Előzzük meg a bajt

2024.01.06. 10:05

Aktívak a csalók az online térben - Az utóbbi napokban is többen váltak áldozattá Győr-Moson-Sopronban

Vármegyénk területén az utóbbi napokban is több állampolgár vált csalók áldozatává az online térben. A vármegyei rendőrök – a Mátrix Projekt keretében – az internetes vásárlások veszélyeire hívják fel a figyelmet.

Kisalföld.hu

Forrás: MW archív

Fotó: Pesti Tamás

Az áldozattá válás megelőzése érdekében kérik, hogy a különböző internetes felületeken az árucikkek megrendelésekor a termék kifizetését mindig utólag teljesítsük. A csalások megelőzésére azt ajánlják, hogy legyünk körültekintőek a közzétett hirdetésekkel kapcsolatban. Azt tanácsolják, hogy ne utaljuk előre a közösségi oldalon keresztül eladásra kínált termékek vételárát, minden esetben ragaszkodjunk az utánvétes vagy a személyes, készpénzes fizetéshez. Tekintsük át a hirdető profilját, korábbi bejegyzéseit, adatait, hogy nem álprofillal van-e dolgunk. Gyanúra adhat okot, ha az eladó nem a saját nevén vezetett számlaszámra kéri az ellenérték megfizetését. 
Amennyiben mód van rá, kérjünk telefonos elérhetőséget, amelyet felhívva ellenőrizhetjük, hogy valóban él-e a szám és az eladóhoz tartozik-e. Az eladásra kínált termékről kérjünk több, saját készítésű fotót a hirdetőtől, illetve kérjük annak személyes átvételét, hogy megbizonyosodhassunk róla, valóban azt a terméket akarják eladni, amelyet a hirdetésben megjelöltek. 
Amennyiben mégis csalók áldozatává válnánk, az átutalást már végrehajtottuk, de a kívánt termék nem érkezett meg, haladéktalanul jelezzük az esetet a pénzintézetüknek a központi telefonszámon, e-mail-címen vagy személyesen bármelyik bankfiókban, illetve tegyünk rendőrségi feljelentést! 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában