Újra kellett őket éleszteni

2023.06.15. 18:36

Az emésztőbe másztak, és majdnem meghaltak Fertőhomokon

kisalfld.hu

Forrás: Önkéntes Tűzoltó Egyesület Hegykő /Facebook

Napjainkban már csak a települések csekély százaléka nem rendelkezik csatornahálózattal, ahol azonban még nem épült ki a hálózat, illetve ahol még megvan a régi emésztőgödör legyünk körültekintők az ezzel járó veszélyekkel kapcsolatban - figyelmeztet a katasztrófavédelem.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, szerdán délután Fertőhomokon két ember életét mentették meg a tűzoltók.

Növényi hulladékot akartak az emésztőgödörbe juttatni egy családi ház hátsó udvarán, ezért mindketten lemásztak az aknába, ahol rosszul lettek és eszméletüket veszítették. Elsőként a hegykői önkéntes tűzoltók mentőkötelek segítségével kimentették az egyik bajbajutottat légzésvédelem mellett. A másik embert a sopronkövesdi hivatásos tűzoltók hozták fel az emésztőgödörből. Az egységek megkezdték a sérültek újjáélesztését, majd átadták őket a mentőszolgálat munkatársainak, akik stabilizálták az állapotukat, majd mentőautóval és mentőhelikopterrel súlyos, életveszélyes állapotban szállították őket kórházba. A tűzoltók gázmérő műszerrel ammónia jelenlétét mutatták ki a gödörben - számoltak be az eset részleteiről

Ezért veszélyes bemászni az emésztőgödörbe

Az ammónia színtelen, szúrós szagú, mérgező, maró hatású gyúlékony gáz, amely a nitrogén és a hidrogén reakciója során keletkezik. Minden más gáznál jobban oldódik a vízben, ezért amikor az emberi szervezetbe kerül, reakcióba lép a jelenlévő vízzel, és ammonium-hidroxidot termel, amely maró, lúgos kémhatású így a szervezetben a szövetkárosodást okoz. Az emésztőgödör zárt terében a bomlásnak indult anyagokból ammónia és metán szabadulhat fel, valamint oxigénhiányos környezet jön létre. 

A felszabaduló gázok veszélyén túl, a balesetek elkerülése érdekében is ajánlott ezeket stabil és biztonságos módon lefedni. 

Győr-Moson-Sopron vármegyében és országosan is, az elmúlt években több olyan esethez riasztották a tűzoltókat, amikor háziállat – sertés, szarvasmarha, ló, juh, kutya, de olyan is előfordult, hogy egy gyermek – esett a nem megfelelően letakart emésztőgödörbe. 

A katasztrófavédelem felhívja a figyelmet, hogy semmilyen körülmények között ne menjünk le az emésztőgödörbe, még akkor se, ha már évek óta használaton kívül van, illetve fedjük le biztonságosan ezeket az aknákat a balesetek elkerülése érdekében!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában