát folytatunk a jövőben is, hogy így maradjon” – mondta végül dr. Hontvári Csaba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában