Tárgyalás

2020.10.08. 17:45

Szökött kutya támadta meg az idős nőt, részben amputálni kellett a kezét

Győrben született ítélet, a vádlottat két év fogház-büntetésre ítélték.

kisalfold.hu

Forrás: Illusztráció/Pixabay

A Győri Fellebbviteli Főügyészség, az elsőfokú ítélet helybenhagyását indítványozza abban az ügyben, ahol két kutya megszökött és az egyik kutya kettő idős nőnek életveszélyes, illetve súlyos, maradandó sérüléseket okozott.

A Szombathelyi Törvényszék ítéletében a vádlottat életveszélyt okozó, gondatlanságból elkövetett súlyos testi sértés vétségében mondta ki bűnösnek, s ezért büntetésül 2 év fogház-büntetésre és 100.000 forint pénzbüntetésre ítélte. A bíróság a kiszabott fogházbüntetés végrehajtását 3 évi próbaidőre felfüggesztette.

A nem jogerős ítélet szerint a vádlott családi házának udvaráról az amerikai staffordshire fajtájú kutyái korábban már több alkalommal is kiszöktek az utcára és mások udvarába. Az ominózus napon a kutyák ismét beszöktek a szomszédos ingatlanra, az egyik kutya pedig az idős sértett csuklóját megragadta, majd marcangolni kezdte. Az állat azt csak a tanú közbelépésére, fejszével való többszörös erőteljes fejbe vágására engedte el. Majd menekülés közben egy másik idős sértett jobb combját is megharapta.

Az első sértett sérülései a kéz részleges amputációjával, s így maradandó fogyatékossággal jártak, ez közvetetten életveszélyesnek minősül. A második sértett sérülései súlyosak voltak, gyógytartamuk 2-4 hónap volt.

Az elsőfokú ítélet ellen a vádlott és védője felmentés érdekében jelentettek be fellebbezéseket, amelyeket a fellebbviteli főügyészség nem tart alaposnak.

Rendelet alapján, ha a település önkormányzatának jegyzője arról értesül, hogy egy eb sérülést okozott, arról köteles írásban értesíteni az illetékes járási állat-egészségügyi hatóságot. Embernek maradandó sérülés okozása esetén az állat-egészségügyi hatóság az ebtartót figyelmeztetheti, elrendelheti az állat ivartalanítását, az ebet veszélyesnek minősítheti. Jelen ügyben a település jegyzője az előírt értesítést megtette, a hatóság az eljárást megindította.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában