Testvérpár ölt

2022.01.07. 22:04

Több mint 10 év után Győrben kerülhet pont egy tatabányai gyilkossági ügy végére

Először felmentették, másodszor tényleges életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélték a tatabányai gyilkost. A Győri Fellebbviteli Főügyészség szerint életfogytig tartó fegyházbüntetést kell kapnia.

kisalfold.hu

Forrás: Pixabay

A Tatabányai Törvényszék a 2021. július 14-ei ítéletében a testvéreket társtettesként elkövetett minősített emberölés bűntettében mondta ki bűnösnek. A férfit, mint erőszakos többszörös visszaesőt, életfogytig tartó fegyházbüntetésre, a nőt 18 év fegyházbüntetésre, mindkettőjüket 10 év közügyektől eltiltásra ítélte. Megállapította, hogy a férfi feltételes szabadságra nem bocsátható. Az ügy harmadik vádlottját, bűnsegédként, csoportosan elkövetett rablás bűntette miatt 5 év fegyházbüntetésre, 5 év közügyektől eltiltásra ítélte.

 

A Győri Fellebbviteli Főügyészség álláspontja szerint az ölési cselekmény kiemelkedő tárgyi súlyára, az elkövetők büntetett előéletére figyelemmel szükséges a társtettesek szigorú megbüntetése. 

Az erőszakos többszörös visszaesőt ilyen bűncselekmény elkövetése esetén kötelező életfogytig tartó fegyházra ítélni, s a törvény a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségét is kizárja. A társuk enyhébb megítélésű bűncselekményt követett el, a bíróság javára értékelte a beismerő vallomását. Esetében is tettarányos a büntetés. 

Az ítélet ellen a testvérek és védőik, valamint társuk védője elsődlegesen felmentésért, másodlagosan enyhítésért fellebbeztek. Másodfokon az ügyben a Győri Ítélőtábla dönt.

 

Érdekessége az ügynek, hogy a Tatabányai Törvényszék 2017. február 8-ai ítéletében a testvérpár férfi tagját a minősített emberölés vádja alól bizonyítottság hiányára hivatkozva felmentette, míg a másik két elkövetőt kifosztás bűntette miatt börtönbüntetésre és közügyektől eltiltásra ítélte. 

Az ítélőtábla az ügyészi fellebbezéssel egyetértve, ezt az ítéletet hatályon kívül helyezte és a törvényszéket új eljárás lefolytatására utasította.

 

A jogerős ítéleti tényállás szerint 2011. augusztus 2-áról 3-ára virradó éjszaka a három elkövető a sértett tatabányai házához ment. A testvérek bementek a házba és értékek után kezdtek kutatni. Társuk az utcán maradt figyelni.  Ő úgy tudta, hogy ahhoz nyújt segítséget társainak, hogy azok – akár erőszak útján – el tudják venni a férfi értékeit.

A férfi ittas volt, de észrevette, hogy betörtek hozzá és segítségért kiáltott. Ekkor a nő csendre intette, a férfi pedig egyszer szájon ütötte. Ezután a nő lefogta az ágyon hanyatt fekvő férfit, akit a testvére megfojtott. Ezután a lakásban talált készpénzzel és mobiltelefonnal távoztak. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában