találkozó

2020.08.19. 08:47

Albertkázmérpusztán az első díszpolgárok szülőfalujukat népszerűsítik

Díszpolgári címmel, ünnepi szentmisével és igényes, az egész családot megszólító programokkal várták a Várbalog-Albertkázmérpusztára kilátogatókat múlt vasárnap a megyerikumok közé tartozó fogadalmi templom születésnapján.

kisalfold.hu

Borongós idővel, esővel indult a második Albertkázméri Búcsú és Elszármazottak Találkozója, ám a jó Isten rájuk mosolygott, hiszen a szentmise kezdetére kisütött a nap, majd az egész rendezvény folyamán kitartott a jó idő. A rendezvény fővédnöke, Széles Sándor kormánybiztos ünnepi köszöntője után első ízben adták át a díszpolgári címet, amit ketten kaptak meg.

– Lang Anna „Ánel” és Boros Józsefné Nagy Mária ma már nem élnek Albertkázmérpusztán, de minden írásukban lelkesen mesélnek gyermekkoruk helyszínéről, ezzel felkeltve sok hazai és külföldi polgár érdeklődését, akik közül egyre többen személyesen is felkeresik településünket, hogy megismerhessék a gyönyörű, olykor szívfacsaró történetek születési helyét. Munkásságukkal elősegítik a helyi turizmus fellendülését, a település megmaradását, fejlődését. Kiadványaik a Várbalog Községért Alapítvány kiadásában, a polgármesteri hivatalban megvásárolhatók – tudtuk meg Frank Anita várbalogi polgármestertől.

A nap kiemelkedő pillanataként a kázméri gyökerekkel bíró Pető Péter, a megyei értéktárbizottság elnöke díszoklevelet adott át a Szent István fogadalmi templom 2017-ben történő megyei értéktárba emeléséről.

Az egész napos vásári forgatag, a színvonalas kulturális programok, a templomba szervezett szakrális előadások és az igényes helyi gasztronómiai kínálat, valamint a Lapos Csokoládé Kft. bemutatóterme szépszámú látogatót vonzott a mintegy 10 lelkes településrészre.

Várbalog leendő testvértelepülésének, a szlovákiai Rétének a küldöttsége is tiszteletét tette az ünnepen, akik a márciusi kapcsolatfelvétel óta először jártak a településen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában