Fogyasztóvédelem

2020.01.09. 15:20

Szeret a közösségi oldalakon vásárolni? Ezeket jó, ha tudja!

Az interneten nem csak webshopokban, hanem közösségi oldalakon is vásárolhatunk. A Gazdasági Versenyügyi Tanácsadó Irodahálózat szakemberei segítségével összegyűjtöttük, mire érdemes ilyenkor figyelni.

Rimányi Zita

Manapság, ha internetes vásárlásra gondolunk, nemcsak a webshopok működését értjük alatta, hanem a közösségi oldalakon, például a Facebookon, az Instagramon történő adásvételeket is. Azonban míg egy webáruházban biztosan egy vállalkozással kerülünk jogviszonyba, ha a közösségi oldalak révén jutunk számunkra új holmikhoz, akkor ez egyáltalán nem olyan egyértelmű. Számos különböző termék értékesítésére létrejött csoporttal találkozhatunk ezeken a felületeken, új és használt árukat is így árulnak többen, többnyire magánszemélyek.

Itt nincsenek fogyasztóvédelmi jogszabályok

Nagyon fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy ha vállalkozástól rendelünk egy terméket, akkor vevőként védenek minket a fogyasztóvédelmi jogszabályok rendelkezései, ám, ha egy másik magánszemélytől vásárolunk, akkor nem. Ez utóbbi a gyakorlatban azt jelenti, hogy nem illet meg minket a 14 napon belüli indoklás nélküli elállási jog és a szavatossági igényeink nehezen vagy egyáltalán nem érvényesíthetők. Az esetlegesen kialakuló jogvitáink rendezésére pedig nem vehetjük igénybe az ingyenes és gyors békéltető testületi eljárásokat, kizárólag bíróság előtt szerezhetünk érvényt a panaszunknak.

Átverések

Az említett veszélyek azonban eltörpülnek amellett, hogy mennyi megtévesztő hirdetéssel és átveréssel találkozhatnak a közösségi oldalak felhasználói. A reklámok ráadásul általában az érdeklődési körünknek megfelelőek, hiszen a korábbi kereséseink alapján pontosan meghatározható, hogy milyen árukra, szolgáltatásokra lehetünk kíváncsiak. Ezekre kattintva sok esetben egy számunkra vonzónak tűnő weboldalra lehet eljutni, ahol nagyon kedvező árak ösztönöznek vásárlásra.

Fotó: Dreamstime

 

Nincs elérhetőség

Sajnos azonban a fogyasztóvédelmi ellenőrzések tapasztalatai szerint a legtöbb esetben ezek nem szabályosan működő webáruházak és üzemeltetőikről, azok elérhetőségeiről nem szolgál információval a weboldal. S akik ezekről rendeltek termékeket, sokszor hamisítványokat kaptak, ha egyáltalán megérkezett a csomagjuk.

Tanácsadás

Olvasóink fogyasztóvédelmi kérdéseiket elküldhetik lapunknak a [email protected] e-mail-címre. A Gazdasági Versenyügyi Tanácsadó Irodahálózat szakemberei pedig hétfőn és csütörtökön 12 és 16, kedden és pénteken 9 és 13 óra között várják az ügyfeleket Győrben (Bajcsy-Zsilinszky út 44.).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában