Közélet

2020.07.13. 14:55

Feloszlott a testület Cirákon

Időközi önkormányzati választásra készülhetnek a cirákiak. A község képviselő-testülete ugyanis feloszlatta magát, az alpolgármester szerint az együttműködés nem volt megfelelő a testületben.

Cs. Kovács Attila

Felvételünkön Lukács Csongor.

Feloszlatta magát a ciráki képviselő-testület, így új önkormányzati választásra készülhet a falu. A helyi közéletben évek óta érzékelhető volt a feszültség, az elmúlt években több képviselő is lemondással vált meg tisztségétől.

A testület mostani feloszlatásának is több hónapos előzménye van. Tóth Sándor polgármester február óta nem gyakorolja vezetői jogait és tiszteletdíjat sem kapott. Lukács Csongor alpolgármester beszélt a Kisalföldnek a részletekről. A korábbi eseményekkel nem kívánt foglalkozni.

– Decemberben jutott tudomásunkra, hogy polgármesterünknek évek óta be nem fizetett köztartozása van, ami a törvény szerint méltatlanná teszi tisztsége ellátására. Februárban bizottságot állítottunk fel, ami megállapította a tényt, mely szerint a polgármester valóban méltatlan a tisztségre. A testület megvonta jogait és felfüggesztette tiszteletdíja fizetését. Erre ő bírósághoz fordult, hogy a döntést hozó ülés összehívása nem volt szabályos, így a határozat sem lehet az. A bíróság elutasította keresetét, a fellebbezés lehetőségével – vázolta Lukács Csongor.

A képviselő-testület úgy gondolta azonban, hogy az időt nem húzhatják tovább, mert annak a falu látná kárát, ezért meghozták a feloszlatásról szóló döntést. Ezt Tóth Sándor polgármester is megszavazta. Csillagné dr. Fábián Éva aljegyző a Kisalföld érdeklődésére elmondta: a helyi választási bizottság tűzi majd ki az időközi választás időpontját. A bizottság ülésétől számított 70. és 90. nap között kerülhet a voksolásra sor.

– A falu egy helyben toporog. Nincs fejlesztés, nincsenek elnyert pályázati támogatások. Ez pedig mind a békétlenség, az együttműködés hiánya miatt van. Nem véletlenül mondott le az elmúlt időszakban kétciklusnyi, azaz összesen nyolc önkormányzati képviselő. Új lapot csak így, a feloszlatással tudtunk nyitni, ami a község jövője szempontjából kötelességünk volt – jegyezte meg Lukács Csongor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában