Közélet

2020.07.05. 12:45

Gyopáros Alpár Dörben: nagyobb szükség van ma a falvakban az egyházakra, mint korábban

Nagyobb szükség van ma a falvakban az egyházakra, mint korábban – mondta Gyopáros Alpár kormánybiztos, akitől megtudtuk, várhatóan két héten belül eredményt hirdetnek a Magyar Falu Program egyházi közösségi terek fejlesztésére kiírt pályázatán.

Kustor Réka

Fazakas Zoltán Márton premontrei apát és Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos a döri plébánia előtt. Az épület tetőzete nemrégiben megújult a Magyar Falu Program révén.

Fotó: Réka

A Magyar Falu Program keretében elsőként tavaly februárban írtak ki pályázatot az egyházi közösségi terek fejlesztésére 7 milliárd forint keretösszegig, melyre több mint 500 település pályázott. A tavalyi kiírásnak köszönhetően megyénkben 42 közösségi tér és 13 temető újulhatott meg 700 millió forintból.

– Az idei felhívásra 49 pályázat érkezett – mondta szombati, döri látogatásakor Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos. Hozzátette, várhatóan két héten beül eredményt születik az idén 5 milliárdos keretösszeggel meghirdetett pályázatról, melynek célja, hogy közösségi élettel töltsék meg azon pap- és lelkészlakokat is, ahol a megfogyatkozó papság és lelkészség miatt nem lakik egyházi személy.

Fazakas Zoltán Márton premontrei apát és Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos a döri plébánia előtt. Az épület tetőzete nemrégiben megújult a Magyar Falu Program révén.

Ennek érdekében három pályázati lehetőséget kínáltak a falusi egyházközségeknek. Épületfelújtásra 15 millió forintig, eszközfejlesztésre, programszervezésre 5 millió forintig, világi közösségszervező egy évig történő foglalkoztatására pedig 2,3 millió forintig nyújthatták be támogatási igényüket a pályázók. A közösségszervezők foglalkoztatásával a sokszor négy vagy akár hat települést is ellátó egyházi személyek tehermentesítését szeretnék elérni.

Gyopáros Alpár végül elmondta: – Napjainkban nagyobb szükség van a falvakban az egyházakra, mint korábban, a kormány ezért is támogatja a Magyar Falu Program keretében a történelmi egyházak közösségi szintű fejlesztéseit.

Maglóca is nyertese volt a Magyar Falu Programnak, ahol folyamatban van a temetőkerítés felújítása, melyre az egyházközség és az önkormányzat is nyert támogatást.

A tavalyi pályázati fordulóban 13 rábaközi település járt sikerrel, köztük volt Acsalag, Árpás, Beled, Bogyoszló, Bősárkány, Dör, Maglóca, Mórichida, Rábakecöl, Rábaszentandrás, Szany, Szil és Vadosfa.

A döri katolikus egyházközség 23 millió forint támogatásnak örülhetett tavaly. Mint azt Fazakas Zoltán Márton premontrei apáttól megtudtuk, a pályázati forrásból megújult a plébánia tetőzete, továbbá szigetelésre, fűtéskorszerűsítésre, a közösségi élet biztosításához szükséges eszközök beszerzésére fordították az összeget. A támogatásból ezen felül kirándulásokat, közösségi összejöveteleket, és zarándoklatokat is tartanak. Márton apát végül hozzátette, a helyiek részéről nagy az érdeklődés, és nyitottság jellemzi a dörieket a meghirdetett programok iránt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában