Csökken a visszaélések száma

2023.09.21. 09:36

Drónokkal az orvhalászok ellen Győr-Moson-Sopronban

A vármegye folyóinak ágrendszere 800 kilométer hosszú, ezt tizenegy hivatásos halőr vigyázza. Évente 8–10 orvhalászt érnek tetten – volt, akit már háromszor –, de számuk ennél minden bizonnyal jóval nagyobb.

Ollári Gergely

A vármegye vízterületéhez képest nagyon kevés, összesen mintegy 11 halőr felügyel. Fotó: Megyei horgászszövetség

Ahogy arról a kisalfold.hu-n is beszámoltunk, több orvhalászt értek tetten a napokban Győr-Moson-Sopronban. Volt, aki szigonypuskával támadt a pontyokra, és olyan is akadt, aki süllőt elrejtve próbált túljárni a halőrök eszén. 

Az orvhalászatot a büntető törvénykönyv szabályozza, nem szabálysértésnek minősül. Orvhalász az, aki jogosulatlanul halászhálóval vagy jogszabályban meghatározott eszközzel, tiltott módon vagy kíméleti területen fog halat. A vétség két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

– Évente 8–10 esetet fedünk fel. Tavalyelőtt volt a csúcson ez a szám, abban az évben mintegy tizenkét alkalmat jegyeztünk fel. Azt azonban fontos tudni, hogy ennél a számnál bizonyosan sokkal több esetről van szó, csak nem mindig tudunk róla, nagy a terület és az elrejtett hálókat, varsákat, véghorgokat nehéz észrevenni – fogalmazott lapunknak Ivancsóné dr. Horváth Zsuzsanna, a Sporthorgász Egyesületek Győr-Moson-Sopron Vármegyei Szövetségének ügyvezetője. 

Mint mondja, sok horgász nem jelenti a látott szabálytalanságot, valószínűleg betyárbecsületből. Azt sem szabad elfelejteni, hogy az ágrendszer a vármegyében nyolcszáz kilométer hosszúságú, így mindenhova nem érhetnek el a halőrök. Győr-Moson-Sopronban jelenleg tizenegy hivatásos halőr dolgozik. Az ő feladatuk nemcsak az igazoltatás, a halak védelme, hanem például a törpeharcsa- és kormorángyérítés, a haltelepítés vagy éppen a halmentés. 

– Az őrök nem fejpénzért dolgoznak, nem a tetten érésért kapják a fizetésüket, fix havibérük van. A horgászok létszámának növekedésével folyamatosan növeltük az ellenőrök létszámát, de tudjuk, hogy még így is kevesen vannak a terület méretéhez képest. A dolgozók tisztességesen, jól végzik munkájukat, egyértelműen javult a helyzet térségünkben. Az orvhalászokat legtöbb esetben nyakzóháló, varsa, elektromos halászgép, vagy éppen véghorog használata közben érjük tetten. Utóbbi nagyon népszerű, mert nehéz észrevenni, mintha csak egy madzagot látnánk a parton, fán, karón, ami a vízbe fut – részletezte. 

Az ügyvezető szerint az orvhalászok megfékezése kiemelt feladat, az esetek száma pedig csak lassan csökken. Volt, akit nemrég harmadszor értek tetten. Ahogy az ügyvezető mondja: fontos lenne a horgásztársadalom ébersége, hiszen a pecások is segíthetik a halőrök munkáját figyelmükkel, valamint a keményebb büntetés is nagyobb visszatartó erővel bírna. 

– A halőrök eszközellátottsága is egyre jobb, köszönhetően a Mohosz pályázatainak. Emellett saját forrásból is folyamatosan fejlesztünk. A pályázatok segítséget nyújthatnak számunkra és tervben van drónok alkalmazása is, ami a jövőben könnyebbé tehetné a felderítést. Az egyre korszerűbb technika a szakmailag jól felkészült halőrökkel meghozhatja a kívánt eredményeket – tette hozzá. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában