Közmeghallgatás: érvek és ellenérvek

2020.09.15. 06:53

Népszavazás dönthet a lakóparkról Bezenyén

Július 28-ai ülésén döntött a bezenyei képviselő-testület négy igen és három nem szavazattal a településrendezési terv módosításáról egy százhárom telkes lakópark létesítése ügyében. A bezenyei önkormányzat és a horvát nemzetiségi önkormányzat képviselő-testületei közös közmeghallgatást tartottak múlt csütörtökön, ahol az érveket és ellenérveket is megismerhették az érdeklődők.

Mészely Réka

Közmeghallgatásra várták Bezenyén szeptember 10-én a helyi művelődési házba az érdeklődő bezenyeie­ket egy 103 telkes lakópark kialakítása kapcsán. A járványügyi helyzet miatt szabadtéren, maszkban, telt házzal zajlott a fórum, melyen a bezenyei önkormányzat képviselő-testülete mellett a helyi horvát önkormányzat képviselői is megjelentek.

A találkozó apropóját a július 28-ai képviselő-testületi ülés döntése adta. Ekkor tárgyalták az Agro-Limes Kft. telekalakítási kérelmét, mely szerint a bezenyei mezőgazdasági termelőszövetkezet területén az első ütemben 42, a második ütemben 41 telket és 20 zárt sorú telket alakítanának ki. Az ügyben név szerint szavaztak a képviselők, s a testület 4–3 arányban támogatta a telekkialakítást.

Lakossági fórum a Templom utcai beruházásról

Ez a téma adta a második napirendi pontot, előtte szóba került a Templom utca végén épülő társasház is. Erről Winkler Károly beruházó elmondta, hogy a 36 lakást két ütemben, „tisztességgel” szeretnék megépíteni, s ígérte, hogy a helyi fiatalok az értékesítéskor kedvezményt kapnak. Azzal számolt, hogy karácsonyra az első ütem lakásai „költözőképesek” lesznek. Nusser Györgyné képviselő kérdésére válaszolva a beruházó elmondta, hogy egyelőre egyetlen lakást sem adott el. Elhangzott, hogy a munkálatok előrehaladtával lakossági fórumot tart majd, ahol az árakról tájékoztatja az érdeklődőket.

Bemutatták az elképzeléseket

Márkus Erika polgármester elmondta, hogy nagy felháborodást keltett a faluban a mezőgazdasági termelőszövetkezet területén a telekkialakítás kérdése. A közmeghallgatáson megjelent a beruházó Tóth Kálmán, a beépítési koncepciótervről, a szabályozási paraméterekről (ezeket Németh Géza, a Tér-Háló Kft. munkatársa ismertette), a kiépítendő infrastruktúrától és a cég vállalásairól egy négyoldalas tájékoztatót kaphattak kézhez a jelenlévők. A beruházó szerint egy telekre egy, legfeljebb kétszintes ingatlan építhető. Hat hónapos elővásárlási időszakot biztosítanak a helyieknek, a falusi csok mellett közérdekű kötelezettségvállalást is említettek az önkormányzat kötelező és önként vállalt feladatainak ellátásához.

A lakópark építését tehát négy képviselő támogatja. Így Nusser Györgyné, mint kiemelte, azért támogatja a beruházást, mert kevés jelenleg a bezenyei gyermek, telkekre szükség van. Emellett a vállalkozás 25 millió forintos felajánlást tett, de iparűzési adó, telekadó mellett a helyi vállalkozások is profitálhatnának a fejlesztésből.

Változik a lakosság összetétele?

Ez a nagyprojekt a falu jövőjéről is szól, a lakosság összetétele megváltozik – vélekedett ­Hiltser Mátyás alpolgármester, aki szerint nem volt érdemi egyeztetés. Kammerhofer Róbert, a helyi horvát önkormányzat elnöke is aggályait fejezte ki, miszerint a beruházás a bezenyei horvátságot nagymértékű változás elé állítja. Érdeklődött, hogy milyen hatástanulmány készült az ügyben.

A falu polgármestere utolsóként fejtette ki véleményét. Ő arról beszélt, hogy a választási kampányban azt ígérte, nem lesz Bezenyén szlovák lakópark: „Egy-két utca telkesítése még belefér, de ez a több mint száz telek aggodalomra ad okot, ekkora lakóparkra nincs szükség, és aggályos a hétméteres épületmagasság is.”

Kammerhofer Róbert indítványozta a napirend újraszavazását, ám miután a lakóparkot támogató négy képviselő kivonult, a testület már nem volt határozatképes. Az ügyben helyi népszavazás dönthet. A témára még visszatérünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában