Két év alatt negyven vonulás

2021.05.23. 15:52

Újra és újra ég a szeméttelep Jánossomorján, állami segítséget kér az önkormányzat

Újra küzdenek az izzást tápláló bomlási gázokkal a jánossomorjai hulladéklerakón. Az elmúlt hetekben több alkalommal égett a depónia. Az oltások során közel 11 környékbeli hivatásos és önkéntes tűzoltóság egységei segítettek.

Hauptmann Tamás

20210518 Jánossomorja Tűz a jánossomorjai hulladéklerakó telepen. Az oltások során közel 11 környékbeli hivatásos és önkéntes tűzoltóság egységei segítettek. Fotó: JTV. KAPOTT KÉP Kisalföld

Forrás: JTV

Újra küzdenek az izzást tápláló bomlási gázokkal a jánossomorjai hulladéklerakón. Az elmúlt hetekben több alkalommal égett a depónia, így többször is kellett nagy erőkkel kellett beavatkoznia a tűzoltóknak és az üzemeltető cégnek. Legutóbb közel 11 környékbeli hivatásos és önkéntes tűzoltóság egységei segítettek. A jánossomorjai önkormányzat az állam és az illetékes hatóságok komolyabb segítségét sürgeti.

Ötvenezer tonna takaróföld

A tüzek 2019 nyarán kezdődtek. Akkor az okokat vizsgálva súlyos, legalább 8 éve halmozott hiányosságokat állapított meg az üzemeltető Rekultív Magyarország Környezetvédelmi Szolgáltató Kft.-nél a környezetvédelmi hatóság. 2019 novemberében teljes vezetőségváltás történt. Az új irányítás igyekezett behozni a lemaradást.

A folyamatos üzemeltetés mellett tavaly több mint ötvenezer tonna takaróföldet szereztek be és terítettek, ami addig hiányzott. Bővítették a gépparkot, rendezték a területet. A több mint hetven környező település hulladékgazdálkodását végző társulással együttműködő cég munkáját nehezíti az állami szektor forráshiánya, a közszolgáltató irányukban felhalmozott több százmillió forintos tartozása is.

Kritikus tényező a gázkinyerés leállása

Az illetékes környezetvédelmi hatóság közel egy évvel a tüzek keletkezése után komoly előrelépést állapított meg. A depó romlását megállították, ám a tüzek őszre tervezett végleges elfojtása nem sikerült. A hulladékok bomlása során keletkezett depógáz hasznosítását végző alvállalkozó cég még tavaly tavasszal leállította a gáz kinyerését és fáklyázását, azaz a biztonságos ártalmatlanítását. Arra az álláspontra helyezkedtek, hogy a tüzekben jelentősen megrongálódott a csőrendszerük, illetve a gázkinyerés beindítása is fokozhatja a tüzeket. Hosszas egyeztetések után nyár végén a fáklyázást újraindították, ám év végén ismét leállították. A depónia üzemeltetője szerint ez vezetett oda, hogy a tüzeknek kedvező melegebb, szeles idő beköszöntével újra harcba kellett szállni a lángokkal. Korábban a környezetvédelmi hatóság is kritikus tényezőként jelölte meg a gázkinyerés leállását. Ám fáklyázás azóta sem történik, hiába szólítja fel erre az üzemeltető a depógáz-hasznosítót.

Fotó: JTV

Folyamatos egyeztetés a partnerekkel

A Rekultív most más megoldást sürget – mondta el lapunknak Garanadra Gyula, a Rekultív kft. ügyvezetője. Kiemelte: „A depógáz hasznosítását jogszabály írja elő, erre szerződött az alvállalkozónk, azonban üzleti érdekeire tekintettel ezt egyelő­­re felfüggesztette. E téren több hatósági eljárás is folyamatban van. Most a gázkinyerés újragondolásán dolgozunk, felsőelszívó gázkinyerési móddal, aminek érdekében több partnerrel is egyeztetünk.” Az ügyvezető hangsúlyozta, a depógáz hasznosításának, illetve biztonságos ártalmatlanításának visszaállításával legkésőbb idén év végére tűzmentes lehet a lerakó.

Garanadra Gyula hangsúlyozta: ­ – Társaságunk a hatóságokkal jó és együttműködő kapcsolatban végzi a depó stabilizációs folyamatait.

Állami segítséget kér az önkormányzat

Jánossomorja Város Önkormányzata azonban az állam és az illetékes hatóságok komolyabb segítségét sürgeti. Lőrincz György, Jánossomorja polgármestere levélben kérelemmel fordul az illetékes hatóságokhoz és Nagy István országgyűlési képviselőhöz is.

– Látjuk a cég erőfeszítéseit, látjuk tűzoltóink áldozatos munkáját és értjük a lakosság aggodalmát is. Eljutottunk arra a pontra, hogy kimondjuk: a rendelkezésre álló erők nem elegendőek a helyzet gyors rendezéséhez. Ezért állami segítséget kérünk a veszélyhelyzet gyors felszámolása érdekében.

Fotó: JTV

Érthető az aggodalom

– Az elmúlt két évben közel negyven alkalommal vonultak ki a tűzoltók a depóniára. Ez a munka életveszélyes, kimerítő és költséges is. A több tíz kilométerről látható füst a környékbeli településeken is érezhető. Bár a laborvizsgálatok eddig egyszer sem mutattak ki a lakosságra veszélyes hatást, nem lehetünk nyugodtak, és a környezetvédelem fontos szempont számunkra. Úgy tapasztaljuk, a környék településein élő lakosság aggodalma is nagy és érthető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában