Helyi időjárás

2014.05.15. 10:43

Ítéletidő - Kőszegen három házat kiürítettek az árvíz miatt - újabb fotók

Több településen, Kőszegen, Bucsuban, Perenyében és Sében is homokzsákokat töltenek. A Kab-hegyen 148,3 kilométer/órás széllökést rögzítettek.




  • 14.09 - A károk elhárításán dolgoznak országszerte

  • Alábbhagyott  péntekre a viharos szél, egyre kevesebb gondot okoz az időjárás, így  országszerte a károk felszámolásán dolgoznak a szakemberek. A  Balatonnál már nincs szükség megerősített védelemre, a dél-balatoni  vasútvonalon csak Siófok és Fonyód között járnak autóbuszok, és  ötezerre csökkent az áramkimaradás által érintett fogyasztóhelyek  száma.  
       
    Hajdu Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság  szóvivője péntek reggel az MTI-nek elmondta: az országon szerda  délután óta átvonuló vihar kezdete óta több mint 1800 esetben  kellett beavatkozniuk a tűzoltóknak, jellemzően a viharos erejű szél  által kidöntött fák, leszakadt vezetékek, közúti, vasúti forgalmi  akadály miatt. Emellett csaknem 200 lakóépületet és mintegy 60  közintézményt rongált meg a szél.  
       
    Az erős szél keltette hullámok miatt "kilépett medréből" a  Balaton, emiatt csütörtökön meg kellett erősíteni a védekezést  Siófokon, Zamárdiban, Balatonlellén, Balatonbogláron, Fonyódon,  Balatonfenyvesen és Balatonmáriafürdőn. Éjszaka, ahol lehetett, ott  a felgyülemlett vizet visszajuttatták a tómederbe, reggel már nem  volt szükség megerősített védekezésre. Mintegy 750 ingatlant  veszélyeztetett a víz, csaknem 11 ezer homokzsákot építettek be.  
       
    A szóvivő elmondta, Tiszavasváriban az iskola a megrongálódott  kéménye miatt még mindig veszélyes, Tornanádaskán pedig 26  lakóépületbe az életveszélyessé vált tetőszerkezet miatt továbbra  sem költözhetnek vissza a lakók.  
       
    Hajdu Márton közlése szerint csütörtök este még 20 ezer  fogyasztóhelyen szünetelt az áramszolgáltatás országszerte, ez a  szám péntek hajnalra ötezerre csökkent, bár kisebb zavarok továbbra  is előfordulhatnak az ország nyugati felén.  
       
    A dél-balatoni vasútvonalon péntek reggeltől Siófok és Fonyód  között pótlóbuszok közlekednek, a Budapest-Siófok és a  Fonyód-Nagykanizsa-Gyékényes szakaszon viszont már helyreállt a  vonatközlekedés. Délelőtt a Békés megyei Mezőhegyesen a vasúti  sínekre, egy vonat elé dőlt egy fa. A tűzoltók a sár miatt nem  tudták megközelíteni a helyszínt, ezért munkagéppel szállították be  őket. A vasúti forgalom a fa eltávolításának ideje alatt, 40 percig  szünetelt.  
       
    A Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatása  szerint a megyében a vihar kezdete óta a legtöbbször a  megyeszékhelyen és a Balaton térségében volt szükség beavatkozásra,  224 esetben útra dőlt fák eltávolításához riasztották a tűzoltókat.  A vihar 38 lakóházban tett kárt - fa dőlt az épületekre, illetve az  erős szél megbontotta a tetőket -, 11 esetben vasúti sínekre dőlt  fa, nyolcszor pedig felsővezetékeket leszakító ágak eltávolítása  adott munkát a tűzoltóknak. Hét településen csaknem 800 fogyasztót  érintett az áramkimaradás, de délelőtt több mint 600 fogyasztó  számára már helyreállították a szolgáltatást. Balatonbogláron a  közlekedők biztonságát veszélyeztető platánfák miatt csütörtökön  lezárták a 7-es főutat egy szakaszon, a zárás továbbra is érvényben  van.  
       
    Zala megyében csütörtökön csaknem 200 helyszínen volt szükség a  megyei tűzoltók munkájára, a legtöbb esetben kifordult vagy megdőlt  fákat kellett eltávolítaniuk. A szél több épület tetőszerkezetét is  megbontotta, köztük benzinkút, áruház is volt, de Letenyén egy  családi ház homlokzati tűzfala is kidőlt. A vezetékeket leszakító  fák és faágak miatt több településen áramkimaradások is voltak,  péntek reggel mintegy 1300 fogyasztónál nem volt áram. Még  csütörtökön egy melléképület tetejét döntötte a 75-ös útra a  szélvihar, emiatt péntek délelőtt ismét lezárták az utat Pölöske és  a baki tető között.  
       
    Vas megyében az árvízi és a belvízi helyzet miatt lezárták a  Sótony és Ikervár közötti 2,2 kilométeres útszakaszt. Emellett  továbbra is teljes útzár van érvényben Molnaszecsőd és Döröske,  valamint Vasegerszeg és Nagygeresd között. Útszűkület lassíthatja a  közlekedést továbbá Kondorfa és Csörötnek, Pinkamindszent és az  országhatár, Vasszentmihály és Csörötnek között.  
       
    A Csongrád megyei tűzoltóknak is leginkább járdákra, úttestekre  dőlt fák, leszakadt ágak miatt kellett segítséget nyújtaniuk. Három  esetben kellett árokba csúszott autót menteni, az egyik helyszínen,  Sándorfalván ketten könnyebben megsérültek.  
       
    Péntek hajnalban mindenhol visszavonta a viharos szél miatti  másodfokú riasztást az Országos Meteorológiai Szolgálat. Ugyanakkor  az ország nyugati és északi részén sok csapadékra figyelmeztetnek,  nyugaton emellett még óránkénti 70 kilométeresnél erősebb  széllökések is várhatók.

    11.40 - Három családi házból kiköltöztették a lakókat a medréből kilépett Gyöngyös áradása miatt pénteken Kőszegen a helyiek által "hatházaknak" hívott részen - közölte az MTI-vel a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

    Balogh Nikoletta tájékoztatása szerint a házakat homokzsákokkal védik, a lakókat azonban három családi házból elővigyázatosságból kiköltöztették. Öten, köztük három gyermek a rokonoknál szállnak meg, öt másik lakót - négy felnőttet és egy gyermeket - pedig az önkormányzat helyez el.

    A katasztrófavédelmi igazgatóság közleménye szerint Vas megyében több patak, a Gyöngyös, a Perint és az Arany-patak vízszintje is megemelkedett, ezért több településen, Kőszegen, Bucsuban, Perenyében és Sében is homokzsákokat töltenek, illetve a kármegelőzés érdekében nyúlgátat építenek.

    10.40 - A vihar miatt hét somogyi település csaknem 800 fogyasztóját érintő áramkimaradás megszüntetésén folyamatosan dolgozó szakemberek péntek délelőtt több mint 600 fogyasztó számára helyreállították az áramszolgáltatást - közölte a megyei katasztrófavédelmi szóvivő az MTI-vel.

    Ön mit látott a viharból? Fotózza le, küldje el: [email protected]

    Bázelné Mihályka Szabina tájékoztatása szerint még négy településen - Balatonbogláron, Homokszentgyörgyön, Mezőcsokonyán és Berzencén - 184 fogyasztónál nincs áram. Példaként említette, hogy Balatonbogláron egy életveszélyessé vált kapcsolóház miatti áramtalanítás után öt lakóház és 170 üdülő maradt áram nélkül.

    A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság közlése szerint a viharos szél okozta veszélyhelyzet miatt továbbra sem lehet járművel közlekedni Balatonbogláron a még csütörtökön lezárt 7-es főúton a Gaál Gaszton utca és Szabadság utca közötti útszakaszon, továbbá a Kodály Zoltán utcában. A közútkezelő az útlezárásokat a közlekedők biztonsága érdekében jelzőtáblákat helyezett ki. A lezárt útszakaszt a környező mellékutcákon át tudják megkerülni a járművekkel.

    10.35 - Péntek délelőtt ismét lezárták a 75-ös utat Pölöske és a baki tető között, ahol csütörtökön egy melléképület tetejét döntötte az útra a szélvihar - közölte a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság.
    A katasztrófavédelem munkatársai várhatóan délben kezdik meg a tető elszállítását, amelyet csütörtök délután egy pölöskei üzem melléképületéről szakított le a szél. A közútkezelő csütörtök este figyelmeztető táblákat helyezett ki az út mentén a veszélyhelyzet miatt.

    9.20 - A viharos szél következtében Zalában még 1300 fogyasztónál szünetel az áramszolgáltatás - közölte pénteken a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

    Ön mit látott a viharból? Fotózza le, küldje el: [email protected]

    Csütörtökön 189 helyszínen volt szükség a zalai tűzoltók munkájára, legtöbb esetben kifordult vagy megdőlt fákat kellett eltávolítaniuk.

    A szél több épület tetőszerkezetét is megbontotta, köztük benzinkút, áruház is volt, de Letenyén egy családi ház homlokzati tűzfala is kidőlt. A vihar több helyütt okozott kisebb-nagyobb károkat, járművek is megrongálódtak, de személyi sérülés sehol sem történt.

    A közúti és vasúti közlekedésben kialakult fennakadások mellett a megye több településén áramkimaradások is voltak a vezetékeket leszakító fák és faágak miatt. Az áramszolgáltató a hibák kijavításán folyamatosan dolgozik, Zalában péntek reggel mintegy 1300 fogyasztónál nem volt áram.

    9.00 - A Balaton déli partján már nincs szükség megerősített védelemre, az áramszolgáltatást az érintett fogyasztói helyek háromnegyedén helyreállították, éjszaka nem történt rendkívüli esemény az időjárással összefüggésben - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője péntek reggel az MTI-vel.

    Hajdu Márton beszámolt arról, hogy az országon átvonuló vihar kezdete óta több mint 1800 esetben kellett beavatkoznia a tűzoltóknak, jellemzően a viharos erejű szél okozta kidöntött fák, leszakadt vezetékek, közúti, vasúti forgalmi akadály miatt. Emellett csaknem 200 lakóépületet és mintegy 60 közintézményt rongált meg a szél.

    A medréből kilépő Balaton miatt csütörtökön meg kellett erősíteni a védekezést Siófokon, Zamárdiban, Balatonlellén, Balatonbogláron, Fonyódon, Balatonfenyvesen és Balatonmáriafürdőn. Az éjszaka már ahol lehetett, a felgyülemlett vizet visszajuttatták a tómederbe. Reggel már nem volt szükség megerősített védekezésre. Összesen mintegy 750 ingatlant veszélyeztetett a víz, csaknem 11 ezer homokzsákot építettek be.

    A szóvivő arról is beszámolt, hogy a Somogy megyei Szennán és a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szendrőn tűzfalat döntött ki a szél, az előbbi településen kettő, az utóbbin 11 embernek kellett emiatt elhagynia az otthonát. Emellett Tiszavasváriban az iskola megrongálódott kéménye miatt veszélyes, Tornanádaskán pedig a 26 lakóépület életveszélyessé vált tetőszerkezete miatt továbbra sem költözhetnek vissza a lakók.
    Hajdu Márton közlése szerint csütörtök este még 20 ezer fogyasztóhelyen szünetelt az áramszolgáltatás, ez a szám péntek hajnalra ötezerre csökkent, bár kisebb zavarok továbbra is előfordulhatnak az ország nyugati felén.

    Az időjárással összefüggésben összesen öt útlezárás volt az ország nyugati részében: főként kidőlt fák miatt, de a Rába áradása miatt is volt lezárás Vas megyében.

    Siófok és Fonyód között még péntek reggel sem közlekedhettek a vonatok.

    Pénteken az időjárás-előrejelzésnek megfelelően arra számítanak, hogy az ország nyugati felében még mindig lehet viharos erejű szél vagy széllökés, ami érintheti a Dunántúli-középhegységet, a Balatont, Vas, Veszprém és Zala megyét. Az ország többi részén, ahogy enyhül az idő, valószínűleg csökkenni fog a bejelentések száma - mondta a szóvivő, hozzátéve: itt előfordulhat, hogy a csapadékvíz jelent majd problémát, ha a vihar által leszaggatott ágak és egyéb törmelék eldugítja, eltömíti a csatornákat, ereszeket.

    6.50 - Péntek hajnalban mindenhol visszavonta a viharos szél miatti másodfokú riasztást az Országos Meteorológiai Szolgálat. Ugyanakkor az ország nagy részén sok csapadékra figyelmeztetnek.

    Az MTI-hez eljuttatott, péntek éjfélig szóló veszélyjelzés szerint a nap folyamán Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Vas, Veszprém és Zala megyében lehetnek még 70 kilométer/órát meghaladó széllökések. Emiatt ezeken a területeken elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

    Az ország tizenhárom megyéjében és a fővárosban a várható jelentős eső, illetve felhőszakadás miatt van érvényben figyelmeztetés. Győr-Moson-Sopron és Veszprém megyére másodfokú figyelmeztetést adtak ki, mivel itt 24 óra alatt több mint 30 milliméter csapadék hullhat. A nap folyamán ugyancsak sok esőre lehet számítani Baranya, Fejér, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas és Zala megyében is.

    Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád és Pest megyében, valamint a fővárosban felhőszakadás miatt van érvényben elsőfokú figyelmeztetés, ami azt jelenti, hogy ezeken a területeken egy-egy intenzív záporból, zivatarból rövid idő alatt eshet le 25-30 milliméternél is több csapadék.
    Az előrejelzés szerint pénteken a legmagasabb nappali hőmérséklet a Dunántúlon 10 és 16, másutt 15 és 21 Celsius-fok között alakul. Késő estére 9 és 16 fok közé csökken a hőmérséklet.

    Péntek 6.45 - Húszméteres fenyőfa dőlt a 86-os útra a Vas megyei Egyházasrádócnál - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság csütörtök este az MTI-vel.

    A fa eltávolításán a körmendi hivatásos tűzoltók dolgoznak, az utat teljes szélességében lezárták.

    Ön mit látott a viharból? Fotózza le, küldje el: [email protected]

    Péntek 6.00 - A ciklon érkezése óta csütörtök estig több helyen 60 milliméternél is több eső hullott, és a meteorológiai szolgálat több mérőállomásán is mértek 100 kilométer/óránál erősebb szelet, Kab-hegyen 148,3 kilométer/órás széllökést rögzítettek.

    Az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön késő este az MTI-hez eljuttatott összegzése szerint az ország északkeleti részén mért legerősebb széllökések is meghaladták néhol a 90 kilométer/órát: Edelényben és Baskón 96,5 kilométer/órás széllökést is mértek.

    A kedden kialakult ciklon csütörtök estig a legerősebb szelet a Dunántúlon okozta. 100 kilométer/órát meghaladó széllökéseket mértek például Homokszentgyörgyön, Siófokon, Nemeskisfaludon, Sopron Kurucdombon. Sármelléken és Nagykutason 110 kilométer/óra körüli, Fonyódon 116,3 kilométer/órás, Balatonőszödön 126,7 kilométer/órás széllökést is rögzítettek. A legerősebb széllökést Kab-hegyen mérték (148,3 kilométer/óra).

    A meteorológiai szolgálat azt írta, hogy a ciklon gyengülésével péntekre virradó éjszaka egyre több helyen mérséklődik a szél.

    Az erősen viharos széllökések mellett az országban több helyen sok eső is hullott. A ciklon érkezése óta az Alföld déli részén csütörtök estig sokfelé 30-50 milliméter közötti csapadék esett le. Néhol 60 milliméternél is több, például Kübekházán és Szegeden. A legtöbb Kiskunhalason, 63,4 milliméternyi.

    Az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint Győr-Moson-Sopron, Somogy, Vas, Veszprém és Zala megyére adtak ki a viharos szél miatt elsőfokú figyelmeztetést, a legerősebb széllökések meghaladhatják az óránkénti 70 kilométeres erősséget.

    A várható sok csapadék miatt másodfokú figyelmeztetést Győr-Moson-Sopron, Vas, Veszprém és Zala megyére adták ki. Ezeken a területeken 24 óra alatt további több mint 30 milliméternyi eső várható.

    22.35 - Péntek reggeltől Siófok és Fonyód között közlekednek vonatpótló autóbuszok

    Péntek reggeltől Siófok és Fonyód között közlekednek vonatpótló autóbuszok, a Budapest-Siófok, illetve a Fonyód-Nagykanizsa-Gyékényes közötti szakaszon a tervek szerint már helyreáll a vonatközlekedés - közölte csütörtök este a Mávinform sajtóügyeletese az MTI-vel.

    Kavalecz Imre tájékoztatása szerint a vonatpótló autóbuszokra Siófok és Fonyód között azért van még szükség, mert a csütörtöki viharos erejű szél Balatonbogláron több olyan fát is megmozdított, amelyek veszélyesek lehetnek. A szakemberek péntek reggel megvizsgálják és kijelölik azokat a fákat, amelyeket el kell távolítani, ezután döntenek majd a vonatközlekedés újraindításáról.

    Csütörtök napközben a dél-balatoni vasútvonalon kialakult időjárási helyzet miatt a MÁV leállította a vonatközlekedést Székesfehérvár és Nagykanizsa között, ezen a szakaszon vonatpótló buszok közlekedtek. A Budapest-Déli pályaudvarról Zágráb felé induló Agram InterCity vonat kerülő útvonalon közlekedik, erre az előre megváltott jegyek érvényesek lesznek.

    21.30 - Két napra lezárják a 7-es főutat Balatonboglárnál

    Csütörtök este 10 órától várhatóan két napra teljesen lezárja a 7-es főút egy kilométeres szakaszát Balatonboglárnál a Magyar Közút Nonprofit Zrt.
    Pécsi Norbert Sándor, a szervezet kommunikációs osztályvezetője csütörtök esti, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a 139-es és 140-es kilométerszelvények között található mintegy 150 platán közül 6-10 fa az orkán erejű széllökések nyomán balesetveszélyessé vált, ezért döntöttek a megyei katasztrófavédelemmel közösen az intézkedés elrendeléséről.

    A lezárás a 7-es főút Szabadság utcai csomópontjától a Gaál Gaszton utcai csomópontig, kevesebb, mint egy kilométeren lesz érvényben. Az autósokat részben a Lengyeltóti-Balatonboglár összekötő útra, valamint önkormányzati utakra terelik. Az osztályvezető felhívta a figyelmet arra, hogy az esős és szeles időjárás ellenére péntektől megnőhet a forgalom a Balaton környéki utakon.

    20.20 - Összefoglaló - Országszerte károkat okozott a viharos időjárás

    Ön mit látott a viharból? Fotózza le, küldje el: [email protected]

    Országszerte károkat okozott a viharos időjárás, a tűzoltókat jellemzően a kidőlt fákhoz, épületkárokhoz riasztották, de a vasúti közlekedésben is jelentős fennakadások voltak felsővezeték-szakadások miatt. Jelenleg kilenc megyében van érvényben másodfokú figyelmeztetés a szél miatt, pénteken még sok eső várható. Az országos katasztrófavédelmi főigazgató szerint minden feltétel adott ahhoz, hogy a védekezés sikeres legyen.

    Bakondi György délutáni fonyódi sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy a "kormányzat percnyi pontossággal figyelemmel kíséri az eseményeket, és minden feltétel, eszköz rendelkezésre áll ahhoz, hogy a védekezés sikeres legyen". Hozzátette, a szükséges anyagi feltételek: homokzsák, homok, szállítókapacitás, továbbá az "élőerő" is biztosított a védekezéshez. A főigazgató elmondta: az épületekben keletkezett károk miatt néhány helyen - elsősorban Borsod megyében - a lakóknak el kellett hagyniuk otthonukat. Több térségben fennakadások keletkeztek a mobilszolgáltatásokban, mert 47 bázisállomás esett ki a viharos szél vagy az eső miatt. A sajtótájékoztatón elhangzott információk szerint a Balaton vízállása 128 centiméter volt csütörtökön, a Sió-zsilipen növelték a vízeresztés intenzitását.

    A dél-balatoni településeken bevetettek 10 nagyteljesítményű szivattyút is, a kicsapódott víz Balatonba való visszaszivattyúzásához. Az üdülőövezetben bevetették az OKF oktatási központjának tiszthelyettes hallgatóit is, ami 45 fős erősítést jelent. Jelenleg Fonyódon a legintenzívebb a védekezés. Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) helyettes szóvivője csütörtök este arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a vihar kezdete óta több mint 1300 esetben kellett beavatkozniuk a tűzoltóknak, döntően kidőlt fák és épületkárok miatt. Összesen 131 lakóépület és 26 közintézmény sérült meg. Országosan csaknem 20 ezer fogyasztónál szünetel az áramszolgáltatás. A helyettes szóvivő beszámolt arról: a Balaton déli partján hét településen folyik árvízi védekezés: Siófokon, Zamárdiban, Balatonlellén, Balatonbogláron, Fonyódon, Balatonfenyvesen és Balatonmáriafürdőn.

    A védekezés összesen 750 ingatlant érint. Mintegy 150 ember vesz részt a védekezésben homokzsákokkal és nagyteljesítményű szivattyúkkal. Eddig több mint 9000 homokzsákot használtak fel a védekezéshez - fűzte hozzá. Kisdi Máté, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivőjének közlése szerint az elmúlt 24 órában 12 alkalommal kidőlt fák miatt riasztották a tűzoltókat Budapesten. Két esetben pedig épületek tetőszerkezetét bontotta meg a szél. A viharos időjárás a vasúti közlekedésben is jelentős fennakadásokat okozott. A dél-balatoni vasútvonalon több szakaszon kidőlt vagy megdőlt fák akadályozzák a vonatközlekedést, ezért Budapest és Székesfehérvár között vonattal, Székesfehérvár és Nagykanizsa között azonban csak vonatpótló autóbuszokkal lehet utazni. A Mávinform tájékoztatása szerint ez péntek reggelig már így is marad.

    A Somogy megyét érintő vasútvonalakon állandósultak a késések. A kaposvári vonalon felsővezeték zárlat miatt késnek a vonatok, és a dunántúli szárnyvonalakon is késésekre kell számítani. Jász-Nagykun-Szolnok megyében csütörtök délutánig több mint ötvenszer vonultak ki a megyei tűzoltók a vihar okozta károk miatt. Pest megyében, Dabas és Újhartyán között középfeszültségű vezetékre dőlt fák okoznak áramkimaradást, hasonlóképp Heves megyében, ahol Gyöngyösön, Mátrafüreden, Galyatetőn, Egerszóláton és Egerszalókon szakadozik a szolgáltatás. Zala megyében 3000 fogyasztónál szünetel az áramszolgáltatás, csütörtök délutánig 43 alkalommal vonultak ki a megyei tűzoltók a szélvihar miatti káresetekhez. Vas megyében a nap folyamán több mint ötvenszer riasztották a megyei tűzoltókat, Csákánydoroszlónál veszélyesen bedőlt egy harminc méteres fa a 8-as főút fölé, ami miatt azon a szakaszon lezárták az utat. Az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökre az egész országra figyelmeztetéseket adott ki a viharos szél, a jelentős mennyiségű csapadék, felhőszakadás, illetve heves zivatarok miatt. A viharos szél miatt jelenleg 9 megyében van érvényben másodfokú figyelmeztetés.

    Az előrejelzés szerint még csütörtök éjjel is lehet helyenként 100 kilométer/órás széllökés, de péntekre egyre többfelé veszít erejéből a szél: a viharos szél miatt péntekre öt megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést. Több helyen várható viszont jelentős mennyiségű csapadék, emiatt négy megyére másodfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat.

    Ön mit látott a viharból? Fotózza le, küldje el: [email protected]


    20.00 - Rendőrök járőröznek Tornanádaskán

    Rendőrök vigyáznak a rendre a vihar sújtotta Tornanádaskán, ahol mintegy 130 embert kellett biztonságos helyre költöztetni - közölte a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság kommunikációs irodája csütörtökön az MTI-vel. A tájékoztatás szerint a folyamatos rendőri jelenlétet az értékmegóvás és vagyonbiztonság indokolja. Tornanádaskán az orkán erejű szél 27 családi házat rongált meg, amelyekből csaknem 130 embert kellett kiköltöztetni.

    19.45 - Áramszünetek Észak-Magyarországon

    A viharos erősségű szél miatt Észak-Magyarországon, főleg a Bükk és Mátra térségében továbbra is előfordulnak a középfeszültségű elosztó hálózatban üzemzavarok - közölte az Észak-magyarországi Áramszolgáltató (Émász) Nyrt. csütörtökön az MTI-vel. Tájékoztatásuk szerint a hibákat kidőlt fák, vezetékszakadások okozzák.

    Egy-egy házat, utcát érintő áramkimaradás elsősorban Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Miskolcon és a környező településeken fordul elő. A hibás szakaszokat a vihar elvonulásával a szolgáltató szakemberei folyamatosan javítják, azonban az eső, illetve az erdős részeken a felázott talaj is nehezíti a hibaelhárítást - közölte az Émász.

    19.15 - Megrongálta a szél az egyetem tetőszerkezetét Szombathelyen

    Megrongálta a viharos szél a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központjának tetőszerkezetét - közölte a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság csütörtök este. A tájékoztatás szerint a Károlyi Gáspár téri épület tetőborítását mintegy 200 négyzetméteren bontotta meg a viharos szél, a feltépett darabokat átrepítette egy másik ház tetejére. Hozzátették: a tetőzet megerősítésén és a meglazult elemek rögzítésén a szombathelyi hivatásos tűzoltók dolgoznak.

    19.00 - Ledőlt egy családi ház tűzfala Letenyén

    A viharos szél miatt ledőlt egy családi ház tűzfala Letenyén, a ház lakóját a szomszédoknál helyezték el - közölte csütörtökön a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

    A családi ház tűzfala egészen a tető szintjéig leborult. A letenyei önkéntes tűzoltók a tetőszerkezetet megerősítették, hogy a szél további károkat ne okozzon. Senki nem sérült meg, a ház lakójának elhelyezéséről a szomszédok gondoskodtak.

    18.18 - Péntekre is több megyére adtak ki figyelmeztetéseket

    A viharos szél miatt péntekre öt megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést. Több helyen várható viszont jelentős mennyiségű csapadék, emiatt négy megyére másodfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint Győr-Moson-Sopron, Somogy, Vas, Veszprém és Zala megyére adtak ki a viharos szél miatt elsőfokú figyelmeztetést. Itt a legerősebb széllökések meghaladhatják az óránkénti 70 kilométeres erősséget.

    A várható jelentős mennyiségű csapadék miatt másodfokú figyelmeztetést Győr-Moson-Sopron, Vas, Veszprém és Zala megyére adták ki. Ezeken a területeken 24 óra alatt további több mint 30 milliméternyi eső várható. Emellett ugyancsak a sok eső miatt Baranya, Fejér, Komárom-Esztergom, Somogy és Tolna megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a felhőszakadás miatt figyelmeztet a meteorológiai szolgálat. Az előrejelzése szerint pénteken nyugaton túlnyomóan borult lesz az ég, de keleten és a középső tájakon rövid időszakokra már a nap is kisüthet. Eleinte többfelé, majd egyre inkább nyugaton lehet eső, zápor, északkeleten zivatar. A Dunántúl nyugati részén többfelé erős, helyenként viharos lesz a szél, másutt többfelé megélénkül. A legalacsonyabb hőmérséklet 7-12 fok között várható. A legmagasabb hőmérséklet a Dunántúlon 10-16, másutt 15-21 fok között alakul.

    Ön mit látott a viharból? Fotózza le, küldje el: [email protected]

    18.15 - Lezárták a 8-as főutat Csákánydoroszlónál

    Veszélyesen bedőlt egy harminc méteres fa a 8-as főút fölé a Vas megyei Csákánydoroszlónál, a vasútállomás közelében, emiatt ezen a szakaszon lezárták az utat - közölte honlapján csütörtökön a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

    A tájékoztatás szerint a veszélyes helyzet megszüntetésén teljes útlezárás mellett dolgoznak a körmendi hivatásos tűzoltók. Magyar Csaba tűzoltó alezredes, a megyei igazgatóság hivatalvezetője közölte: Vas megyében a tűzoltókat csütörtökön eddig több mint ötvenszer riasztották, zömmel kidőlt fák miatt, de az orkán erejű szél megbontott tetőket is, amelyekről a tűzoltóknak kellett eltávolítani a lelógó, veszélyessé vált részeket. Hozzáfűzte: Lukácsházán például a helyi vegyesbolt tetejét rongálta meg a szél, itt 25 négyzetméteren kellett a palát rögzíteni, és az épület veszélyessé vált tűzfalát is megtámasztották a nemescsói és kőszegdoroszlói önkéntes tűzoltók.

    17.50 - Békéscsabán helyreállt az áramszolgáltatás

    Békéscsaba valamennyi városrészében helyreállt az áramszolgáltatás csütörtök délutánra - közölte az EDF Démász dél-alföldi villamosenergia-szolgáltató cég az MTI-vel. A szerda este óta tartó viharos szél kisebb üzemzavarokat okozott a szolgáltatásban, több helyen fák dőltek a villanyvezetékekre.

    A cég közleménye szerint csütörtökön Békéscsabán a Lencsési lakótelep mögötti magánházas lakóövezetben két elöregedett nyárfa dőlt a vezetékre. A katasztrófavédelem úgy döntött, hogy ki kell vágni a fákat, ezért kérte a hálózat átmeneti feszültségmentesítését. Ugyancsak letört ágak okoztak gondot a középfeszültségű hálózaton Békéscsabán: félezer fogyasztónál átmenetileg szünetelt az áramszolgáltatás, de a hibát azóta már elhárították - áll a közleményben.

    Országszerte pusztít az Yvette ciklon



    17.45 - Késnek a vonatok a tapolcai és a kaposvári vonalon

    Zárlat és kidőlt fa miatt 30-40 percet késnek a vonatok a Dombóvár-Kaposvár-Gyékényes és a Székesfehérvár-Tapolca vasútvonalon csütörtök délután - közölte a Mávinform az MTI-vel. A közlemény szerint a viharos időjárás miatt a kaposvári állomás teljes felsővezeték-rendszerében zárlat keletkezett, ezért a villanymozdonyokat nem tudják használni a vonatközlekedésben.

    A vonatokat dízelmozdonyok segítik át ezen az állomáson. A Balatonalmádi és Alsóörs közötti vonalszakaszon Káptalanfüred állomásépületére, illetve a vasúti pályára dőlt egy fa, amelynek nekiütközött egy motorvonat. A vonat szélvédője betört, személyi sérülés azonban nem történt. A katasztrófavédelem munkatársai dolgoznak a fa eltávolításán, addig ezen a szakaszon nem közlekedhetnek a vonatok. A Budapest-Balatonfüred-Tapolca vasútvonalon is késésekkel kell számolniuk az utasoknak. A Somogy megyét érintő vasútvonalakon az utasoknak továbbra is késésekre kell készülniük - közölte a Mávinform.

    17.40 - Háromezer fogyasztó áram nélkül Zalában

    A délutáni adatok szerint 16 településen mintegy háromezer fogyasztónál szünetel az áramszolgáltatás Zalában - közölte csütörtökön az MTI-vel a megyei védelmi bizottság.

    Az áramszolgáltató tájékoztatása alapján a védelmi bizottság arról is hírt adott, hogy a hibák elhárításán folyamatosan dolgoznak a szakemberek. A rendkívüli időjárás miatt a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a nap során megerősítette a megyei főügyeletet és a műveletirányítási szolgálatokat. A megyében csütörtök délutánig 43 alkalommal vonultak ki a tűzoltók a szélvihar miatti káresetekhez.

    17.10 - Fák dőltek ki Jász-Nagykun-Szolnok megyében

    Csütörtök délutánig több mint ötvenszer vonultak ki a Jász-Nagykun-Szolnok megyei tűzoltók a vihar okozta károk miatt - közölte S. Tóth Anikó megyei katasztrófavédelmi szóvivő az MTI-vel. Tájékoztatása szerint Fegyverneken a Táncsics utcában ledőlt egy családi ház kéménye, a tető is beszakadt, azt fóliával fedték be a lakók. A födém alátámasztásában a tűzoltók segítettek. Szolnokon, a Magyar utcában egy nagyobb méretű hirdetőtáblát szakított le félig a szél, amely ezután mintegy tíz méter magason lógott, veszélyeztetve a járókelőket. Ugyancsak Szolnokon, a Pozsonyi utcában egy tűzfalat bontott meg a vihar. A megyében több útszakaszt is elzárt rövid időre néhány lezuhanó fa vagy faág.

    Tizenkét kidőlt fa miatt riasztották a tűzoltókat Budapesten

    Az elmúlt 24 órában többségében kidőlt fák miatt riasztották a tűzoltókat Budapesten - közölte a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője csütörtökön az MTI-vel. Kisdi Máté ismertetése szerint tizenkét esetben kidőlt fák miatt riasztották a szakembereket, két másik esetben pedig épületek tetőszerkezetét bontotta meg a szél. A III. kerületi Vihar utcában a bádoglemez lógott, egy VIII. kerületi épület tetején pedig cserepek lazultak meg.

    A II. kerületben egy tíz méter magas fa dőlt kerítésre, telefonvezetékre és egy autóra. A X. kerületi Maglódi úton szintén egy magas fa veszélyeztette a járókelőket, a IV. kerületben pedig egy tizenöt méter magas fa dőlt meg veszélyesen - közölte a szóvivő.

    16.45 - Áramkimaradásokat okozott a vihar Heves megyében

    Több helyen is áramkimaradásokat is okozott a vihar Heves megyében - közölte honlapján csütörtökön a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság. Tájékoztatásuk szerint délután három óráig több mint száz bejelentés érkezett a megyei műveletirányításra. A viharban vezetékekre dőlt fák áramkimaradást okoztak Gyöngyösön, Mátrafüreden, Galyatetőn, Egerszóláton és Egerszalókon is. Több helyen dőltek fák autókra, házakra, játszóterekre, és számos ház tetőszerkezetét is megbontotta a vihar. Egerben a közlekedésben is okoztak fennakadásokat az útra dőlt fák. Hevesi Katalin, a katasztrófavédelmi igazgatóság hivatalvezetője elmondta: tudomásuk szerint a káresetek egyikénél sem történt személyi sérülés.

    Ön mit látott a viharból? Fotózza le, küldje el: [email protected]

    16.30 - Várható időjárás péntek estig

    Csütörtökön túlnyomóan borult lesz az ég, csak keleten vékonyodhat el időnként a felhőzet. Országszerte számíthatunk kiadós esőre, sőt a Tiszántúlon zivatar is kialakulhat. Éjszaka többnyire erősen felhős lesz az ég, nyugaton többfelé, keleten elszórtan valószínű eső, zápor, esetleg zivatar is előfordulhat.

    Pénteken nyugaton borult marad az ég, de keleten és a középső tájakon szakadozottabb lesz a felhőzet, és rövid időszakokra már a nap is kisüthet. Eleinte többfelé, majd egyre inkább nyugaton lehet eső, zápor, északkeleten zivatar. A többfelé viharos északi, északnyugati szél estétől keleten, pénteken fokozatosan másutt is mérséklődik, csak a nyugati határnál valószínű viharos széllökés. Csütörtökön a legerősebb széllökések a Dunántúlon és helyenként északkeleten lehetnek, amelyek sebessége megközelítheti, nyugaton meg is haladhatja a 100 km/h-t.

    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 7 és 12 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken a Dunántúlon 10 és 16, másutt 15 és 21 fok között alakul.

  • Másfél nap alatt ezerszer riasztották a tűzoltókat - Összefoglaló
  • A viharos időjárás szerdai kezdete óta 960 alkalommal riasztották a katasztrófavédelem tűzoltó egységeit. Országszerte sok épület - családi házak, kórház, iskola, idősotthon - rongálódott meg a viharos szélben, több tízezren maradtak áram nélkül. A kicsapódó hullámok miatt újabb tűzoltókat vezényeltek a Balatonhoz. Délután Bakondi György országos katasztrófavédelmi főigazgató Fonyódon tájékozódik a dél-balatoni helyzet kezeléséről és a viharos időjárás okozta károkról.

    Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) helyettes szóvivője csütörtök délután az MTI-nek elmondta: 104 lakóépületben és 20 közintézményben keletkezett kár. Jellemzően tetőket, kéményeket rongált meg a viharos erősségű szél.

    A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tornanádaskán 26 családi ház rongálódott meg a viharban. A tűzoltói beavatkozás idejére száztíz embert helyeztek el ideiglenesen a falu kultúrházában, valamint rokonoknál. A tatabányai Szent Borbála Kórház tetejét öt négyzetméteren megbontotta a szél, de a káreset a betegellátást nem befolyásolja. Tiszavasváriban egy általános iskola épületének tetején egy használaton kívüli kémény elvált a faltól a viharos erejű szél miatt, veszélyeztetve ezzel a tanulókat és a környező épületeket is. Hetven gyereket a szomszédos épületrészbe küldtek át, a szomszédos családi házból két embernek kellett átmenetileg elhagynia az otthonát az omlásveszély miatt. A Tolna megyei Gyönkön, a Táncsics utcában idősek otthonára dőlt egy fa.

    Kaposváron szintén egy kidőlt fa okozott balesetet, a Pécsi utcában egy motorosra dőlt rá egy fa. Zalaegerszegen egy benzinkút tetejét bontotta meg a viharos erejű szél reggel, ez veszélyt jelentett a gyalogos közlekedésre és a közeli út forgalmára. A viharos időjárással összefüggésben országszerte több tízezren maradtak áramszolgáltatás nélkül. Csak az E.ON hálózatában harminc középfeszültségű vonalon van üzemzavar, a Dél-Dunántúlon több mint tizennégyezer, Észak-Dunántúlon majdnem ezernyolcszáz, a Tiszántúlon pedig több mint kilencszáz fogyasztónál nincs áram. Leginkább Kaposvár és Nagykanizsa környékén vannak zavarok - írta az OKF. Emellett szünetel az áramszolgáltatás több Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen, Bózsván, Nagyhután, Kishután és Pálházán, továbbá Miskolc egy részén.

    Csongrád megyében majdnem négyszáz, Bács-Kiskun megyében ötezer fogyasztónál nincs áram, és a Békéscsabán kidőlt fák miatt a megyeszékhely több mint félezer fogyasztója is szolgáltatás nélkül maradt. A Balaton déli partján a viharos szél által keltett óriáshullámok öntötték el a partokat több helyen. Az OKF információi szerint hét településen, összesen 25 kilométeren mintegy 750 ingatlant védenek homokzsákokkal. A barcsi, a nagyatádi, a marcali, a siófoki és a kaposvári hivatásos tűzoltóságról összesen harminc hivatásos tűzoltót, a Katasztrófavédelmi Oktatási Központból pedig ötven hallgatót vezényeltek a Balaton-parti védekezéshez, a veszélyeztetett területekre. Kaposváron a közterület-felügyelők és a városgondnokság munkatársai is segítenek a tűzoltóknak. Balatonfenyvesen a viharos erejű szél és a tó magas vízszintje miatt több utca víz alá került, önkéntes tűzoltók rakják a homokzsákokat, hogy a veszélyeztetett ingatlanokat megvédjék.

    Lombár Gábor polgármester arra számít, hogy a délutánra ígért jelentős mennyiségű eső tovább ronthat a helyzeten. Hídvégi József, Fonyód polgármestere elmondta: a több mint 130 kilométer per órás széllökések miatt reggel óta "vízszintesen esik" az eső. A víz a fonyódligeti területen több telekre is betört, de mivel a házak 30-40 centiméteres lábazatra épültek, és homokzsákokkal is védik őket, nincsenek veszélyben. Idén az erős szél miatt már harmadszor lépett ki a medréből a tó ezen a településrészen. A polgármester azt mondta: a fonyódi löszfal egyelőre "tartja magát".

    A dél-balatoni vasútvonalon több szakaszon kidőlt vagy megdőlt fák akadályozzák a vonatközlekedést. A MÁV azt javasolja, aki teheti, a Székesfehérvár-Siófok-Fonyód-Nagykanizsa-Murakeresztúr-Gyékényes vonalon ne tervezzen utazást. Zala megyében három szakaszon nem járnak a vonatok. Nagykanizsa-Murakeresztúr, Nagykanizsa-Balatonszentgyörgy, Nagykanizsa-Gyékényes közötti szakaszon nem menetrend szerint közlekednek a vonatok. A Budapest-Miskolc vasútvonalon is fa dőlt a pályára Mezőkövesd és Mezőkeresztes között. Emiatt a vonatok csak az egyik vasúti pályán közlekednek. Szintén Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a Magyar Közút Nonprofit Zrt. által üzemeltetett közutakon több helyen is kidőlt fák akadályozzák a forgalmat. A Magyar Közút arra kéri a járművezetőket, mielőtt útnak indulnak, tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról az Útinform szolgálatánál, valamint megyei és autópálya diszpécsereknél.

    Az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökre az egész országra figyelmeztetéseket adott ki a viharos szél, a jelentős mennyiségű csapadék, felhőszakadás, illetve heves zivatarok miatt. A viharos szél miatt 11 megyére, 14 megyére valamint Budapesten adtak ki másodfokú figyelmeztetést. Az előrejelzés szerint még csütörtök éjjel is lehet helyenként 100 kilométer per órás széllökés, de péntekre egyre többfelé veszít erejéből a szél. Pénteken helyenként még tartósan esik majd az eső, de a hétvége további részében már inkább zápor, zivatar valószínű.

    15.30 - Rendkívüli intézkedések a dél-balatoni vasútvonalon

    A dél-balatoni vasútvonalon kialakult időjárási helyzet miatt több rendkívüli intézkedést vezetett be a MÁV-Start - közölte a Mávinform csütörtök délután az MTI-vel. Közleményük szerint Budapestről Nagykanizsára és Nagykanizsáról Budapestre a kétóránként közlekedő gyorsvonatok indulási idejében biztosít eljutási lehetőséget a vasúttársaság. Budapest és Székesfehérvár között vonattal, Székesfehérvár és Nagykanizsa között azonban csak vonatpótló autóbuszokkal lehet utazni. A rendkívüli helyzetre tekintettel a Budapest-Déli pályaudvar-Nagykanizsa vonalon egyik irányban sem kell gyorsvonati pótjegyet váltani. Felidézték: a dél-balatoni vasútvonalon több szakaszon kidőlt, vagy megdőlt fák akadályozzák a vonatközlekedést. Aki teheti, ne is tervezzen most utazást a Székesfehérvár-Siófok-Fonyód-Nagykanizsa vasútvonalon - kérték. Szünetel még a vasúti közlekedés a kidőlt fák miatt Gyékényes és Somogyszob, továbbá Kaposvár és Kaposmérő között. A Mávinform azt javasolja az utasoknak, hogy indulás előtt tájékozódjanak a menetrendről és az aktuális helyzetről Mávdirekt 06-40 49-49-49-es helyi tarifával hívható telefonszámán, illetve a MÁV, a MÁV-Start vagy a vonatinfó weboldalán (www.mav.hu, www.mav-start.hu, vonatinfo.mav-start.hu).

    Ön mit látott a viharból? Fotózza le, küldje el: [email protected]

    14.35 - Még csütörtök éjjel is lehet helyenként 100 kilométer/órás széllökés, de péntekre egyre többfelé veszít erejéből a szél. Pénteken helyenként még tartósan esik majd az eső, de a hétvége további részében már inkább zápor, zivatar valószínű. Lassan javul az idő, vasárnap már több-kevesebb napsütés is lehet, és 22 Celsius-fokig is melegedhet a levegő - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtök délután az MTI-vel.

    Országszerte pusztít az Yvette ciklon



    Közleményük szerint a Kárpát-medencében örvénylő ciklon a következő napok időjárását is meghatározza. A következő 24-36 órában a légörvény középpontja kelet, délkelet felől fölénk helyeződik, és lassan gyengül. Emiatt csütörtök estétől, illetve éjjeltől egyre többfelé veszít erejéből a szél - legkésőbb a Dunántúl nyugati felén. A kiterjedt, tartós esőt a hétvégén már egyre inkább záporok, zivatarok váltják fel.

    Csütörtökön, az éjszakai órákig a legerősebb széllökések se
    bessége a Dunántúlon és északkeleten (főként Borsod-Abaúj-Zemplén megyében) továbbra is meghaladhatják a 90 kilométer/órát. Az Alpokalján, a Dunántúli-középhegység térségében és a Balaton környékén 100 kilométer/óránál erősebb széllökések is lesznek. Pénteken napközben inkább már csak a Dunántúl nyugati felén lesznek 70 kilométer/órásnál nagyobb, helyenként 80 kilométer/óra körüli széllökések.

    Csütörtökön a napi csapadékösszeg több helyen meghaladhatja a 20-30 millimétert, de egyes - leginkább hegyvidéki - területeken lehet ennél több is.

    Pénteken területi átlagban újabb 20-30 milliméternyi csapadék várható a Dunántúlon, főként a Dunántúli-középhegységben.

    Az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtöki országos, középtávú előrejelzése szerint pénteken nyugaton túlnyomóan borult lesz az ég, de keleten és a középső tájakon rövid időszakokra már a nap is kisüthet. Eleinte többfelé, majd egyre inkább nyugaton lehet eső, zápor, északkeleten zivatar. A Dunántúl nyugati részén többfelé erős, helyenként viharos lesz a szél, másutt többfelé megélénkül. A legalacsonyabb hőmérséklet 7-12 fok között várható. A legmagasabb hőmérséklet a Dunántúlon 10-16, másutt 15-21 fok között alakul.
    Szombaton többnyire erősen felhős idő lesz. Többfelé várható zápor, nyugaton emellett tartós esőre, keleten elszórtan zivatarra is számítani kell. A Dunántúlon még erős lesz a szél, másutt általában mérsékelt marad a légmozgás. A minimumhőmérséklet 6-12 fok között valószínű. A maximumok a Dunántúlon 14-17, a Dunától keletre 16-21 fok között alakulnak.

    Vasárnap nyugaton is felszakadozik a felhőzet, változóan felhős időre lehet számítani, több-kevesebb napsütéssel. Zápor, helyenként zivatar is kialakulhat, és helyenként megélénkül a szél. A leghidegebb órákban 5-11 fok lehet. Nappal 17-22 fokig melegszik a levegő - olvasható az előrejelzésben.

    13.10 - Két helyen is autókat rongáltak meg a szél miatt kidőlt fák Zalában, de benzinkút és áruház tetőlemezeit is megbontotta a vihar - közölte honlapján csütörtökön a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

    Nagykanizsán a Deák téren dőlt rá egy fa az alatta parkoló személyautóra, Keszthelyen pedig a Sopron utcában rongált meg egy autót a ráboruló vadgesztenyefa. Zalaegerszegen egy benzinkút, Keszthelyen egy hipermarket tetőborítását bontotta meg a szél, veszélyeztetve ezzel a gyalogos és járműforgalmat.

    A városüzemeltető Via Kanizsa Nonprofit Zrt. az MTI-t arról tájékoztatta, hogy a rendkívüli időjárási körülmények miatt csütörtök reggel lezárták Nagykanizsán a Sétakert gyalogútjait. A parkban a szél tövestül kidöntött egy koros vadgesztenyefát, amely fennakadt a környezetében lévő növényzeten, de a balesetveszélyt csak a vihar elmúltával tudják elhárítani.

    Zala megye több településén villany- és telefonkábeleket szakítottak el, néhány esetben családi házra dőltek a fák, számos helyen pedig utakat torlaszoltak el a kifordult fák és a letörött ágak. Személyi sérülés sehol nem történt.

    Ön mit látott a viharból? Fotózza le, küldje el: [email protected]

    13.00 - Fák dőltek az úttestre és villanyvezetékekre Békés megye több településén. Szerda délután óta 17 esethez riasztották a tűzoltókat - tájékoztatta a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője a MTI-t.

    Nagy Szilvia közölte: Békés megye egész területén citromsárga riasztás van érvényben a széllökések miatt, és a tűzoltókat továbbra is fakidőlésekhez riasztják.

    Mezőkovácsházán és Battonyán légvezetéket szakítottak le a szél, Szarvason, Békésszentandráson, Tótkomlóson, Orosházán és Mezőberényben úttestre, Békéscsabán járdára, Nagykamaráson pedig telefonoszlopra dőlt fa. A helyi hivatásos és önkéntes tűzoltók a forgalmi akadályokat felszámolták. Személyi sérülés nem történt.

    Békéscsabán több száz fogyasztónál nincs áram a Lencsési lakótelepen, mert két fa a villanyvezetékre dőlt. A fákat már eltávolították, a forgalom is megindult az érintett útszakaszon, és már az áramszolgáltatás helyreállításán dolgoznak a szakemberek - mondta Nagy Szilvia.

    12.45 - A dél-balatoni vonalon szünetel a vasúti közlekedés, Székesfehérvárról egyelőre nem indítanak vonatokat abba az irányba - közölte a Mávinform csütörtök kora délután az MTI-vel.

    Közleményük szerint a dél-balatoni vasútvonalon több szakaszon kidőlt, vagy megdőlt fák akadályozzák a vonatközlekedést. A MÁV azt javasolja, aki teheti, a Székesfehérvár-Siófok-Fonyód-Nagykanizsa-Murakeresztúr-Gyékényes vonalon ne tervezzen utazást.

    Kifejtették: a legnagyobb gondot a dél-balatoni vasútvonalon okozza most a viharos erejű szél, több helyen zárlat van a felsővezetékben, kidőlt és veszélyesen megdőlt fák okoznak gondot, többek között Balatonboglárnál, Lepsénynél, Gyékényes és Murakeresztúr között, de a székesfehérvári elővárosi szakaszon is.

    A Mávinform azt javasolja az utasoknak, hogy indulás előtt hívják a Mávdirekt 06 40 49-49-49-es helyi tarifával hívható telefonszámát, tájékozódjanak a menetrendről és az aktuális helyzetről a MÁV, a MÁV-Start vagy a vonatinfó weboldalán.

    12.30
    - Félpályás és teljes útzárak nehezítik a közlekedést Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, ahol a nagy erejű széllökések miatt több helyen fák dőltek az útra – mondta a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője csütörtökön az MTI-nek.

    Pécsi Norbert Sándor közölte, a 3-as számú főúton a 140-es kilométerszelvénynél, a Bogácsi elágazás után félpályás lezárás, a 2505–ös jelű mellékúton Lillafüred és Hollóstető között, valamint a 2519-es jelű, alsóbbrendű úton Bükkszentlászló és Bükkszentkereszt között jelenleg teljes útzár van érvényben.

    Az üzemmérnökségi szakemberek folyamatosan dolgoznak az utak megtisztításán.

    A rendkívüli időjárás miatt arra kérik a közlekedőket, hogy mielőtt útnak indulnak, tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról. Emellett tartsanak a szokásosnál is nagyobb követési és oldaltávolságot, lassabban hajtsanak, lehetőség szerint kerüljék el az esetleges vízátfolyásos szakaszokat és semmiképpen ne parkoljanak fa alá – javasolta Pécsi Norbert Sándor.

    Ön mit látott a viharból? Fotózza le, küldje el: [email protected]

    12.30 - A viharos szél miatt kicsapódó hullámok miatt újabb tűzoltókat vezényeltek a Balatonhoz - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) helyettes szóvivője csütörtök délben az MTI-vel.

    Mukics Dániel tájékoztatása szerint a barcsi, a nagyatádi, a marcali, a siófoki és a kaposvári hivatásos tűzoltóságról összesen harminc hivatásos tűzoltót, a Katasztrófavédelmi Oktatási Központból pedig ötven hallgatót vezényeltek a Balaton-parti védekezéshez, a veszélyeztetett területekre.
    A Balaton-part közeli épületek megóvásán a hivatásos és a polgári erők valamint az érintett önkormányzatok dolgoznak. Munkájukat a Somogy, a Koppány, a Berzsenyi, a Vitorlás és a Sió Mentőcsoport, illetve az önkéntes tűzoltók segítik. A védekezők homokzsákokkal védik az ingatlanokat a víztől, a kritikus pontokon szivattyúkat üzemeltetnek - fejtette ki a helyettes szóvivő.

    Mukics Dániel kiemelte: az egységek átcsoportosítása nem befolyásolja a megyében jelentkező egyéb tűzoltási és műszaki mentési feladatok elvégzését.

    A Balaton déli partján mintegy ötszáz ingatlant védenek a kicsapódó hullámoktól. Bázelné Mihályka Szabina Somogy megyei katasztrófavédelmi szóvivő tájékoztatása szerint a Balaton teljes partszakaszán - Siófokon, Zamárdiban, Balatonlellén, Balatonbogláron, Fonyódon és Balatonfenyvesen - 490 ingatlant mintegy 11 ezer homokzsákkal védenek.

    Balatonfenyvesen a viharos erejű szél és a tó magas vízszintje miatt több utca víz alá került, önkéntes tűzoltók rakják a homokzsákokat, hogy a veszélyeztetett ingatlanokat megvédjék. Lombár Gábor polgármester arra számít, hogy a délutánra ígért jelentős mennyiségű eső tovább ronthat a helyzeten.

    12.27 -Lakóépületekben, gépkocsiban villamos vezetékekben okoztak kárt a viharos szél miatt kidőlt fák Tolna megyében, ahol a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatása szerint csütörtökön negyven esetben kérték a tűzoltók segítségét.

    Tamásiban, a Hunyadi téren egy lakóház teteje rongálódott meg, mivel jelenleg nem lehet helyreállítani az épületet, a lakókat hozzátartozók fogadták be. A Honvéd utca egyik házának tetejét szerda este bontotta meg a szél.

    Ön mit látott a viharból? Fotózza le, küldje el: [email protected]

    Gyönkön az idősek otthonának tetőszerkezetét rongálta meg egy kidőlt fa, amelyet a paksi tűzoltók távolítottak el. Szekszárdon, a Mészáros Lázár utcában egy parkoló gépkocsiban okozott kárt egy fa, Nakon és Bátaszéken villamos vezetékekre dőlt fákat kellett a tűzoltóknak eltávolítaniuk.

    12.25 - Összefoglaló - A viharos szél miatt országszerte kidőlt fák és leszakadt faágak nehezítik a közúti és a vasúti közlekedést. Sok helyen vannak áramkimaradások, több dél-balatoni településen pedig homokzsákokkal védekeznek a viharos szél miatti kicsapódó hullámok ellen. A viharos időjárás kezdete óta mintegy 600-szor riasztották a katasztrófavédelem tűzoltó egységeit.

    A viharos időjárás kezdete óta szerda éjfélig csaknem 200, azóta pedig további több mint 400 esethez riasztották a katasztrófavédelem tűzoltó egységeit. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője, Mukics Dániel az MTI-nek elmondta: eddig több mint 20 épületben keletkezett kár.

    Jellemzően továbbra is fakidőlések, leszakadt faágak okoznak problémát. A legtöbbször Somogy megyében kérték a katasztrófavédelem segítségét - tette hozzá a helyettes szóvivő.

    Hajdu Márton, az OKF szóvivője csütörtök reggel az MTI-nek elmondta: az előrejelzés szerint az OKF továbbra is tömeges bejelentésekre készül. A katasztrófavédelem műveletirányítási központjaiban tömeges riasztások esetén rangsorolják az eseteket: az életveszély, illetve közművet érintő káresetek elsőbbséget élveznek - tudatta a szóvivő.

    A viharos időjárás szerdai kezdete óta több helyen a 100 kilométer per órát is meghaladta a szél sebessége, a legerősebb, 141 kilométer per órás széllökést a Veszprém megyei Bakonyban lévő Kab-hegyen regisztrálta az Országos Meteorológiai Szolgálat.

    A meteorológiai szolgálat csütörtök délelőtt a honlapján közzétett összefoglalójában azt írta: a legerősebb széllökéseket a Bakony és Balaton térségében mérték. A Balaton nyílt vízfelületén is 110 kilométer per óra fölé erősödött az északi szél. Balatonőszödön a legerősebb lökés eddig 118 kilométer per óra volt.

    A Balaton déli partján mintegy ötszáz ingatlant védenek a kicsapódó hullámoktól. A viharos erejű szél okozta károk miatt szerda délután óta Somogy megyében több mint száz bejelentés érkezett a katasztrófavédelemhez, a tűzoltókat főként műszaki mentésekhez riasztják Somogy megyében több mint 80 esetben riasztották a tűzoltókat. Bázelné Mihályka Szabina megyei katasztrófavédelmi szóvivő tájékoztatása szerint a Balaton teljes partszakaszán - Siófokon, Zamárdiban, Balatonlellén, Balatonbogláron, Fonyódon és Balatonfenyvesen - 490 ingatlant mintegy 11 ezer homokzsákkal védenek.

    Balatonfenyvesen a viharos erejű szél és a tó magas vízszintje miatt több utca víz alá került, önkéntes tűzoltók rakják a homokzsákokat, hogy a veszélyeztetett ingatlanokat megvédjék. Lombár Gábor polgármester arra számít, hogy a délutánra ígért jelentős mennyiségű eső tovább ronthat a helyzeten.

    A polgármester azt is elmondta: a település egy részén nincs áram, mert a villanyvezetékre dőlt egy fa.

    A viharban kidőlt fák és leszakadt faágak több megyében okoztak áramkimaradást. A Dél-Dunántúlon 2847 fogyasztó van áramellátás nélkül. Borsod-Abaúj-Zemplén megye több településén is szünetel az áramszolgáltatás. Békéscsabán több mint ötszáz lakásban nincs áram.
    A Budapest-Fonyód-Nagykanizsa, valamint a Balatonszentgyörgy-Keszthely vasútvonalon jelentős, többórás késések vannak a viharos időjárás miatt. A helyzet folyamatosan változik.

    A legnagyobb gondot a dél-balatoni vasútvonalon okozza a viharos erejű szél, több helyen zárlatos a felsővezeték. Balatonboglárnál kidőlt fa rongálta meg a felsővezetéket, emiatt Balatonlelle-felső és Balatonboglár között nem közlekedhetnek a vonatok. A zárlat miatt nincs áram a felsővezetékben Balatonszárszó-Fonyód-Nagykanizsa, továbbá Balatonszentgyörgy és Keszthely között.

    Mindezek miatt gyakorlatilag a teljes dél-balatoni vonalon szünetel a vasúti közlekedés, a vonatoknak az állomásokon kell várakozniuk.
    Borsod-Abaúj-Zemplénben faágak, gallyak hevernek az utakon a viharos erejű szél miatt, Miskolcon, az Olvasztár utcában egy általános iskola közelében elektromos vezeték szakadt le a viharban.

    Több mint száz ember hagyta el ideiglenesen megsérült otthonát Tornanádaskán, huszonhat családi ház rongálódott meg a viharban a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen.

    A Budapest-Miskolc vasúti vonalon fa dőlt a pályára Mezőkövesd és Mezőkeresztes között, a vonatok csak az egyik vasúti pályán közlekednek, késések várhatók.

    Az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökre az egész országra figyelmeztetéseket adott ki a viharos szél, a jelentős mennyiségű csapadék, felhőszakadás, illetve heves zivatarok miatt. A viharos szél miatt másodfokú figyelmeztetés van érvényben Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas, Veszprém és Zala megyében. Ezeken a területeken a legerősebb széllökések a 90 kilométer per órás erősséget is meghaladhatják.

    Emellett a várható jelentős mennyiségű csapadék miatt Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Pest, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém, Zala és megyében valamint Budapesten van érvényben ugyancsak másodfokú figyelmeztetés. Ezeken a területen 24 óra alatt több mint 30 milliméternyi eső hullhat.

    Csütörtök délelőttig a legtöbb csapadék eddig a Dél-Alföldön hullott. Ott több helyen 15-20 millimétert meghaladó csapadékmennyiséget mértek. Csütörtök reggelig Szegedről 35 milliméter körüli mennyiségről érkezett jelentés, míg Kübekházán 40 milliméter mértek az elmúlt 24 órában - írta a meteorológiai szolgálat.

    11.56 - Több mint  száz ember hagyta el ideiglenesen megsérült otthonát Tornanádaskán,  ahol huszonhat családi ház rongálódott meg a viharban – tájékoztatta  a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság  szóvivője az MTI-t.  
       
    Dojcsák Dávid közölte: három helyen a tűzfal repedt meg, a  többi ingatlan tetejéről pedig levitte a cserepeket és a palát a  szél.  
       
    Amíg a tűzoltók - a továbbra is erős szélben - a helyszínen  dolgoznak, 36 felnőttnek és 75 gyereknek kellett elhagynia otthonát,  őket a falu kultúrházában vagy rokonoknál helyezték el.   
       
    Miskolcon, a viharkárok helyszínére vonuló tűzoltók  karamboloztak a Dózsa György út és a Vologda utca kereszteződésében  - közölte a szóvivő. Az MTI úgy tudja, hogy a balesetnek van  sérültje.

    11.50 - Újra működik az áramszolgáltatás a Heves megyei Mátrafüreden, a csütörtök reggeli, 587 fogyasztót érintő hibát rövid idő alatt elhárították - mondta el az Elmü-ÉMÁSZ kommunikációs igazgatója az MTI-nek.

    Boross Norbert közlése szerint a fennakadást egy a viharban a vezetékre dőlt ág okozta.

    A kommunikációs igazgató hozzátette: jelenleg nincs komolyabb gond az áramszolgáltatással a megyében, kisebb kimaradásokat viszont okozhatnak a viharban letört faágak.

    11.45 - Villanyvezetékre dőltek fák az erős vihar miatt Békéscsabán, több mint ötszáz lakásban nincs áram - tájékoztatta a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-t.

    Nagy Szilvia elmondta: két fa dőlt villanyvezetékre. A békéscsabai hivatásos tűzoltók láncfűrésszel távolítják el a fát a vezetékekről, a szolgáltató a kárelhárítási munka idejére kapcsolta ki az áramot.

    11.35 - Fa dőlt a Budapest-Miskolc vasúti pályára Mezőkövesd és Mezőkeresztes között a viharos erejű szél miatt – mondta a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője csütörtökön az MTI-nek.
    Dojcsák Dávid közölte, a vonatok csak az egyik vasúti pályán közlekednek, késések várhatók. A forgalom alakulásáról a MÁV információs vonalain tájékozódhatnak az utasok.

    11.30 - Balatonfenyvesen a viharos erejű szél és a tó magas vízszintje miatt több utca víz alá került, önkéntes tűzoltók rakják a homokzsákokat, hogy a veszélyeztetett ingatlanokat megvédjék.

    Az erős északi szélben a Balaton kilépett a medréből, Balatonfenyves sétánya, strandjai, parti játszóterei víz alatt állnak. Lombár Gábor polgármester beszámolója szerint 40-50 ingatlant már körbevett a víz, de homokzsákokkal eddig sikerült elkerülni, hogy az épületekbe is betörjön. A településen szőkedencsi önkéntes tűzoltók töltik és pakolják a homokzsákokat. Mindemellett a település egy részén nincs áram, mert a villanyvezetékre dőlt egy fa.

    A polgármester arra számít, hogy a délutánra ígért jelentős mennyiségű eső tovább ronthat a helyzeten.

    11.20 - Somogyban több mint száz bejelentés érkezett a vihar kezdete óta a katasztrófavédelemhez, a tűzoltókat főként műszaki mentésekhez riasztják - közölte a megyei katasztrófavédelmi szóvivő csütörtök délelőtt az MTI-vel.

    Bázelné Mihályka Szabina tájékoztatása szerint a viharos erejű szél Siófokon az Erdei Ferenc utcában megbontotta egy ikerház tetejét, a Bajcsy-Zsilinszky utcában pedig egy 12 méter magas fa több ága leszakadt, amely a gyalogosforgalmat veszélyeztette. Marcaliban egy nyolc méter magas tuja dőlt az útra. Kaposváron, a Bajcsy-Zsilinszky utcában a gimnázium épületére dőlt rá egy fa, senki sem sérült meg.

    Kadarkúton egy leszakadt felsővezeték akadályozta a közlekedést, Szennán szintén egy villanyvezetékre dőlt rá egy fenyőfa, a kaposvári tűzoltók gyors beavatkozásának köszönhetően a vezeték nem sérült meg. Kadarkúton megbontotta a szél a speciális iskola tetőszerkezetét, a diákokat egy közeli középiskolában helyezték el ideiglenesen - sorolta a szóvivő.

    Beszámolója szerint megfeszített erővel folyik a védekezés Fonyódon és Balatonfenyvesen. Utóbbi településen két utcában háromszáz homokzsákot helyeznek el az épületek megóvására. Balatonbogláron és Siófokon az önkormányzat dolgozói homokzsákokkal védik az épületeket, a hivatásos egységek pedig szivattyúzzák a vizet a lakóházak és nyaralók udvaráról.

    11.10 - Megsérült egy motoros Kaposváron a viharban, amikor rádőlt egy fa a Pécsi utcában - közölte a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

    Bázelné Mihályka Szabina tájékoztatása szerint a mentők ellátták a sérültet. A motorost a tűzoltók szabadították ki a fa alól, majd megszüntették a forgalmi akadályt.

    10.45 - Tizenhatszor riasztották fakidőléshez a viharos erejű szél miatt az elmúlt egy nap során a tűzoltókat Vas megyében, egy esetben pedig leszakadt, szikrázó vezetéket kellett áramtalanítaniuk és eltávolítaniuk - közölte csütörtökön a Vas Megyei Katasztrófavédelemi Igazgatóság hivatalvezetője.

    Nagy Csaba tűzoltó alezredes tájékoztatása szerint személyi sérülés nem történt, de a hivatásos és önkéntes tűzoltóknak is sok a dolguk, többször vonultak és vágtak ki veszélyes fákat még kidőlés előtt, illetve elöntött pincékből is szivattyúzták a vizet.

    Hozzátette: az előrejelzések szerint továbbra is viharos erejű szélre és nagy mennyisségű csapadékra számítanak, ennek megfelelően szervezik munkájukat.

    Ön mit látott a viharból? Fotózza le, küldje el: [email protected]

    10.40 - Faágak, gallyak hevernek az utakon Borsod-Abaúj-Zemplénben a viharos erejű szél miatt, Miskolcon, az Olvasztár utcában pedig, egy általános iskola közelében elektromos vezeték szakadt le a viharban.

    A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a honlapján tájékoztatott a vezeték leszakadásáról. A műszaki mentést és a helyszín biztosítását a helyi hivatásos tűzoltók végezték az áramszolgáltató megérkezéséig.

    Vihar: fa dőlt a vasúti vezetékekre



    Az utakon több helyen gallyak hevernek, a nagy forgalmú 26-os úton több helyen is letört faágakat kell kerülgetni – tapasztalta az MTI megyei tudósítója.

    A helyei meteorológiai állomás arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a megyében jelenleg is fúj a szél és esik az eső. A széllökések Edelény térségében a legerősebbek, 90 kilométer/órásak. A viharos erejű szél egész nap kitart, délutánra pedig zivatar is érkezik.

    A katasztrófavédelmi igazgatóság tájékoztatása szerint Borsod-Abaúj-Zemplén megye tűzoltói eddig tizenkétszer avatkoztak be a vihar miatt.

    Szendrő és a hozzá tartozó Büdöskútpuszta között útra dőlt fa képzett forgalmi akadályt. A miskolci egységek a Csáti soron telefonvezetékre, a Feszty utcán útra dőlt fa eltávolításánál avatkoztak be. Vízgépház tetejére dőlt két húszméteres fa Miskolcon, az épület teteje tizenkét négyzetméternyi területen beszakadt. A miskolci hivatásos egységek motoros láncfűrésszel távolították el a fákat. Taktaharkányban a Damjanich utcában egy nyolcvan négyzetméteres családi ház tetejét bontotta meg a szél, az épület ideiglenesen lakhatatlanná vált, ezért három gyerek és két felnőtt rokonoknál kapott menedéket.

    Sátoraljaújhelyen, a Jókai utcában az iskolai étkezde bádog tetőszerkezetét bontotta meg háromszáz négyzetméteren a szél, és két kémény is leborult. A tetőszerkezetet a tűzoltók kötéllel több helyen rögzítették, gondoskodtak az épület áramtalanításáról, elzárták a gázt, és körbezárták az épületet.

    Mezőkövesden, a Búzavirág utcában és a 37-es út tarcali bekötő útján a hivatásos tűzoltók kidőlt fát távolítottak el.

    Ön mit látott a viharból? Fotózza le, küldje el: [email protected]

    10.25 - A Budapest-Fonyód-Nagykanizsa, valamint a Balatonszentgyörgy-Keszthely vasútvonalon jelentős, többórás késések vannak a viharos időjárás miatt - közölte a Mávinform csütörtökön az MTI-vel.

    A viharos erejű szél a Somogy megyei vasútvonalakon több helyen okoz fennakadást. A helyzet folyamatosan változik.

    Közleményük szerint a legnagyobb gondot a dél-balatoni vasútvonalon okozza a viharos erejű szél, több helyen zárlat van a felsővezetékben. Balatonboglárnál kidőlt fa rongálta meg a felsővezetéket, emiatt Balatonlelle-felső és Balatonboglár között nem közlekedhetnek a vonatok.

    Ítéletidő országszerte



    A zárlat miatt nincs áram a felsővezetékben Balatonszárszó-Fonyód-Nagykanizsa, továbbá Balatonszentgyörgy és Keszthely között.
    Mindezek miatt gyakorlatilag a teljes dél-balatoni vonalon szünetel a vasúti közlekedés, a vonatoknak az állomásokon kell várakozniuk. Szántód-Kőröshegy és Nagykanizsa között vonatpótló buszok viszik az utasokat. Az Agram InterCity Zágrábból kerülő útvonalon, Dombóvár érintésével érkezik majd a budapesti Déli pályaudvarra.

    Délelőtt Füzesabony és Poroszló között, Egerfarmosnál fa dőlt a sínekre, emiatt azon a szakaszon sem járnak a vonatok.

    A Mávinform azt javasolja az utasoknak, hogy indulás előtt hívják a Mávdirekt 06 40 49-49-49-es helyi tarifával hívható telefonszámát, tájékozódjanak a menetrendről és az aktuális helyzetről a MÁV, a MÁV-Start vagy a vonatinfó weboldalán (www.mav.hu, www.mav-start.hu, vonatinfo.mav-start.hu).

    Ön mit látott a viharból? Fotózza le, küldje el: [email protected]

    10.05 - A viharos időjárás kezdete óta több helyen a 100 kilométer per órát is meghaladta a szél sebessége, a legerősebb, 141 kilométer per órás széllökést a Veszprém megyei Bakonyban lévő Kab-hegyen regisztrálta az Országos Meteorológiai Szolgálat. A Csongrád megyei Kübekházán az elmúlt 24 órában 40 milliméternyi csapadék hullott.

    A meteorológiai szolgálat csütörtök délelőtt a honlapján közzétett összefoglalójában azt írta: az előrejelzéseknek megfelelően szerdán többfelé viharossá fokozódott az északi szél, amely az éjjel tovább erősödött. A legerősebb széllökéseket a Bakony és Balaton térségében mérték.

    A Balaton nyílt vízfelületén is 110 kilométer per óra fölé erősödött az északi szél. Balatonőszödön a legerősebb lökés eddig 118 kilométer per óra volt.

    A legtöbb csapadék eddig a Dél-Alföldön hullott. Ott több helyen 15-20 millimétert meghaladó csapadékmennyiséget mértek. Csütörtök reggelig Szegedről 35 milliméter körüli mennyiségről érkezett jelentés, míg Kübekházán 40 milliméter mértek az elmúlt 24 órában - írta a meteorológiai szolgálat.

    Az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökre az egész országra figyelmeztetéseket adott ki a viharos szél, a jelentős mennyiségű csapadék, felhőszakadás, illetve heves zivatarok miatt. A viharos szél miatt másodfokú figyelmeztetés van érvényben Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas, Veszprém és Zala megyében. Ezeken a területeken a legerősebb széllökések a 90 kilométer per órás erősséget is meghaladhatják.

    Emellett a várható jelentős mennyiségű csapadék miatt Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Pest, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém, Zala és megyében valamint Budapesten van érvényben ugyancsak másodfokú figyelmeztetés. Ezeken a területen 24 óra alatt több mint 30 milliméternyi eső hullhat.

    10.00 - Több helyen megindult a vonatközlekedés, de továbbra is jelentős, akár másfél órás késésekre is számítani lehet a dél-balatoni vasútvonalon - közölte a Mávinform csütörtök reggel az MTI-vel.
    Mint írták, hajnal óta gondot okoz a viharos erejű szél a Somogy megyei vasútvonalakon.

    Közleményük szerint a Budapest-Fonyód-Nagykanizsa, illetve Keszthely vonalon jelentős, 30-40 perces, vagy akár egy-másfél órás késésekre kell készülni. A legnagyobb gondot a dél-balatoni vasútvonalon okozza a viharos erejű szél, több helyen zárlat van, Balatonboglárnál kidőlt fa rongálta meg a felsővezetéket. Emiatt Balatonlelle-felső és Balatonboglár között nem közlekedhetnek a vonatok. A zárlat miatt nincs áram a felsővezetékben Balatonszárszó-Fonyód-Nagykanizsa, illetve Balatonszentgyörgy és Keszthely között.

    A MÁV-Start a dél-balatoni vonal egy szakaszán vonatpótló buszok beállítását tervezi.

    Dombóvár és Kaposvár között viszont megindult a vonatközlekedés, miután Taszárnál helyreállították a hajnalban leszakadt felsővezetéket. A Dombóvár-Kaposvár-Gyékényes vasútvonalon is helyreáll a menetrend, a villanymozdonyok ismét közlekedhetnek.

    Emellett Bak és Zalaegerszeg, valamint Darány és Szigetvár között is megindult a vonatközlekedés. Korábban mindkét helyen fa dőlt a sínekre. A Pécs-Szentlőrinc-Barcs-Gyékényes vonalon is menetrend szerint közlekednek a vonatok. A Kaposvár-Tab-Siófok közötti vonatok viszont a hajnali órákban történt fakidőlés miatt még késnek a szerelvények.
    A Mávinform azt javasolja az utasoknak, hogy utazás előtt tájékozódjanak a Mávdirekt 06 40 49-49-49-es helyi tarifával hívható telefonszámán.

    Ön mit látott a viharból? Fotózza le, küldje el: [email protected]

    9.15 - Fákat döntött villanyvezetékekre a viharos szél Borsod-Abaúj-Zemplén megye több településén, az áramszolgáltatás rövid ideig szünetel, folyamatosan dolgoznak az üzemzavar elhárításán - közölte Irlanda Boglárka, az Észak-magyarországi Áramszolgáltató (Émász) Zrt. igazgatósági megbízottja csütörtökön az MTI-vel.

    Tájékoztatása szerint főleg észak-borsodi településeken, Izsófalván és környékén okoz fennakadást az áramszolgáltatásban a viharos szél okozta kár.

    Az Émász a meteorológiai előrejelzések alapján felkészült erre az időjárásra, a hibaelhárításban közreműködők létszámát megerősítette, ezért csak rövid ideig nincs áram az érintett községekben - tette hozzá Irlanda Boglárka.

    8.40 - Ismét teljes vonalán közlekedik az 1-es metró - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) Facebook-oldalán.

    A BKK csütörtökön kora reggel tudatta, hogy a kisföldalatti vonalán áramellátási zavar miatt pótló buszok járnak a Mexikói út és a Deák Ferenc tér között.

    8.37 - A szerda óta tomboló viharos szél miatt kidőlt fák telefonkábelt szakítottak el, utakat torlaszoltak el vagy a forgalmat veszélyeztették Zala megyében - közölte csütörtökön a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

    Csütörtök reggelig csaknem tucatnyi esetben kellett beavatkozniuk a zalai tűzoltóknak a viharos szél okozta fakidőlések miatt.

    Galambokon egy lakókocsira döntött a szél egy fát, Bocföldén pedig a vasúti sínekre borult egy 20 méter magas fa. Személyi sérülés egyik esetben sem történt.

    Ítéletidő országszerte - Óriás hullámok a Balatonnál



    Zalaegerszegen három utcában távolítottak el az utakról egy-egy megtermett fát a tűzoltók, de Zalaszentbalázson, Reszneken, Valkonyán és Magyarszombatfán is hasonló okból kérték a közbeavatkozásukat. Lentiben három helyen is több tíz méter magas, félig kidőlt fákat kellett kivágniuk, mert azok telefonkábelt szakítottak el, vagy veszélyeztették a villanyvezetéket és a közlekedőket.

    8.30 - Mintegy ötszáz ingatlant védenek a kicsapódó hullámoktól a Balaton déli partján, a viharos erejű szél okozta károk miatt Somogy megyében több mint 80 esetben riasztották a tűzoltókat szerda délután óta - közölte a megyei katasztrófavédelmi szóvivő csütörtök reggel az MTI-vel.

    Bázelné Mihályka Szabina tájékoztatása szerint a Balaton teljes partszakaszán 490 ingatlant mintegy 11 ezer homokzsákkal védenek, két telepített, nagy teljesítményű, valamint két mobilszivattyú dolgozik folyamatosan. Hat településen - Siófokon, Zamárdiban, Balatonlellén, Balatonbogláron, Fonyódon és Balatonfenyvesen - civilek, önkéntes tűzoltók, a vízügy szakemberei, az önkéntes mentőszervezetek tagjai és a hivatásos állomány vesz részt a védekezésben.

    A szóvivő beszámolója szerint a hivatásos tűzoltó egységeket az esetek többségében kidőlt fák és leszakadt faágak eltávolításához riasztották. Öt esetben légvezetékek károsodtak, két esetben vasúti felsővezetéket szakított le a vihar, illetve egy-egy esetben a vasúti pályát, épületet és személyautót rongáltak meg a kidőlt fák.

    7.25 - Jelenleg a Dél-Dunántúlon 2847 fogyasztó van áramellátás nélkül. A hibák elhárításán a szakemberek folyamatosan dolgoznak, az időjárási körülmények miatt helyenként ismétlődő hibák lépnek fel - tudatta Bázelné Mihályka Szabina. 

    7.19 - A szerdán érkezett viharos szél miatt éjfélig majdnem kétszázszor riasztották a tűzoltókat, azóta is tucatjával érkeznek a segélyhívások szinte az egész országból - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője csütörtök reggel az MTI-vel.

    Hajdu Márton elmondta: elsősorban a Dunántúlon voltak gondok, a legtöbb riasztást Somogy megyéből kapták. Jellemzően a viharos erősségű szél miatt kidőlt fákhoz, leszakadt faágakhoz riasztották őket. A tűzoltókhoz mintegy 20 épületkárról érkezett bejelentés. Egy esetben a szél annyira megbontotta a tetőszerkezetet, hogy a ház lakhatatlanná vált.

    Volt ahol fa dőlt az útra, másutt vasúti felsővezetéket rongáltak meg a leszakadó faágak. Öt megyében 12 településen volt átmenetileg áramszünet - tette hozzá.

    Az előrejelzés szerint az OKF továbbra is tömeges bejelentésekre készül. Mint elmondta: a katasztrófavédelem műveletirányítási központjaiban tömeges riasztások esetén rangsorolják az eseteket: az életveszély, illetve közművet érintő káresetek elsőbbséget élveznek.
    Hajdu Márton az árvízi helyzetről azt mondta: árvízi védekezés van a Rábánál. A 86-os utat homokzsákokkal védik. Emellett a Balaton déli partján is egyes partmenti településeket homokzsákokkal védenek.
    Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője a Kossuth rádió 180 perc című műsorában azt mondta: a sok eső miatt a Sajó és a Hernád mentén kell számítani a legkomolyabb árvízi védekezésre. Az árhullámot a hétvégére várják - tette hozzá.
    A Sajó és a Hernád mentén egyelőre elsőfokú a készültség, fokozott figyelőszolgálattal és megelőző munkákkal készülnek a szakemberek. Önkéntesek munkájára várhatóan nem lesz szükség - mondta Siklós Gabriella.

    Az OVF honlapjának adatai szerint még a Rába felső szakaszán és a Murán elsőfokú az árvízvédelmi készültség.

    Az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökre az egész országra figyelmeztetéseket adott ki a viharos szél, a jelentős mennyiségű csapadék, felhőszakadás, illetve heves zivatarok miatt. A viharos szél miatt másodfokú figyelmeztetés van érvényben Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas, Veszprém és Zala megyében. Ezeken a területeken a legerősebb széllökések a 90 kilométer/órás erősséget is meghaladhatják.

    Emellett a várható jelentős mennyiségű csapadék miatt Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Pest, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém, Zala és megyében valamint Budapesten van érvényben ugyancsak másodfokú figyelmeztetés. Ezeken a területen 24 óra alatt több mint 30 milliméternyi eső hullhat.

    Korábban - Somogy megyében több vasútvonalon is késnek a vonatok kidőlt fa, illetve felsővezetéki zárlat miatt - közölte a Mávinform csütörtök reggel az MTI-vel. A kora reggeli tájékoztatáshoz képest a reggeli órákban további dél-dunántúli szakaszokról közölte a vasúttársaság, hogy az időjárás miatt fennakadásokra kell számítani.

    A Mávinform közlése szerint a Barcsról Pécsre közlekedő vonat kénytelen várakozni, miután Darány és Szigetvár között fa dőlt a sínekre.

    A Dél-balatoni vasútvonalon Fonyód és Balatonszárszó között van zárlat a felsővezetékben, itt is várakoznak a vonatok.

    Áramellátási zavar miatt pótlóbuszok járnak az M1-es metró vonalán a Mexikói út és a Deák Ferenc tér között - közölte csütörtök reggel a Budapesti Közlekedési Központ.

    Szünetel az áramszolgáltatás 587 fogyasztónál a Heves megyei Mátrafüreden - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság csütörtök reggel az MTI-vel

    Tájékoztatásuk szerint az áramszolgáltató vizsgálja ennek okát, egyelőre nem tudni, hogy mi okozza az áramszünetet, és azt sem, hogy mikorra tudják elhárítani a hibát.

    Somogy megyében több vasútvonalon is kidőlt fa, illetve felsővezetéki zárlat okoz késéseket - közölte a Mávinform csütörtök reggel az MTI-vel.

    A Siófok-Kaposvár, a Pécs-Barcs-Gyékényes, illetve a Dombóvár-Kaposvár vasútvonalon kell késésekkel számolni.

    Dombóvár és Kaposvár között hajnali 4 óra óta nincs feszültség a vasúti felsővezetékben, emiatt a villanymozdonnyal közlekedő vonatok nem tudnak útnak indulni a Dombóvár-Kaposvár-Gyékényes vonalon. Taszárnál leszakadt a felsővezeték-rendszer, emiatt Baté és Taszár között a pálya el van zárva a vonatközlekedés elől. Egy ott maradt vonatot, amely Dombóvárról Nagykanizsáig közlekedik, dízelmozdony visz majd tovább, de a helyreállításig a MÁV-Start vonatpótló autóbuszokat rendelt.

    A Dombóvár-Kaposvár-Gyékényes vasútvonalon 30-40 perces késésekkel kell számolniuk a reggeli órákban útra kelőknek.
    A hajnali órákban az első vonat a Kaposvár-Siófok közötti vonalon Tab és Kapoly között várakozott több mint egy órán át egy pályára dőlt fa miatt. Ugyancsak kora reggel a Pécs-Gyékényes vonalon közlekedő első vonat Barcs és Középrigóc között volt kénytelen vesztegelni, ott is kidőlt fa okozott gondot. Ezeken a helyszíneken már eltávolították a fákat, megindult a vonatközlekedés.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában