Érik a gyümölcs

2024.06.25. 07:49

Dinnyeszezon - Még várni kell a mézédes görögre Győr-Moson-Sopronban is

Már megjelent a mézédes görög az üzletekben, forgalmasabb útkereszteződések bódéiban. Az értékesítők szerint már van magyar fóliás, a termelők szerint három héttel előrébb van a természet, így minden gyümölcs – köztük a dinnye is – hamarabb érik be az idén. Kivétel ezalól Győr-Moson-Sopron, itt még várni kell a szabadföldire, júliusban jöhet a dinnyeszezon.

Simon Roberta

Hazánkban a görögdinnye termőterülete két éve negatív rekordszintre, 2635 hektárra csökkent. Tavaly már erőteljes területnövekedés volt tapasztalható, és mivel az előző év kifejezetten sikeres volt, idén további bővülés történt, így a termőterület nagysága elérte a 3300 hektárt, hosszabb lehet a dinnyeszezon

dinnyeszezon
Dinnyeszezon: ugyan az első szabadföldit már leszedték Baranyában, a kisalföldi piacokon zömével külföldi áru kapható. Kalinkó Szabinánál Győrben olasz óriás-görögdinnye kapható a sárga mellett. Fotó: Molcsányi Máté

Nem dinnyetermő vidék, de itt is érkezik a dinnyeszezon

  • Győr-Moson-Sopron nem kifejezetten dinnyetermő vidék, 
  • azonban jó néhány éve már helyben is érik a mézédes szigetközi görög, 
  • valamint a kicsit korábban szedhető sárga fajta. 

A Szabó testvérek földjén már szépen kerekedik az idei termés, a szürettel azonban július közepéig várni kell.

– Négy-öt éve árulunk Győrben a Széchenyi István Egyetem közvetlen közelében gyümölcsöt, köztük dinnyét is. Rengetegen keresik már most a jó időben, viszont még csak importáruval tudunk szolgálni. Az olasz görögdinnye kilója most 790 forintos áron kapható és igazán édes. Néhány napja megjelent a standunkon a sárgadinnye is – mondta el a Kisalföldnek Kalinkó Szabina győri árus. 

– Rengeteg minden történhet egy idényben, így a pillanatnyi helyzetről lehet csak nyilatkozni – írta a FruitVeB. Hozzátették, elmondható, hogy a jelenlegi kilátások jóknak mondhatók: csak egyes helyeken, például Baranya vármegyében okozott gondot a túl sok csapadék. A dinnyetermesztéssel járó költségek egy év alatt óriási mértékben növekedtek, de a gazdák minden gond ellenére bizakodók, hiszen a hazai dinnyének nincs párja. 

– A felmérések szerint a fogyasztók a kisebb dinnyéket keresik, ez európai trend. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a közepes méretkategória helyett a kicsit, a kicsi helyett pedig a 2–4 kilogrammos minidinnyét keresik a vásárlók, és ez a tendencia egyre gyorsul – közölte a FruitVeB. Emellett folyamatosan nő a magszegény fajták aránya mind a környező országokban, mind hazánkban. 
Néhány árusnál Győr-Moson-Sopronban már árulnak hazai termést, azonban ezeket fólia alatt érlelték. A szabadföldi változatból a hónap végére már érkezik hozzánk is hazai görög, viszont a győrladamérira még várni kell július közepéig. 

Győrladaméron, Szabó Péter és Szabó Balázs földjén már kerekednek az idei mézédes görögök. Fotó: Molcsányi Máté

– A szokásos módon a sárgadinnye előbb beérik, mint a piros húsú mézédes. Az esős, hűvösebb tavaszi hónapok nálunk lelassították az érési folyamatokat. Viszont szépen kerekednek a korai fajták, a tervek szerint és ha a napsugarak is kitartanak, akkor július közepén megnyitjuk az idei szezont. Tavaly ennél később tudtuk elkezdeni a szüretet – fejtette ki Szabó Balázs, a Szigetközi Dinnye egyik őstermelője. 

Testvérével, Szabó Péterrel idén nagyobb területet ültettek be és több magszegény palánta kapott helyet, mint korábban, hogy kövessék a vásárlói igényeket. Emellett új fajtákkal is kísérleteznek. 
– Kíváncsiak vagyunk, milyen lesz a magról vetett dinnyénk – ami állítólag az igazi hagyományos –, ugyanis először vetettünk, korábban csak palántákkal dolgoztunk. Ennek az a hátránya, hogy jövőre arra a területre nem ültethetünk újra. Talán ezért is egyre ritkább hazánkban ez a módszer – tette hozzá Szabó Balázs. 

– A napsütéses órák száma nem volt annyi Győr-Moson-Sopronban, mint a délebbre fekvő vármegyékben. Sajnos nem mondhatjuk azt, hogy a többi gyümölcshöz hasonlóan a dinnye is előbb érett be a Szigetközben. Nemcsak a hat görögdinnyefajtában vannak újdonságok, de a háromféle sárgadinnyénknél is lesz némi változás. A megszokott narancssárga húsú Kantalup és a zöld húsú cukordinnye mellett az ananászfajtánkat lecseréltük, mert könnyen megreped, ha sok esőt kap. Az üzletláncoknál néha látható Piel de sapo fajtát ültettünk helyette – fejtette ki Szabó Péter. 

A Szigetközi Dinnye csapata szeretné újraéleszteni a nyitott dinnyeföldek akciót, hogy megmutassák az érdeklődőknek, milyen a termelői dinnye és milyen munkával jár a termesztése. Érdemes követni az oldalukat, ha nem akarunk lemaradni az ismeretterjesztő bejárásról. A másik örömhír, hogy végre Győrben is kapható lesz a helyi termés, a szezonra felállítják az egyik bevásárlóközpont közelében a saját árusítóhelyüket. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában