Kiadós csapadék

2023.04.15. 08:58

Fellélegezhet Sopron térsége: közel 80 milliméter eső hullott Fertőrákoson a hét második felében

Közel 80 milliméter csapadék két bő nap leforgása alatt - minden négyzetméterre nagyjából harmad fürdőkádnyi eső esett a hét második felében Fertőrákoson - közölte az MTI.

kisalfold.hu

Illusztráció -

Forrás: Pexels

Kiadós esővel érkezett az a mediterrán ciklon, amely csütörtökön érkezett és alakította az időjárást az országban, így nem maradt száraz pontja Magyarországnak.

Az ország északnyugati "csücskében" esett a legtartósabban az eső, Fertőrákoson az automata mérőállomás 79 milliméter esőt mért, ami nagyjából a duplája az átlagos április havi mennyiségnek, így a térségben jelentősen javult a talajállapot.

Az áprilisi havi csapadékösszeg országos átlaga nagyjából 40 milliméter. Az esőzésnek még nincs vége, mert továbbra is nedves időjárás várható a hétvégére.

Forrás: OMSZ közösségi oldala

Mit is jelent ez a közel 80 milliméteres szám?

Egy milliméter csapadék hullott, akkor az azt jelenti, hogy 1 négyzetméterre 1 liternek megfelelő víz hullott. Ennek nyolcvanszorosa azt jelenti, hogy Fertőrákoson minden négyzetméterre egy harmad kádnyi víz hullott. Az elmúlt bő két nap során országszerte esett az eső, a legtöbb csapadékot most az Északnyugat-Dunántúl kapta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában