Négy lábbal két keréken

2020.06.09. 11:21

Új kerékpártároló és közösségi tér készül a látássérült bringásoknak Ikrényben – fotók

A látássérültek is tudnak kerékpározni, csak egy kis segítség kell hozzá. A Tandem-Szem Egyesület pedig igyekszik minden támogatást megadni ehhez, de most nekik is jól jönne a segítség.

Dániel Viktória

Fotó: Huszár Gábor

Fotó: HUSZAR GABOR

A korábbi biciklitárolójukat sajnos nem tudják tovább használni ezért egy új építésébe fogtak. Látók és látássérültek közös munkájaként már a célegyenesbe fordulhatnának, de még hiányzik néhány tetőelem.

– Most már több mint tíz tandem biciklink és egy utánfutónk van, amin lehet szállítani az eszközöket és a kerékpárokat. Ezeknek az elhelyezéséhez legalább két garázst kellene bérelnünk, ez komoly anyagiakkal járna, amit sajnos nem tudunk megengedni magunknak. Még néhány speciális gyártmányú szendvics tetőpanelra lenne szükségünk, hogy befejezzük a tetőt és folytatni tudjuk a munkálatokat – mondta el Pálmai-Matis Monika, az egyesület elnöke. – Ha nem sikerül ilyet találnunk, akkor részben vissza kell bontanunk a tetőt és trapézlemezzel folytatnunk a befedését. Szeretnénk nyár végére befejezni a tárolót – tette hozzá elszántan.

A lelkes önkéntesek egy három részből álló épületet álmodtak meg, ahol minden eszközük, a tandemszállító utánfutó, a kerékpárok és egy kisebb szerelőműhely és egyben közösségi tér, is helyet kapna.

– Minden tagunk nagyon lelkes, elég volt egyetlen telefon vagy email váltás és Győrből, sőt Kaposvárról, Budapestről vagy még távolabbról is szinte azonnal jöttek. A látássérült tagok is aktívan részt vettek a nehezebb fizikai munkában és a szerelésben is. Minden tevékenységet magunk végeztünk, csak anyagot vásároltunk, hogy takarékoskodjunk az anyagiakkal. Az ikrényi önkormányzat részéről is kaptunk segítséget föld szállításban és eszközben.– mesélte Pallang Attila az egyesület elnökségi tagja és Ikrény alpolgármestere.

A Tandem-Szem lelkes tagjai évről-évre keresik a kihívásokat 2012 augusztusában tandemkerékpárjaikkal egész a londoni paralimpiáig elkerekeztek, idén pedig, ha a járvány helyzet is engedi, szeretnék folytatni a határjáró túrájukat, aminek keretében, több részletben biciklizik körbe az országot.

– Nagyon fontosnak tartjuk, hogy azt közvetítsük, hogy a látássérültek is képesek az önállóságra – hangsúlyozta Pálmai-Matis Monika. – Ha segítséget kapunk, azért cserébe is szeretnénk adni valamit. Ezért is készült egy programunk céges csapatépítésekre, ahol például a tandem hátsó ülésén, az egyébként látó tekerőnek bekötjük a szemét. A résztvevő, legyen az beosztott vagy épp a főnök, így nem csak azt próbálhatja ki milyen lehet látássérültnek lenni, hanem azt is milyen érzés, mikor tényleg valaki másra van utalva .

– Fantasztikus, amikor egy 35 éves látássérült elmondja, hogy velem biciklizett életében először, az valami leírhatatlan – mesélte Pálmai Zsolt, az egyesület egyik lelkes önkéntese. A Tandem-Szem Egyesület e mellett előadásokat és interaktív érzékenyítő programokat is tart minden korosztály számára, a megye határon innen és túl is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában