Járvány

2020.03.31. 19:45

A veszélyhelyzet átírja a betegek jogait, nincs lehetőség „apás szülésre” Győrben

A kórház főigazgató főorvosa nyílt levében fordult a szülő nők felé.

kisalfold.hu

20200129 Győr Petz Aladár Kórházban a Szülészeti osztály felújítása kapcsán készült képek. Fotó: Huszár Gábor HG Kisalföld

Forrás: Illusztráció/Huszár Gábor

Fotó: Huszár Gábor

Dr. Tamás László János, a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház főigazgató főorvosa által jegyzett nyílt levelet a kórház weboldalán tették közzé, azt változtatás nélkül közöljük.

„Tisztelt Betegjogi Képviselőnő! Tisztelt Gróf Andrea!

Mindenekelőtt szeretném biztosítani Önt arról, hogy intézményünk munkatársai, a szülészet összes dolgozója, vezetőtársaim és jómagam is elkötelezettjei vagyunk a bababarát és családbarát szülészetnek. 25 éve folyamatos a „Bababarát” rendszerünk és annak akkreditált minősítése. Az országban elsők között alakítottuk át, újítottuk fel a szülőszobákat, gyermekágyas részleget, császárműtőt, szülészeti osztályt – kifejezetten a családbarát szemléletet szem előtt tartva. Elkötelezettségünket talán alátámasztja, hogy a szűkös központi támogatást 70 millió forinttal az intézmény saját költségvetéséből kiegészítettük, hogy megfeleljünk a kor és a szülő nők elvárasainak.

Mint érsebész szakorvos, hosszú évekig minőségirányítási vezető, egy évtizede főigazgató főorvos és jogkövető, betegeivel empatikus és etikus orvos mélyen elkötelezett vagyok a betegjogok érvényesülését biztosító ellátáshoz.

Természetesen ismerem a törvényi hivatkozást: az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV törvény 11.§ (5) bekezdése rendelkezik a kapcsolattartás jogáról. A törvényalkotónak vélhetően elképzelése sem volt 23 évvel korábban, mit jelenthet egy az egész Földet letaroló járvány.

Intézményünk a régió legnagyobb vezető intézménye, kijelölt járványügyi ellátó kórház. Az elmúlt száz év legnagyobb kihívása ért el minket. Egyszerre kell ellátnunk sürgős és nem halasztható betegségeket – melyek mindig a legnagyobb erőfeszítést és ráfordítást igénylik (eszköz, anyag, gyógyszer és különösen HR tekintetében) és egyúttal már jelen van – naponta növekvő mértékben – a SARS-CoV-2 vírusfertőzésre, Covid-19 megbetegedésre gyanús és pozitív betegek párhuzamos ellátási kötelezettsége. Egyazon szakterület betege mindkettő típus lehet. Lehet egy bokatörött, egy daganatos, egy stroke-os és egy terminusban lévő gravida is egyaránt normál és covidos vonal.

A két ellátási forma párhuzamos és mégis járványügyi szempontból jól elkülönített ellátási útja korábban nem elképzelhető és nem tervezett erőfeszítéseket és erőforrásokat igényel, köt le.

Mindemellett számomra elsődleges, hogy munkatársaim a lehető legkisebb kockázatot viseljék áldozatos és elhivatott munkájuk során. Jól tudjuk, hogy a járvány időszakában az ellátók nagyon kitettek a fertőzésnek, az egészségügyi dolgozók a covid-19 betegek legkevesebb 19-25 %-át képezik. Mivel ők a legközelebbi kontaktok, ezt nem nehéz belátni. Felelős vezetőként elsődleges feladatom munkatársaim egészségének védelme, a lehetséges kontaktusok / személyi találkozások minimalizálása. Minden elkerülhető kontaktust ki kell iktatni. Ha azt vesszük figyelembe, hogy minden kiesett ellátó csökkenti a következő beteg ellátásának esélyét akkor másik oldalról is akceptálható a szándék.

A hivatkozott jogszabály békeidőre készült, normális járványhelyzetre. Ez nem az, ez az egész világot megrázó válsághelyzet. Átértékelődött az egész életünk, világunk, mindennapjaink, szokásaink és jogaink érvényesülése.

Aki ezt nem látja vak, vagy egyszerűen önző, nem akar tudomást venni róla. Partikuláris érdekek mentén nem kezelhető az egész közösségünket fenyegető járványhelyzet. Biztosíthatom, hogy minden energiánkat, tudásunkat és percünket a helyzet megoldására fordítjuk. Értékrendünkhöz és hivatástudatunkhoz híven, mindenki: orvosok, gyógyszerészek, szülésznők, ápolók, szakdolgozók és egészségügyben dolgozók. Amíg bírjuk, ott leszünk a kórházban betegeink mellett.

Amit a jogszabály nevesít, az visszafogott számítás szerint naponta plusz 100-110 kapcsolattartót jelent intézményünkben. Eközben megpróbálunk minden ajtót bezárni, minden kontaktust minimalizálni, még saját munkatársaink napi kockázatelemzését is bevezettük, betegeink és munkatársaink kockázatának csökkentése érdekében.

Minden védőeszközre szükségünk van és lesz még többre szükség a napok teltével. Kinek fontosabb: a szülésnél / vajúdásnál jelenlévő apának vagy az ellátás frontvonalában lévő egészségügyi dolgozónak? Ez lesz az igazi kérdés. Mindeközben a hónapok vagy évek óta műtéti korrekcióra váró betegek (havi 1200 műtét) fegyelmezett nyugalommal várják akár fél évre elhalasztott gyógyulási lehetőségüket. Mérlegeleik ezt a panasztevő kapcsolattartási korlátozást kifogásolók?

Vezetőtársaimmal egyetértésben és a Szülészet-, Nőgyógyászati Osztály minden dolgozója (orvosok, szülésznők, ápolók) kifejezett kérésére a fentiek értelmében és mindenki védelme okán hoztuk meg a szigorú szabályozást a Működési Rendben, hogy a járványügyi válsághelyzet miatt nem támogatjuk, nem tudjuk biztosítani az „apás szülést”. Amit ígérhetek, hogy legnagyobb tudásunkkal követjük, támogatjuk és látjuk el a terminusban lévő gravidákat és újszülött babájukat a perinatális szakban.

Idézem az Petz Aladár Megyei Oktató Kórház válsághelyzetre készült, hatályos Működési Rendjének releváns fejezetét:

Petz Aladár Megyei Oktató Kórház Működési Rend (kivonat)

Kapcsolattartási lehetőség:

A járványügyi helyzet jelen állapotára, az intézményünkben naponta észlelhető (nem lineáris) esetszám növekedés (gyanús, megfigyelt, beteg), az előrejelzések és környezetünkben észlelhető trendek okán, az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV törvény 11.§ (5) bekezdésében rögzített jogok egy részét az intézményben – betegeinket és munkatársainkat érintő kockázatok minimalizálása érdekében, csökkentendő minden elkerülhető mozgást és kontaktust – saját felelős hatáskörömben korlátozom. (ezen jogok alapján korlátozás nélkül naponta 100-110 kapcsolattartó léphetne be)

1. Az „apás szüléseket” nem tudjuk biztosítani.

2. A haldoklóktól való elbúcsúzást engedély alapján egy alkalommal biztosítom.

3. A szoptató anyák kapcsolattartása engedély nélkül biztosított.

4. A csecsemő/gyermek ápolásához/ellátáshoz, lelki gondozásához feltétlenül szükséges egy szülő jelenlétét, engedéllyel, osztályos felvétellel, a gyermekkel egy kórteremben történő elhelyezés mellett (korlátozott számban) biztosítom. A szülő kórtermen kívüli mozgását korlátozni kell, csak önálló fürdőszobás kórteremben helyezhető el gyermekével.

A rendelkezést a változó körülmények befolyásolhatják.

Természetesen ismerem a csatolt miniszteri ajánlást is. Ez 2020. március 21-én született. Azóta 10 nap telt el, a történések exponencionálisan szaporodnak, nem statikusak, mint az egyébként jó szándékú szabályozás. Azóta már nem kevés megszokott jogunk csorbult, mivel a kapcsolatok számának csökkentése a megoldás – minden korlátozást elfogadnak felelős emberek. Az önző, felelőtlenek nyilván nem. Minden jog addig érvényesíthető, ameddig egy másik személy eminens érdekét, deklarált jogát nem sérti. Az ellátók és ellátottak kockázatcsökkentése prioriást élvez.

Környezetünkben négy olyan kórház (Mosonmagyaróvár, Sopron, Tatabánya, Pápa) található szülészeti ellátással, melyek nem kijelölt járványkórházak, ahol jelenleg még talán kisebb a kapcsolati kockázat. Mivel szabad intézmény- és orvosválasztás van, különösen a szülészeti ellátás területén, a csak „apás szülést” elképzelni tudó kismamák előtt talán még nyitott a lehetőség. Összességében tiszteletteljes kérését a fentiek miatt a rendkívüli járvány okozta válsághelyzet megoldódásáig sajnálattal nem tudom teljesíteni. Ha újra béke köszön az egészségügyi ellátásra intézményünkben készséggel visszaállítjuk a számunkra is fontos kapcsolattartási lehetőségek széles tárát.

Kérem tájékoztatásom, megalapozott szakmai érveim szíves mérlegelését, elfogadását és a panaszosok felé történő korrekt kommunikációját.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában