Ne adjunk esélyt a trükkös csalóknak!

2023.03.09. 18:48

Fertőszentmiklóson adott tanácsokat időskorúaknak a Soproni Rendőrkapitányság szakembere

Babella-Lukács Katalin rendőr őrnagy a Soproni Rendőrkapitányság kiemelt bűnmegelőzési főelőadója a 2023. március 7-én a fertőszentmiklósi Alzheimer Klub találkozójára kapott meghívást, hogy az időskorúakat leginkább veszélyeztető bűncselekményekről adjon felvilágosítást.

kisalfold.hu

Forrás: Soproni Rendőrkapitányság

A szakember a résztvevőknek elmondta, hogy a trükkös csalók célpontjai jellemzően az idős emberek. Az elkövetők időről, időre egy kicsit változtatnak az elkövetés módszerén, de sohasem hagyják abba a próbálkozást, ezért is nagyon fontos, hogy idős hozzátartozóink figyelmét minél többször felhívjuk az őket fenyegető veszélyekre - írta a Soproni Rendőrkapitányság.

A rendőrségi szakzsargonban gyakran „unokázós csalóknak” hívott elkövetők azok, akik idős áldozatuk közeli hozzátartozójaként, vagy annak megbízásából telefonálnak és ezzel gyakran akár több millió forintos kárt okoznak. Tipikus eset, amikor az Ausztriában balesetet szenvedett unokaként kérnek azonnali pénzsegélyt a jószívű nagymamától, de több olyan eset is volt, amikor egy állítólagos ügyvéd kérte az óvadék összegét a bűncselekménybe keveredett rokon szabadlábra helyezéséhez.

Másik jellemző eset, amikor elkövetők egy közüzemi szolgáltató munkatársának, vagy a helyi önkormányzat dolgozójának adják ki magukat. Ilyenkor általában, valamilyen pénzadás ürügyével, mint például számlatúlfizetés visszatérítése, rendkívüli nyugdíjkiegészítés, vagy önkormányzati segély, kérnek bebocsátást az idős ember otthonába. Amíg az egyikőjük eltereli az áldozat figyelmét, addig társa felkutatja a gondosan elrejtett „dugipénzt”.

Forrás: Soproni Rendőrkapitányság

Mindenki szeret nyerni. Ezt az emberi tulajdonságot használják ki azok a csalók, akik azért csöngetnek be, hogy átadjanak egy nem várt nyereményt. A trükk általában az, hogy elhitetik áldozatukkal, hogy rendkívül szerencsések, mert áron alul, vagy pusztán a fele árért tudnak egy luxuscikknek titulált termékhez hozzájutni. Azonban a termék valójában megközelítőleg sem ér annyit, amennyit kérnek érte, ezért rendkívül borsos ára lehet egy ilyen ajándéknak.

Az őrnagy kihangsúlyozta, hogy vannak olyan alapvető szabályok, amiket ha idős hozzátartozóink betartanak, akkor könnyen elkerülhetik a bajt. Ezek közül a legfontosabbak az alábbiak:

  • Amennyiben valaki rokonának, unokájának adja ki magát és valamilyen ürüggyel sürgősen pénzt kér, szakítsa meg a vonalat!
  • Ha valaki azzal az ürüggyel hívja fel, hogy valamelyik hozzátartozója bajban van és ezért azonnali pénzügyi segítségre van szüksége tegye le a telefont, és az ismert, elmentett számon hívja fel azt a rokont, akinek a nevében telefonáltak!
  • Minden gyanús hívás esetén hívja vissza azt a személyt, akinek a telefonáló kiadja magát, vagy akire hivatkozik!
  • Idegennek semmilyen körülmények között se adjon át pénzt!
  • Amikor egyedül tartózkodik otthon, ne engedjen be idegent a lakásába!
  • A szolgáltatók a túlfizetést nem hozzák házhoz!
  • Ne higgyen annak, aki azzal az ürüggyel csenget be, hogy nyereményt hozott!
  • Ne bízzon meg ismeretlenben, még akkor sem, ha kedvesnek és jó modorúnak tűnik!
  • Ügyeljen arra, hogy ha környezetében idegenek vannak, vagy gyanús személyeket észlel, ne beszéljen arról, hogy egyedül él!
  • Abban az esetben ha megtörtént a baj, minél előbb hívja a 112-es segélyhívószámot!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában