győri campus

2020.12.17. 21:25

A legjobbak között a Széchenyi István Egyetem a QS felsőoktatási rangsorában

Jelentősen javította helyezését a győri Széchenyi István Egyetem a QS kelet-európai és közép-ázsiai felsőoktatási intézményeket rangsoroló legfrissebb listáján. Az eredmény azt mutatja, hogy az intézmény még jobban teljesít az oktatás, a kutatás, a nemzetköziesítés és a vállalatokkal való szoros együttműködés terén. A további előrelépést már a modellváltás is segíti.

kisalfold.hu

A Széchenyi István Egyetem győri campusa madártávlatból.

Előrelépés

A világ két legnagyobb egyetemminősítő szervezetének egyike, a QS minden év végén teszi közzé öt regionális listáját, amelyek közül a magyar egyetemek a kelet-európai és közép-ázsiai rangsorban (EECA) szerepelnek. A legfrissebb, a címében a 2021-es évet viselő, de a 2020-as adatok alapján készült lista szerdán jelent meg, s ezen a Széchenyi István Egyetem a 173. helyen található. Az intézmény két esztendeje került fel először erre, akkor a 201–250. helyre sorolták, míg tavaly a 201–210. sávba lépett előre, a mostani eredmény így újabb 28 helyes javítást jelent.

Külföldi vendégoktatók

A QS a rangsor elkészítésénél többféle szempontot vesz figyelembe, így például azt, hogy miként vélekednek az adott egyetemről a munkaadók, a társegyetemek, milyen a hallgató-oktató arány és az oktatók hányadrésze rendelkezik tudományos minősítéssel. Számít a publikációk száma és idézettsége, a nemzetközi kutatási hálózatokban való részvétel, a külföldi professzorok és hallgatók száma, valamint az intézmény angol nyelvű internetes jelenléte is.

Dr. Lukács Eszter oktatási rektorhelyettes kérdésünkre elmondta, hogy az egyetem az egy évvel korábbihoz képest az akadémiai szféra általi megítélés és a hallgató-oktató arány mellett a legnagyobb mértékben a munkaadók általi megítélés kategóriában javított, ami azt mutatja, hogy a vállalatok úgy értékelik, hogy a széchenyis hallgatók világszínvonalú, a munkaerőpiachoz illeszkedő oktatásban részesülnek. Az intézmény több más területen is kiemelkedően teljesített, amelyek közül érdemes megemlíteni a külföldi vendégoktatók magas számát.

Dr. Lukács Eszter oktatási rektorhelyettes (fotó: Májer Csaba József)

Tudományos és innovációs park a kekszgyár helyén

Dr. Lukács Eszter hangsúlyozta: az egyetem 2030-ig szóló stratégiájának egyik fontos eleme – a kormány „Fokozatváltás felsőoktatásban” címet viselő stratégiájával összhangban – a nemzetköziesítés, s a mostani eredmény pozitív visszajelzés, hogy jó úton járnak. „A Széchenyi István Egyetem alapítványi fenntartásban, magán felsőoktatási intézményként működik augusztus óta. Az e megújulás révén megvalósuló hatékonyabb, rugalmasabb, piacibb működési környezet a jövőben még inkább megkönnyíti az előrelépést, globális láthatóságunk javítását. Kitűzött célunk, hogy a következő évtized végére Európa tíz legjobb járműipari és a világ kétszáz legjobb műszaki tudományi képzési helyévé váljunk.

A modellváltás hozzájárul ipari, vállalati partnerkapcsolataink további erősítéséhez is, amit segít majd a volt kekszgyár helyén létrejövő tudományos és innovációs park, ahol a nemzetközi oktatói és hallgatói környezet mellett startup és spinoff cégek, valamint kis- és középvállalkozások egyaránt helyet kapnak – fejtette ki. – Az egyetem nemzetköziesítési törekvése így messze túlmutat az oktatási-kutatási tevékenységen: közvetlenül járul hozzá ahhoz, hogy a magyar gazdaság gerincét adó kis- és középvállalati szektor magas hozzáadott értéket teremtő tevékenységgel integrálódjon a globális értékláncokhoz.”

A Széchenyi István Egyetem győri campusa madártávlatból.

Verseny a hallgatókért

Ezeket a törekvéseket az fenntartó külön támogatja, amire jó példa a Széchenyi István Egyetemért Alapítvány kuratóriumának támogatása révén meghirdetett új ösztöndíj, amely további mozivációt jelent az oktatók és a kutatók számára nemzetközi publikációk készítésre és nemzetközi kutatási hálózatokban való részvételre. Ennek összege az új, valamint a változatlanul elérhető eddigi pályázatokkal együtt megközelíti a 100 millió forintot.

Dr. Lukács Eszter hozzátette: a világban több mint 25 ezer felsőoktatási intézmény versenyez egymással a hallgatókért, s a QS-rangsorban elért helyezés ebből a szempontból szintén rendkívül fontos. A Széchenyi István Egyetem elsősorban Kelet-, Délkelet- és Dél-Ázsiából szeretne fiatalokat magához vonzani, s a felmérések szerint abban a régióban a továbbtanulási döntésben nagyon fontos szempont, hogy az adott universitas szerepel-e ezen a listán.

A győri egyetem idén egyébként már elért a mostanihoz hasonló nagy sikert: felkerült a másik nagy minősítő szervezet, a Times Higher Education listájára, amely a felsőoktatási intézményeket gazdasági, társadalmi hatásuk és felelősségvállalásuk alapján rangsorolja. A SZE ott a legjobban a méltányos munkahelyteremtésre, a vállalkozói kedvet, a kreativitást és az innovációt támogató fejlesztésközpontú szakpolitikák előmozdítására, a mikro-, kis- és középvállalatok létrehozásának és növekedésének ösztönzésére fókuszáló, valamint a minőségi oktatás kategóriákban teljesített a legjobban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában