Jogerős ítélet

2024.03.02. 17:29

Félmilliós pénzbírsággal sújtották a Bakonysárkánynál szemetelő fuvarost

Hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt a Komáromi Járási Ügyészség vádat emelt. Ez alapján a Komáromi Járásbíróság elsőfokú ítéletet hozott azzal a férfival szemben, aki termőföldön rakta le a veszélyes anyagot is tartalmazó szemetet.

Kisalföld.hu

Az ügyészség indítványára a bíróság a bűncselekmény elkövetését beismerő, büntetlen férfit 500 ezer forint pénzbüntetésre ítélte. Az elsőfokú ítéletet az ügyész, elkövető tudomásul vette, így az jogerőssé vált.

A veszélyes kupac hulladék, amit illegálisan hagytak a földterületen. Fotó: Ügyészség

A vádirat szerint a férfi gépkocsijával 2021. március 19. előtti napokban egy rédei háztól két fordulóval elszállította a hulladék: vasanyagot valamint legalább 3 köbméter kevert szemetet. A kupacban volt építési és bontásból megmaradt hulladék, üveg és műanyag, valamint lomok, vegyes települési szemét, kiselejtezett elektromos és elektronikus berendezések is. A ház tulajdonosa 120 ezer forintot fizetett az elkövetőnek, mert úgy tudta, hogy a rakományt egy győri hulladéklerakóba viszi.

Az elkövető másnap Kisbér külterületén, Bakonysárkány közelében dobta ki egy földterületre és jogtalanul lerakta, majd ott hagyta. A veszélyes hulladékot is tartalmazó kupac alkalmasak voltak a föld és annak összetevői, valamint a testi épség, egészség és az élő szervezet veszélyeztetésére. A férfi a jogtalanul elhelyezett hulladékokat néhány nappal később elvitte, így a környezeti elemek további veszélye megszűnt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában