Öt év börtönt is kockáztat az elkövető

2020.05.14. 14:03

Méreg pusztítja a ragadozókat Győr-Moson-Sopron megyében

Aki mérgezett csalétket tesz ki, az egyszerre követ el természetkárosítást, orvvadászatot, állatkínzást és méreggel való visszaélést, és a börtönbüntetést kockáztatja. Győr-Moson-Sopron megyében tavasszal eddig egy rétisas, négy holló, négy róka, egy házimacska és egy nyest tetemét találták meg a természetvédelem munkatásaI.

Gyurina Zsolt

Fotó: Fotó: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület

Idén az országban tizenkét sas esett mérgezés áldozatául, és csak az utóbbi egy hónapban hét helyen kerültek elő ugyanerre utaló elhullott ragadozó madarak, emlősök. Győr-Moson-Sopron megyében tavasszal eddig egy rétisas, négy holló, négy róka, egy házi macska és egy nyest tetemét találták meg a természetvédelmi munkatársak, emellett pedig egy mérgezett csalétekre leltek.

Dokumentálják az eseteket – Mogyorósi Sándor természetvédelmi őr elhullott rókát és madarat fotóz. Fotó: Fertő-Hanság Nemzeti Park

A Kisalföldön gyakoribb

– Ha munkatársaink görcsbe szorult karommal találnak meg egy elhullott madarat, joggal gyanakodnak. Ekkor elindul a nyomozás, és bizony sokszor találunk mérgezett csalétket, tojást vagy állati maradványt beinjekciózva. Az elkövetők gyakran gazdák, akik ezzel az ősi módszerrel akarják megvédeni a haszonállataikat a sakállal, rókával szemben, ám amit tesz, az egyszerre számít természetkárosításnak, orvvadászatnak, állatkínzásnak és méreggel való visszaélésnek – mondta a Kisalföldnek Árvay Márton, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) projektkoordinátora. – A sík területeken, mint a Kisalföld, jóval gyakoribbak az ilyen mérgezések. Volt már, hogy valakit ezért börtönbüntetésre ítéltek, a megyében most is folyik rendőri nyomozás hasonló ügyben.

Kevés segítséget kapnak

– Az elmúlt egy-két évben Lövő, Halászi, Mecsér és Fertőd külterületén – összesen hétmillió forint eszmei értékű – megmérgezett rétisasokat találtunk, egy esetben pedig hazánk egyik legritkább ragadozó madara, egy vörös kánya pusztult el így. Az esetek felderítésében a kirándulókon és az MME kutyás egységén kívül másra nem nagyon számíthatunk. A rendőrség sajnos nem túl jó hatékonysággal nyomoz, gyakran még helyszínelni sem jönnek ki, a külterületen leggyakrabban mozgó vad- és mezőgazdálkodóktól pedig semmilyen információt nem kapunk – panaszkodott lapunknak Váczi Miklós, a Fertő–Hanság Nemzeti Park tájegységvezetője.

Falco, a nyomozó német juhász tetemet talált.
Fotó: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület

A járvány bátorít

Árvay Márton úgy fogalmazott: nem kizárt, hogy az elkövetők abban bíznak, hogy a járvány­ügyi korlátozások árnyékában ­kisebb eséllyel derül fény a tettükre, ezért kihasználva a helyzetet, bátrabban helyeznek ki mérgezett csalétkeket. Felhívta a figyelmet arra, hogy az elkövetők akár milliós pénzbüntetésre és egytől öt évig terjedő börtönbüntetésre is számíthatnak.

Munkában a méreg-és tetemkereső kutyás egység

Az országban tavasszal az elpusztult egyedek száma április közepére meghaladta a 77 példányt, amelyek között volt 9 rétisas és 3 parlagi sas. A tetemek mintegy kétharmadát, 50 madarat és emlőst, valamint 9 mérgezett csalétket Falco, a német juhász és Carlo, a belga juhász segítségével az MME méreg-és tetemkereső kutyás egysége találta meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában