Nem telnek be az osztályok

2023.09.25. 14:59

Jó szakemberre mindig szükség van - Először rendeztek Építőipari EXPO-t Győrben

Az I. Győri Építőipari EXPO-ra várták hétfőn délelőtt a pályaválasztás előtt állókat, az építő- és faipari képzéseken tanuló középiskolásokat, az egyetemi hallgatókat, a régióban tevékenykedő mérnököket, szakembereket, vállalkozókat a Győri SZC Gábor László Építő- és Faipari Szakképző Iskolába, ahol több mint 50 építő- és faipari cég mutatta be termékeit, újdonságait.

Barki Andrea

Fotó: Rákóczy Ádám

A rendezvény jó lehetőséget biztosított a győri és környéki építő- és faipari vállalkozások szakmai találkozására. Szólt egyrészt az általános iskolásoknak, akik még pályaválasztás előtt állnak, másrészt az iskolában tanulóknak, tanároknak, mutatták meg, hogy a különböző szakmákban milyen új anyagokkal, technológiával, eszközökkel dolgoznak. Az, hogy a kiállításon már a robotok is megjelentek, mutatja, hogy ettől a területtől sem idegen a modern technika alkalmazása.

A Győri SZC Gábor László Építő- és Faipari Szakképző Iskola fa- és építőipari szakmákban képez szakembereket. Népszerű a kárpitos és asztalos szakmájuk és a faipari technikus képzésük, valamint az ács, burkoló, kőműves, festő-mázoló-tapétázó szakjuk nappali képzésben, ezen kívül a felnőttek oktatásában az ács, tetőfedő, bádogos, szárazépítő, burkoló, kőműves szakok. A tanuló létszámuk több mint húsz százaléka, 100 fő vesz részt felnőtt képzésben. A kiállításon ötven alapanyaggyártó, kivitelező, forgalmazó cég mutatta be újdonságait, többségét a helyszínen ki is lehetett próbálni. Ezekkel a cégekkel már az oktatás során is kapcsolatban állunk.

– Építőipari szakemberekben nagyon nagy hiány van. A pályaválasztás során az osztályaink sajnos nem telnek be, az általános iskolás gyerekek elsősorban gimnáziumot és technikumot választanak, utolsó helyen maradnak a szakképző iskolák. Abban bízunk, hogy az ilyen bemutatkozással picit befolyásolni tudjuk a pályaválasztás előtt állókat arra, hogy iskolánkat és szakmáinkat válasszák. Ma már tisztességes megélhetést tud biztosítani bármelyik építőipari szakma. Igaz, kétkezi munkát kell végezni, de jó szakemberekre szükség van – szögezte le Árvai Zsolt, az iskola igazgatója.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában