Időjárás - frissítve

2022.01.30. 08:02

Tombolt a szél: viharkárok Mosonszolnoktól Sopronig - a Bakonyban és Győr térségében homokot hordott a szél

Kab-80 km/óra fölött tombolt a szél megyénkben vasárnap.

kisalfold.hu

Illusztráció/pixabay.com

21.25 -  Az Útinform vasárnap esti tájékoztatása szerint továbbra is viharos széllökésekre lehet számítani Fertőszentmiklós, Csorna és Győr térségében, a Bakonyban.

 

21.20 - Vihar - Több száz helyen dolgoztak a tűzoltók, estétől mérséklődik a szél 

 

Több száz tűzoltói beavatkozásra volt szükség a vasárnapi viharban, jelentős késések alakultak ki a vasúton és számos szolgáltatásban kimaradást okozott az erős szél, amely az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint késő estétől jelentősen mérséklődik.

 

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) vasárnap délutáni tájékoztatása szerint a legtöbb helyen letört faágak, kidőlt fák adtak munkát a tűzoltóknak. Sok fa utakra, házakra, kerítésekre, autókra és elektromos vezetékekre dőlt, a szél épületek tetőszerkezetét is megrongálta. A legtöbb segélyhívás Budapestről és Pest megyéből érkezett, de sok riasztást kaptak Bács-Kiskun és Jász-Nagykun-Szolnok megyéből is.

 

Az OKF a károk felmérését javasolja a lakóingatlanok körül és azt kéri, hogy a leszakadt elektromos vezetéket, sérült közműveket, veszélyesen megdőlt fákat a 112-es segélyhívón jelentsék be.

 

A szeles időjárás több helyen is megrongálta a vasúti felsővezetéket, emiatt jelentős, 60-100 perces késésekkel, vonatkimaradásokkal, több szakaszon is pótlóbuszos közlekedéssel kell számolniuk a vasárnap este is a vonattal utazóknak - közölte a Mávinform. Több vonalon a viharos erejű szél miatt korlátozták a vonatok sebességét a vezetékszakadások és áramszedőtörések megelőzése érdekében.

 

Országszerte több helyen vezetékszakadást, Kecskemét és Albertirsa környékén pedig a szolgáltatásban is kimaradást okoztak a viharban villamos hálózatra dőlő fák és leszakadt ágak az MVM Démász Áramhálózati Kft. területén.

 

Szintén a vihar rongálta meg a Tatabánya és Oroszlány közötti magasfeszültségű távvezetéken futó optikai gerinchálózatot, emiatt mintegy 3500 felhasználó nem fér hozzá a DIGI Távközlési és Szolgáltató Kft. mobil- és vezetékes telefon-, internet-, valamint kábeltelevízió-szolgáltatásaihoz Oroszlányban.

 

Az Útinform vasárnap esti tájékoztatása szerint továbbra is viharos széllökésekre lehet számítani Fertőszentmiklós, Csorna és Győr térségében, a Bakonyban, Pest megye északi és keleti területein, Fejér megye keleti részén, valamint Szántód és Paks közelében, a Mátrában, továbbá Balassagyarmat, Heves, Szolnok és Gyomaendrőd környékén.

 

A hegyvidéki utakon és a mellékutakon bárhol lehet letört faágakra vagy kidőlt fákra számítani.

 

A Balaton mellett is erős széllökéseket mértek: a legerősebb, óránkénti 119,5 kilométeres szelet a térségben az Országos Meteorológiai Szolgálat siófoki kikötőben lévő műszere jelezte. Ezt követte a Balatonaligán mért óránkénti 105 kilométeres, majd a Fonyódon mért 103 kilométer/órás érték. A Bakonyban a Kab-hegyen 119,5 kilométer/órás erősségű széllökést is mértek.

 

18.45 - A megyei kataszrófavédelmi igazgatóság legfrissebb tájékoztatása szerint továbbra is érvényben van az Országos Meteorológiai Szolgálat széllökés veszélye miatt kiadott másodfokú (narancs) riasztása Budapest, Fejér megye, Komárom-Esztergom megye, Pest megye, Veszprém megye területére.

 

18.40 - Épületeket rongált meg a szél a megyében

Megyénkben 20 fakidőléshez riasztották a katasztrófavédelem munkatársait vasárnap délutánig. Az esetek öbbségében úttestre dőlt a fákhoz vonultak a hivatásos és önkéntes tűzoltók. Ménfőcsanakon viszont egy garázs és egy melléképület is megsérült mikor a szél kidöntött egy diófát.

 

Négy épületkárhoz is riasztották a tűzoltókat. Mosonszentmiklósosn a templom torony tetején lévő bádoglemezeket kezdte meg a szél, az ikrényi templomról pedig a reflektorokat tépte le.

 

Sopronban egy tárdasház tetejét bonotta meg az orkán erejű szél, míg Kapuváron egy hát kéménycsövében okozott károkat.

 

17.00 - Késő estétől mérséklődik a szél, a jövő héten több időjárási front várható

 

Késő estétől jelentősen mérséklődik a szél. Hétfőn egy újabb -gyengülő - ciklon frontjai érik el az országot, és a frontátvonulások szinte mindennaposak lesznek a jövő héten is. Az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzésük szerint változékony lesz az idő. Napsütésre, hózáporra is készülni kell. Hajnalonként lehetnek mínuszok, de napközben jellemzően fagypont felett alakul a hőmérséklet.

 

16.30 - Visszovonták megyénkben a riasztás

 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat visszavonta a korábban széllökés veszélye miatt kiadott riasztást Győr-Moson-Sopron megye, Borsod-Abaúj-Zemplén megye területén.

 

Kidőlt fa Lébényben

 

 

16.05 - Térképen, hol tombolt leginkább a szél

Forrás: met.hu

 

15.50 -  Nyúlon elektromos vezetékekre dőltek fák - olvasható az MTI tudósításában.

A viharos szél miatt vasárnap délutánig 550 tűzoltói beavatkozásra volt szükség, a legtöbb segélyhívás Budapestről és Pest megyéből érkezett - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) az MTI-vel. A legtöbb helyen letört faágak, kidőlt fák adtak munkát a tűzoltóknak. Sok fa utakra, házakra, kerítésekre, autókra és elektromos vezetékekre dőlt, a szél épületek tetőszerkezetét is megrongálta. A fővárosban egy rendelőintézet, egy óvoda és egy posta tetejét bontotta meg, és volt, ahol kidőlt fa vagy épületről lehulló cserép rongált meg autókat. Ugyancsak Budapesten és Székesfehérváron jelzőlámpákat szakított le a viharos szél, a Pest megyei Dabason és a Győr-Moson-Sopron megyei Nyúlon pedig elektromos vezetékekre dőltek fák. Sok riasztás érkezett Bács-Kiskun és Jász-Nagykun-Szolnok megyéből, Alattyánban például nagyfeszültségű vezeték szakadt el.

 

 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szinte az egész országra első- vagy másodfokú riasztást adott ki. A honlapjukon látható figyelmeztetés szerint csak néhány délnyugati járást nem érint a viharos időjárás.

 

14.35 - Folyamatosan dolgoznak a viharkárok felszámolásán a tűzoltók az ország több megyéjében

 

Főleg kidőlt fákról, oszlopokról, megrongált épületekről érkeznek bejelentések.

 

A viharos erejű szél miatt országosan már több mint hatszáz bejelentés érkezett több megyéből és a fővárosból. Akár száz kilométer/órát meghaladó széllökések is előfordulhatnak. Elsősorban kidőlt fák, leszakadt ágak, megrongálódott épületek miatt érkeznek bejelentések a műveletirányítási ügyeletekre. Ezekben a percekben is zajlik a kárfelszámolás, több helyszínen dolgoznak a megyék hivatásos, önkormányzati, létesítményi és önkéntes tűzoltóegységei. Budapest XIII. kerületében, a Tüzér utcában egy épület teteje, míg Dunakeszin, a Wass Albert utcában egy társasház bádoglemeze rongálódott meg.

A Pest megyei Gyömrőn, a Köztársaság utcában egy kétszintes családi ház tűzfalát döntötte meg a viharos szél. Monoron, a Pilisi úton autóra és kerítésre dőlt egy fa, míg a Bajza utcában egy lakóház kéményét rongálta meg a viharos szél.

 

Bács-Kiskun megyében Kecskeméten, a Csabay Géza körútra riasztották a tűzoltókat, ahol egy negyven négyzetméteres sátrat borított fel a szél. Fejér megyében is több helyszínen dolgoznak a tűzoltók. Dunaújvárosban, a Béke téren egy közlekedési lámpa szakadt le, Gárdonyban, a Kőrösi Csoma Sándor téren egy lakóház kéménye mozdult el. Jász-Nagykun-Szolnok megyében például Karcagon, a Diófa utcában dolgoznak a tűzoltók, ahol egy lemezgarázst mozdított el a szél.

 

Csongrád-Csanád megyéből is egyre több bejelentés érkezik a viharos időjárás miatt. Hódmezővásárhelyen, a Medgyessy Ferenc utcában egy veszélyesen megdőlt fa miatt kértek segítséget, a Vidacs utcában pedig egy tűzfal rongálódott meg.

 

13.40 - A GYSEV közleménye

 

A Sopron-Győr vasútvonalon a Sopron-Szombathely vonalon, és a Szombathely-Csorna-Rajka vasútvonalon is  a rendkívüli időjárás (erős szél) miatt 80km/h sebességkorlátozás van bevezetve. Emiatt az érintett vonalakon hosszabb eljutási időre, 10-20 perc késésre kell számítani.

 

11.45 - Útinform: több helyen csökkenhet a látótávolság

 

A viharos erejű szél sokfelé viszi a homokot, ezért több helyen csökkenhet a látótávolság, letöredezett faágakra is számítani kell az utakon - figyelmeztet az Útinform.

   

Honlapjukon vasárnap délelőtt azt írták: a Bakonyban, Győr térségében, Fejér megye keleti részén viharos erejű szél fúj, amely sokfelé hordja és viszi a homokot vagy a port, így a látótávolság is csökkenhet a közutakon. Erre számítsanak a járművezetők az M6-os autópályán Százhalombatta térségében a 24-es és a 30-as kilométer között - tették hozzá.

 

A hegyvidéki utakon illetve a mellékutakon bárhol lehet letöredezett faágakra vagy kidőlt fákra számítani. Vezessenek óvatosan, főleg az előzések közben - kérte a közlekedőktől az Útinform.

 

9.45 - Másodfokú meteorológiai riasztás 9 megye területére

 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat széllökés veszélye miatt Másodfokú (narancs) riasztást adott ki Budapest, Fejér megye, Győr-Moson-Sopron megye, Heves megye, Komárom-Esztergom megye, Nógrád megye, Pest megye, Jász-Nagykun-Szolnok megye, Veszprém megye területére.

Az érintett területen A várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 90 km/h-t - közölte a katasztrófavédelem.

 

Korábban - Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére hétfő éjfélig

Megyénkben a várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 90 km/h-t.

 

Erősen viharos szél Győ-Moson-Sopronban

A vasárnap délelőtti órákban sokfelé viharossá fokozódik az északnyugati szél. A délnyugati tájak és az északkeleti határvidék kivételével erősen viharos széllökésekre (> 90 km/h) is számítani kell. Elsősorban az ország északi területein akár 100 km/h-t meghaladó széllökések sem kizártak, a magasabban fekvő területeken 110 km/h-t meghaladó lökések is előfordulhatnak. A légmozgás csak a késő éjszakai órákban veszít erejéből. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában