Tárgyalt a város és a szeszgyár vezetése

2020.10.14. 08:32

Három lépés a szeszgyár szaga ellen Győrben

Az ipari szesztermelő gyár 1884 óta ugyanott, a mai Budai út 7. szám alatt működik Győrben. A 136 év alatt a terület körbeépült, és bár a gyártás sokat korszerűsödött, az újonnan felhúzott házakba, lakóparkokba költözők többségének szokatlan az üzem által kibocsátott jellegzetes, időről időre hol enyhébb, hol erősebb szag – erről lapunkban többször írtunk. A város és a gyár vezetésének hétfői egyeztetése megoldást hozhat.

Gyurina Zsolt

20201003 Győr A győri Likőrgyár, más nevén szeszgyár, Fotó: Csapó Balázs CSB Kisalföld

Fotó: Csapó Balázs

A győri szeszgyár által kibocsátott jellegzetes szag az elmúlt időszakban erősebb volt a megszokottnál, és többen, más városrészekben élők is panaszkodtak rá. Ezért Dézsi Csaba András, Győr polgármestere, Kolos Gábor, a Győri Szeszgyár és Finomító Zrt. vezérigazgatója, Hájos László műszaki igazgató, Rácz Attila, a Pannon-Víz zrt. elnök-vezérigazgatója és Endrődi Péter, a Győr-Szol Zrt. igazgatótanácsának elnöke hétfőn hosszú tárgyalást folytatott arról, hogyan lehet megszüntetni, mérsékelni a győri szeszgyár bűzhatását.

A Pannon-Víz elszállítja

A felek három pontban foglalták össze a lépéseket. Először is a gyárban négyhetente végeznek tisztító mosást a vinaszlepárlóban, ugyanis ekkor kerülhet a csatornarendszerbe a tárolóból kellemetlen szagú anyag. Ezt a következő alkalomtól a Pannon-Víz zrt. zárt rendszerű tartálykocsival elszállítja. Másodszor: a mindennapos technológia következménye az állandó élesztő jellegű szag. Ezt legkésőbb 2021 tavaszára az erjesztőbe beépítendő vizes gázmosó segítségével a gyár megszünteti. Harmadszor pedig ötven ponton vett szagminta segítségével elkészül a környék szagtérképe, további támpontot nyújtva.

Biztosítani a működést

Kolos Gábor, a gyár vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy jó hangulatú, konstruktív és eredményes volt a tárgyalás. Céljuk, hogy hosszú távú működésüket biztosítani tudják. Ők évente tízmillió forintokat költenek arra, hogy megfeleljenek a különböző előírásoknak. Bíznak benne, hogy a meghozott döntések eredményeként a szaghatások mérséklődnek, esetleg teljesen megszűnnek. A gyár nem csupán törvényben előírtakat akarja betartani, hanem továbbmegy annak érdekében, hogy békében élhessen együtt a környezetével. Minden ötletet szívesen fogadnak: újdonság például a Pannon-Víz bevonása, már ettől a héttől. Azt a – nem győri – céget, amely elkészíti a környék szagtérképét, a tárgyalás hírét kommentelők javaslatai alapján választották ki, de a Budapesti Műszaki Egyetem szakembereit szintén bevonják a megoldásba.

Vizsgálódik a hatóság

A megyei kormányhivatal érdeklődésünkre közölte: a szaghatásra egészségügyi határérték nincs, rendelet 2020. január elsejétől szabályozza a bűzre vonatkozó tervezési irányértékeket. Tájékoztattak, hogy a szeszgyár tevékenységével kapcsolatosan a lakossági bejelentést a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság vizsgálja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában